Waarom heb ik foliumzuur nodig als ik zwanger wil worden?

Onlangs schreef het Center for Disease Control een studie die werd gepubliceerd in de Journal of Women’s Health, waaruit bleek dat het dagelijkse gebruik van multivitaminen onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd afneemt. Waarom is dit, als je ooit zwanger wil worden, zo belangrijk? Een woord: foliumzuur.

Waarom foliumzuur gebruiken als ik zwanger wil worden
 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine B. Als een vrouw voor en tijdens de vroege zwangerschap genoeg foliumzuur binnenkrijgt, kan dit helpen om een neuraal buisdefect bij haar baby te voorkomen.

 

Waarom is foliumzuur belangrijk?

Je hebt misschien gehoord dat het belangrijk is om prenatale vitamines te gebruiken, zelfs voordat je zwanger wordt. Het blijkt dat je ze eigenlijk zou moeten nemen (of een multivitamine), zelfs als je niet van plan bent zwanger te worden. Waarom? Omdat het maanden kan duren voordat je met de aanbevolen dagelijkse dosis foliumzuur er een niveau ontstaat dat er een stabiele foliumzuurconcentratie in het bloed aanwezig is die neurale buisdefecten bij een groeiende baby helpt voorkomen. En slecht nieuws: je kunt niet vals spelen en je multivitamine verdubbelen om die concentratie sneller op te bouwen.

Dus, of je nu van plan bent zwanger te worden of niet, als je merkt dat je zwanger bent, is het super belangrijk om ervoor te zorgen dat het je voldoende foliumzuur in jouw lichaam hebt. Moeders met een laag foliumzuurgehalte brengen hun baby’s zonder het te weten in gevaar voor twee ernstige neurale buisdefecten – spina bifida en anencefalie.

 

Wat zijn Spina Bifida en Anencefalie?

Helaas treden deze defecten die de hersenen, de wervelkolom of het ruggenmerg, aantasten op voordat de meeste vrouwen zich realiseren dat ze zwanger zijn. Anencefalie is een ernstige geboorteafwijking waarbij een baby wordt geboren zonder delen van de hersenen en de schedel. Helaas kunnen baby’s geboren met anencefalie deze aandoening niet overleven. Spina bifida kan in ernst variëren en treedt op wanneer de neurale buis niet sluit zoals zou moeten, wat resulteert in schade aan het ruggenmerg en de zenuwen, ook wel bekend als een open ruggetje.

 

Hoeveel foliumzuur moet ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse dosis foliumzuur is 400 microgram (mcg). Aanbevolen wordt dat vrouwen deze belangrijke dagelijkse dosis bereiken door ofwel een multivitamine met foliumzuur te nemen, door voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur te eten of door de twee te combineren en het beste van beide werelden te krijgen.

 

Komt foliumzuur van nature voor in voeding?

Ja, foliumzuur komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Foliumzuur is aanwezig in groenten (vooral donkergroene bladgroenten), fruit en vruchtensappen, noten, bonen, erwten, zeevruchten, eieren, zuivelproducten, vlees, gevogelte en granen. Dit is een goede basis naast multivitamines die rijk zijn aan foliumzuur.

Als je op jacht bent naar superfoods met foliumzuur dan kan je kijken naar spinazie, asperges en spruitjes.

Een belangrijk ding om op te merken is dat mensen foliumzuur op verschillende manieren verwerken, vanwege een genvariatie die verband houdt met het MTHFR-enzym. Hoewel personen met TT- of CT-genotypen foliumzuur kunnen metaboliseren, duurt het proces langer dan mensen zonder deze genvariatie. Voor deze dames is het nemen van een multivitamine met foliumzuur super belangrijk, omdat het de kans op een baby met een neuraal buisdefect met 85% kan verminderen. Klinkt natuurlijk allemaal heel technisch maar het is simpel, neem foliumzuur tot je.

 

Conclusie

Of je het idee van het krijgen van baby’s nu leuk vindt of niet, als je je kunt voortplanten, is het gewoon een goed idee om foliumzuur te nemen. Als je niet zwanger wordt, verlaag je door foliumzuur op zijn minst jouw risico op hartaandoeningen, beroertes en mogelijk zelfs sommige vormen van kanker. Dus doe je lichaam en eventuele toekomstige baby’s een plezier – stof je multivitaminen af, begin die pilletjes te nemen en zorg dat je 400 mg per dag binnenkrijgt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief