Vrouwelijke atleten zijn te fit om zwanger te raken

Sarah Joyce was in haar fysieke en reproductieve prime, een competitieve langeafstandsloper van in de twintig, maar toen ze probeerde zwanger te raken, faalde haar lichaam. Op het hoogtepunt van haar training rende de kleine atleet uit Indianapolis 100 kilometer per week en woog ze 39 kilo, met geen ons lichaamsvet. Maar ook al was ze in topconditie en op het hoogtepunt van haar vruchtbaarheid lukte het niet om zwanger te worden. Ze heeft twee jaar lang geprobeerd zwanger te worden.

Vrouwelijke atleet met kinderwens
 
Net als andere vrouwelijke atleten hadden de fysieke eisen die ze aan haar lichaam stelde tijdens een leven lang sporten en trainen voor twee marathons hun tol geëist. In 2009 was ze 10 pond van haar 5-voet, 1-inch frame gevallen.

 

Zwanger worden via een kliniek

Toen Joyce aankwam bij Genesis Fertility and Reproduction in New York City, waar ze uiteindelijk zwanger werd, kreeg ze de diagnose hypothalamische amenorroe. Haar menstruatie was gestopt omdat haar lichaam niet langer het oestrogeen aanmaakte om eieren te produceren.

Omdat vrouwen steeds meer betrokken zijn bij competitieve sporten of rigoureuze recreatieve activiteiten, kan te fit zijn de zwangerschapskansen verminderen, aldus vruchtbaarheidsspecialisten.

 

Aanpassingen in trainingsregime om zwanger te worden

Nu, op 30-jarige leeftijd en met een pasgeboren dochter, heeft Joyce achteraf gezien nieuwe inzichten gekregen.

“Ik ben misschien te intens geweest en ik denk dat als ik opnieuw probeer om nog een baby te krijgen, ik mijn regime zal veranderen”, zei ze.

Volgens Dr. David Hoffman, een IVF Florida Reproductive Associates, hebben vrouwelijke atleten meer kans op ovulatie- en menstruatiestoornissen die de conceptie dwarsbomen.

“Veel van hen zijn hardlopers en balletdansers omdat ze zichzelf verhongeren, en gymnasten zonder lichaamsvet – iedereen die tot het uiterste gaat,” zei hij.

Hoffman weet het uit de eerste hand. Hij behandelde negenvoudig zwemmedaillewinnaar en Olympisch zwemster Dara Torres toen ze probeerde zwanger te worden. Ze maakte een dramatische comeback op 41-jarige leeftijd tijdens de Spelen van 2008 in Peking.

Torres werd een held voor miljoenen Amerikaanse vrouwen toen ze sprak over de problemen die ze had gehad bij het verwekken van haar nu 4-jarige dochter, Tessa Grace, de dochter die ze deelt met Hoffman. [Hoffman heeft Torres niet behandeld voor haar succesvolle zwangerschap.]

Tennisser Gigi Fernandez gaf publiekelijk toe dat ze zeven mislukte vruchtbaarheidsbehandelingen had gehad voordat ze zwanger werd met haar partner, en dokters gaven de schuld aan haar atletische carrière.

De winnaar van 17 Grand Slam-titels verdubbelt voordat ze op 33-jarige leeftijd met pensioen ging in 1997. Fernandez kreeg te horen dat haar eieren oud waren.

‘Het was verpletterend’, zei Fernandez tegen de New York Times. “Ik voelde me bijna alsof ik wenste dat ik nooit tennis had gespeeld.

“Als atleet heb je deze instelling: ‘Ik kan alles met mijn lichaam'”, zei ze. ‘Zo denk je. Dus je biologische klok tikt door, maar je ontkent.’

Fernandez werd uiteindelijk in 2008 zwanger met gedoneerde eieren en sperma, en baarde na haar 45e verjaardag een tweeling.

Ze zei dat ze zich nooit zorgen heeft gemaakt over haar gebrek aan menstruatie of haar vruchtbaarheid.

“Het is een beetje handiger met sporten, je hoefde je er geen zorgen over te maken”, zei ze. “Het stoorde me eerlijk gezegd niet al te veel.”

 

De rol van sporten op oestrogeen en zwanger worden

Oestrogeen is een essentieel beschermend hormoon voor vrouwen en langetermijngegevens laten een impact zien op de cardiovasculaire gezondheid, aldus dr. Wendy Chang, een reproductieve endocrinoloog bij het Reproductive Center in Beverly Hills in Zuid-Californië.

“Ik denk dat het grotere probleem, meer dan de gevolgen voor de gezondheid, is dat vrouwen met door inspanning geïnduceerde amenorroe een verminderde botdichtheid hebben”, zei Chang. “En hoewel ze buikdanseressen zijn en gewichtdragende oefeningen doen, zijn ze gevoeliger voor stressfracturen.”

Maar de grootste factor bij onvruchtbaarheid is de leeftijd, wanneer vrouwelijke atleten de vruchtbaarheid voor hun carrière uitstellen.

 

Vrouwen vertragen zwanger worden tot 35 jaar

Veel vrouwen stellen het krijgen van kinderen uit, en als gevolg daarvan krijgt 20 procent van alle vrouwen in de VS hun eerste kind na 35 jaar, volgens de RESOLVE, de National Infertility Association.

“We pieken op 25 jaar”, zei Chang. “Een vrouw van begin twintig heeft 30 procent kans om zwanger te worden. Dat zakt naar 12 tot 13 procent op 35 en tegen 40 is het 5 procent.”

Sommige specialisten, waaronder Chang, bevelen aan dat vrouwen die van plan zijn hun vruchtbare jaren aan professionele sporten te wijden, overwegen hun eicellen in te vriezen als ze in de twintig zijn.

“De zwangerschapspercentages lagen vijf jaar geleden rond de 3 procent”, zei Chang. “Tegenwoordig hebben vitrificatietechnieken de overleving van eieren en de zwangerschapscijfers aanzienlijk verbeterd, en studies suggereren dat als je eieren onder de 35 jaar invriest, de zwangerschapspercentages verbeteren.”

“Eieren van de beste kwaliteit zijn bij 20-jarigen”, zei ze. “Ze zouden het moeten overwegen zolang ze een evenwichtige en gedetailleerde discussie hebben met een reproductieve endocrinoloog over de risico’s en voordelen. Gewapend met goede informatie is het een goede optie voor vrouwen.”

 

Gezond eten, sporten en hopen om zwanger te worden

Wat Sarah Joyce betreft, ze hoopt binnenkort weer te kunnen hardlopen met haar pasgeboren Makayla in haar nieuwe hardloopwagen.

Maar ze is voorzichtiger met haar gezondheid dan ooit tevoren.

“Er moet een evenwicht zijn tussen gezond eten en doorgaan met sporten”, zei ze. “Ik heb een bewuste poging gedaan om meer aan mijn dieet toe te voegen. Nu zegt mijn man dat ik geen noten en kaas meer op alles doe.”

Joyce ziet nu een voedingsdeskundige in afwachting van een tweede zwangerschap en hoopt “het beste van twee werelden” te hebben.

“Ik ga door met mijn activiteit en ik eet gezond”, zei ze. “Ik kan niet wachten om weer te rennen. Ik heb een paar hoge doelen en de rest is voor de lol.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief