5 manieren om je vriendin te ondersteunen die haar eicellen invriest

Als je op zoek bent naar manieren om meer ondersteuning te bieden als je vriendin haar eicellen invriest, maar niet weet waar je moet beginnen, kunnen deze tips je helpen om er te zijn voor je vriendin.

Vriendinnen
 
Stel je bent 39 jaar en beslist jouw eicellen in te vriezen. Je hebt geen vaste relatie en je bent niet op het punt dat je klaar bent om de sprong te wagen en in je eentje een baby te krijgen. Dus onderga je het ophaalproces om je eicellen in te laten vriezen.

Het invriezen van je eicellen is een game-changer voor de voortplantingsmogelijkheden. Het is in wezen een manier om jouw vruchtbaarheid te pauzeren. En vrouwen bevriezen hun eicellen om een aantal redenen: omdat ze professionele en educatieve doelen nastreven, zijn ze nog niet klaar om kinderen te krijgen, of hebben ze nog geen partner.

Maar hoewel het proces krachtig en nuttig is, kan het ook verwarrend, stressvol, emotioneel en overweldigend zijn.

In dit opzicht zijn ondersteuningssystemen een belangrijk onderdeel van het invriesproces van eicellen. Uiteindelijk is het heel nuttig om met dierbaren te praten over jouw reis met het invriezen van eicellen.

Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om te weten wat je moet zeggen of wat de beste manieren zijn om iemand op hun vruchtbaarheidsreis te steunen. En of je nu je eieren invriest of een vriendin hebt die dat is, er is ruimte voor verbetering als het erom gaat je zowel op je gemak te voelen bij het delen van je ervaringen als door elkaar vragen te stellen.

Hier de beste manieren om iemand tijdens het proces te ondersteunen.

 

Wees nieuwsgierig

Hoe meer we het behoud van vruchtbaarheid bespreken en het proces normaliseren, des te meer zal iedereen zich sterker en zelfverzekerder voelen als ze de controle over hun vruchtbaarheid overnemen. Dat is natuurlijk soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet bepaald een heel ‘hoe is het weer?’ soort discussieonderwerp.

Het is vaak leuk om je ervaringen rond haar vruchtbaarheidsreis te delen, maar niet als je het gevoel hebt dat jij altijd degene bent die het gesprek op gang brengt.

Wat betreft hoe je het gesprek met iemand in jouw leven kunt beginnen? Zou je een discussie over vruchtbaarheid op te nemen in gesprekken die je misschien al hebt over het gezin of de reis naar het creëren van het gezin dat je voor ogen hebt. Er zijn zoveel vormen dat dit kan aannemen dat het niet specifiek gericht is op het onderwerp van het invriezen van eicellen; het vraagt ​​niet specifiek ‘wanneer krijg je een baby?’ maar het opent wel de deur naar dat gesprek en alle mogelijkheden die kunnen volgen.

Op deze manier creëer je ruimte voor vriendinnen om zich open te stellen zonder het gevoel te hebben dat je je met iets persoonlijks bemoeit.

 

Vraag vriendinnen wat ze nodig hebben

Interne patiëntgegevens laten zien dat patiënten emotionele steun nodig hebben en willen voordat ze naar het eerste consult komen, en aan het begin van de behandelingscyclus.

Wat dat betekent, zal voor iedereen anders zijn. Om erachter te komen hoe je kunt helpen, vraag je​ of jouw vriendin iets specifieks weet dat zij nodig heeft, zoals hulp bij het toedienen van medicijnen of gewoon een luisterend oor. Met deze aanpak kun je de leiding van een vriendin volgen, wetende dat je de ondersteuning biedt die echt nuttig is.

 

Help mee met onderzoek

Het invriezen van eicellen kan overweldigend zijn, omdat de persoon die het proces doorloopt waarschijnlijk niet weet wat zij kan verwachten. Als je bijvoorbeeld je eieren bevriest, realiseer je je misschien zelfs dat je gezegend bent met het oogsten en invriezen van een groot aantal eieren, dat niet altijd betekent dat je zoveel embryo’s zult hebben als het proces eenmaal is voltooid.

Bijvoorbeeld, van 11 eieren die met succes worden bevroren, halen er slechts negen de “dooi”, en slechts zeven daarvan halen de bevruchting. Het kan geruststellend zijn als je vriendin meer te weten komt over het proces en wat ze ervan kan verwachten.

Aanbieden om naar klinieken te zoeken die de ziektekostenverzekering van een vriendin accepteren, de basisprincipes van het invriezen van eicellen opzoeken, of zelfs het vinden van lokale steungroepen of online gemeenschappen kan echt helpen. Hoe meer iemand van het proces weet, hoe minder overweldigd en angstig ze zich zullen voelen.

 

Steun een vriendin door er voor ze te zijn

Het ophalen van de eieren zelf is een snelle poliklinische procedure en de meeste patiënten kunnen de volgende dag weer hun normale dagelijkse activiteiten hebben. Maar veel mensen kunnen PMS-achtige symptomen ervaren die leiden tot de procedure voor het ophalen van eicellen als gevolg van hormonale schommelingen van medicijnen (follikelstimulerend hormoon, menotropine of GnRH-antagonist). Het komt ook vaak voor dat injectieplaatsen rood of pijnlijk worden.

Medisch gezien moeten patiënten de hulp van iemand krijgen op de dag dat ze de eicel ophalen, aangezien ze onder narcose zullen zijn. Bied dus aan om je ​​vriendin van en naar hun afspraak te rijden of te helpen met maaltijden als ze zich daarna suf voelen.

 

Vorm een ​​diverse ondersteuningsgemeenschap

Het kan helpen als je naaste kring van vriendinnen tegelijkertijd hun vruchtbaarheidsreizen doormaken. En dat kunnen verschillende reizen zijn. Een kan de reis van het invriezen van eicellen en de IVF doormaken, de ander alleen de IVF-reis, een ander die van nature twee kinderen krijgt en de laatste kiest ervoor om geen kinderen te krijgen.

Maar vrouwen hebben niet altijd vriendinnen die het proces hebben doorlopen om op te steunen, en daarom kan het zo nuttig zijn om de informatie voor online steungroepen te hebben.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief