Genees jouw trauma om jouw vruchtbaarheid te vergroten

Lees hier over het belang van genezing van trauma, verdriet of stress uit het verleden bij het begin van de vruchtbaarheidsreis. Dit speelt een rol als je zwanger wilt worden.

Los je trauma op voor kinderwens
 

Trauma en vruchtbaarheid

Het meest onverwachte voordeel van een vruchtbaarheidsreis is de kans op groei en genezing. Hetzelfde geldt voor trauma. En soms gaan de twee hand in hand, vooral als het trauma werd opgelopen in de buurt van de voortplantingsorganen of het vermogen van de persoon om zich veilig en beschermd te voelen, verstoorde. Voorbeelden van trauma zijn onder meer een eerdere geboorte, miskraam, abortus, verwonding, misbruik, kindertijd, natuurramp of medische procedure.

Trauma uit het verleden kan worden verweven met het huidige verdriet en stress. In de Chinese geneeskunde veroorzaken verdriet en stress stagnatie in een of meer orgaansystemen in het lichaam, wat onvermijdelijk de vruchtbaarheid van een persoon beïnvloedt. Vruchtbaarheid (en alle goede gezondheid) is afhankelijk van een soepele stroom van Qi (energie) door alle orgaansystemen. Wanneer er stagnatie of vastzittende energie is op een of meer locaties, is er disharmonie of ziekte.

 

Organen en vruchtbaarheid

 

De nieren

Een van de belangrijkste orgaansystemen in de Chinese geneeskunde die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zijn de nieren. Nierenergie wordt geassocieerd met hulpbronnen, kracht en bescherming. Als je op enig moment in jouw leven het gevoel had dat je jouw macht werd ontnomen, bijvoorbeeld in een huiselijke of medische omgeving, dat jouw leven op het spel stond, of dat jouw basisbehoeften om te overleven niet voor je beschikbaar waren of moeilijk verkrijgbaar waren , dan was jouw nierenergie gewond en heeft deze waarschijnlijk in de loop van de tijd opgelopen, tenzij er een grote genezing heeft plaatsgevonden.

Volgens de Chinese geneeskunde bepaalt onze nierenergie onze veroudering en vruchtbaarheid, met andere woorden, het is onze ‘vruchtbaarheidsblauwdruk’. Nierenergie bepaalt met hoeveel eieren we worden geboren, wanneer we onze eerste menstruatie krijgen, op welke leeftijd we de menopauze beginnen en wanneer ons haar grijs wordt. Als de nierenergie zwak is, hebben we minder eieren of eieren van mindere kwaliteit, hebben we grijs of dunner wordend haar en naderen we de menopauze eerder.

Nierenergie raakt gewond door overwerk en door trauma. Een klassiek voorbeeld is wanneer iemand een ‘schok’ van wit haar krijgt, schijnbaar van de ene op de andere dag, nadat hij een grote traumatische levensgebeurtenis heeft meegemaakt. De manier om onze nieren te genezen (en zo onze vruchtbaarheid te verbeteren) is door ons levensstijlstempo te vertragen, deel te nemen aan effectieve traumatherapie als er een traumatische gebeurtenis in het verleden heeft plaatsgevonden, en onze persoonlijke kracht terug te winnen en te bezitten. Om diepe trauma’s te genezen, moet je met een specialist werken, je kunt het niet alleen.

Naast de nieren zijn er in de Chinese geneeskunde twee orgaansystemen die ook een belangrijke rol spelen bij de vruchtbaarheid en vooral worden beïnvloed door trauma, verdriet en/of stress. Hier is een samenvatting van hoe elk orgaansysteem bijdraagt ​​aan onze vruchtbaarheid en enkele actiestappen die we kunnen nemen om onze vruchtbaarheid te genezen en te stimuleren.

 

De lever

In de Chinese geneeskunde houdt de lever toezicht op de soepele stroom van energie in ons lichaam. Alles dat microbewegingen vereist, zoals menstruatie, ovulatie en implantatie, wordt bijvoorbeeld georkestreerd door de soepele energiestroom van de lever. Wanneer we enige vorm van stress of woede ervaren, vernauwt onze lever (Qi) zich en stagneert, waardoor de soepele energiestroom in ons lichaam wordt geëlimineerd. Dit kan lijken op stolsels in ons menstruatiebloed, gevoelige borsten (het leverkanaal loopt door de borsten), krampen, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en voortplantingsstoornissen zoals endometriose.

Het resultaat is dat we zelfmedicatie toedienen en hunkeren naar dingen die onze lever-Qi tijdelijk verzachten, maar op de lange termijn meer lever-Qi-stagnatie veroorzaken, zoals cafeïne, alcohol, suiker en pittig eten.

Tip: Als je consequent naar een van deze dingen hunkert, kijk dan naar jouw stressniveau.

De manier om de soepele energiestroom van de lever te herstellen, is door een levensstijl met weinig stress te omarmen en ‘leverladers’ zoals cafeïne, alcohol, suiker en farmaceutische medicijnen te elimineren of te minimaliseren. (Sommige farmaceutische medicijnen zijn natuurlijk nodig, dus raadpleeg eerst jouw arts.) Het starten van een meditatiebeoefening, consequente acupunctuur, yoga, Tai Chi of Qi Gong, of zelfs dagelijks wandelen in de natuur kan helpen om het stressniveau te verlagen en te kalmeren een boze lever, waardoor de hormoonbalans en vruchtbaarheid worden hersteld.

 

De milt

Milt Qi is synoniem met spijsvertering in de Chinese geneeskunde, in letterlijke en metaforische zin. Als we een gezonde Milt Qi hebben, verteren we ons voedsel zonder gas of opgeblazen gevoel, kunnen we voedsel gemakkelijk in bloed en energie omzetten, en kunnen we ervaringen en gedachten ook gemakkelijk in onze psyche integreren of “verteren”. Gezonde Milt Qi houdt een zwangerschap vast (voorkomt miskraam), produceert voldoende bloedvolume en geeft ons veel energie.

Als we een zwakke milt-Qi hebben, ervaren we regelmatig gasvorming en een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, meerdere miskramen, auto-immuunziekten en obsessief denken. Slechte voeding, stress, overmatig denken (wat vaak gebeurt bij verdriet of stress) kunnen de milt Qi beschadigen of verzwakken.

De twee meest effectieve manieren om de milt te genezen, zijn door onze spijsvertering te versterken en gezonde grenzen te creëren, vooral als er een auto-immuuncomponent is die zwangerschap voorkomt.

Eenvoudige Chinese geneeskundige richtlijnen om de spijsvertering te versterken, zijn onder meer het eten van kleine maar frequente maaltijden, zodat je de spijsvertering niet overbelast, voornamelijk het eten van warm, gekookt voedsel met warme kruiden zoals kaneel, kardemom, nootmuskaat en sinaasappelschil. Het is ook goed om na elke maaltijd 100 stappen te nemen om de spijsvertering te bevorderen en ‘vochtig’ voedsel zoals zuivelproducten, gluten en suiker (inclusief alcohol) te vermijden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief