Vrouwen die e-sigaretten gebruiken, kunnen moeilijker zwanger te worden, waarschuwen wetenschappers

Een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van North Carolina heeft onthuld dat vrouwen die vapen het moeilijker vinden om zwanger te worden.

e-sigaret invloed op zwanger worden
 
Het wordt vaak afgeschilderd als een gezonder alternatief voor roken, maar een nieuwe studie kan je afschrikken van vapen, vooral als je probeert zwanger te worden.

De studie, door onderzoekers van de Universiteit van North Carolina, heeft aangetoond dat vrouwen die vapen het moeilijker vinden om zwanger te raken.

Zorgwekkend genoeg ontdekten de onderzoekers ook dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap vapen, onbewust het metabolisme van hun baby kunnen beïnvloeden.

In de studie stelden de onderzoekers vrouwelijke muizen bloot aan damp van e-sigaretten, zowel voor als na de conceptie.

De resultaten toonden aan dat muizen die vóór de conceptie werden blootgesteld aan e-sigaretdamp, een verminderde vruchtbaarheid hadden, terwijl degenen die werden blootgesteld tijdens de zwangerschap gezondheidsproblemen ondervonden bij hun nageslacht.

Dr. Kathleen Caron, die de studie leidde, zei: “We ontdekten dat het gebruik van e-sigaretten voorafgaand aan de conceptie de implantatie van een bevrucht embryo in de baarmoeder aanzienlijk vertraagde en dus de vruchtbaarheid (bij muizen) vertraagde en verminderde.

“We ontdekten ook dat het gebruik van e-sigaretten tijdens de zwangerschap de gezondheid en het metabolisme van vrouwelijke nakomelingen op de lange termijn veranderde, waardoor levenslange effecten van de tweede generatie op de groeiende foetus werden verkregen.”

De reden voor dit verband blijft onduidelijk, evenals of de bevindingen zowel op mensen als op muizen zouden kunnen gelden.

Desondanks hopen de onderzoekers dat de bevindingen de gezondheidsrisico’s van vapen zullen benadrukken.

Dr. Caron voegde toe: “Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze onze opvattingen over de waargenomen veiligheid van e-sigaretten als alternatief voor traditionele sigaretten vóór en tijdens de zwangerschap veranderen.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief