Cannabis roken kan genetische veranderingen veroorzaken in de sperma van mannen

Onderzoekers suggereren dat mannen ten minste zes maanden moeten stoppen met het roken van cannabis voordat ze proberen een gezin te stichten.

Cannabis roken van invloed op sperma
 
Het wordt vaak afgeschilderd als een van de veiligste medicijnen, maar het lijkt erop dat cannabis een aantal verontrustende bijwerkingen kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen.

Een nieuwe studie door onderzoekers van Duke University heeft uitgewezen dat mannen die cannabis roken, een lager aantal zaadcellen hebben.

In de studie analyseerden de onderzoekers het sperma van mannen die de afgelopen zes maanden minstens wekelijks cannabis hadden gerookt.

Hun sperma werd vergeleken met degenen die de afgelopen zes maanden geen marihuana hadden gebruikt, en niet meer dan 10 keer tijdens hun leven.

Uit de analyse bleek dat hoe hoger de concentratie THC in de urine van mannen, hoe lager het aantal zaadcellen en hoe duidelijker de genetische veranderingen in hun sperma waren.

THC leek invloed te hebben op verschillende genen, waaronder genen die betrokken zijn bij het helpen van lichaamsorganen om hun volledige grootte te bereiken en genen die de groei tijdens de ontwikkeling reguleren.

Dr. Susan Murphy, die de studie leidde, zei: “Wat het betekent voor het zich ontwikkelende kind, weten we gewoon niet.”

Op basis van de bevindingen suggereren de onderzoekers dat mannen minstens zes maanden moeten stoppen met het roken van cannabis voordat ze proberen een gezin te stichten.

Dr. Murphy voegde toe: “Bij gebrek aan een grotere, definitieve studie, zou het beste advies zijn om aan te nemen dat deze veranderingen er zullen zijn.

We weten niet of ze permanent zullen zijn. Ik zou uit voorzorg zeggen: stop met het gebruik van cannabis gedurende ten minste zes maanden voordat je probeert zwanger te worden.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief