Lichaamstemperatuur en ovulatie

Hier leest je hoe je jouw basale lichaamstemperatuur meet en waarom je veranderingen moet volgen als je probeert zwanger te raken.

Lichaamstemperatuur en ovuleren
 
Je lichaam geeft je verschillende signalen dat je ovuleert. Een daarvan is een verandering in jouw basale lichaamstemperatuur. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over basale lichaamstemperatuur en het verband met ovulatie.

 

Wat is jouw basale lichaamstemperatuur?

Volgens Planned Parenthood is de basale lichaamstemperatuur jouw lichaamstemperatuur wanneer je volledig in rust bent. De meeste vrouwen ervaren een lichte stijging van de basale lichaamstemperatuur – ze meten slechts fracties van een graad – wanneer ze ovuleren. Als je jouw basale lichaamstemperatuur goed meet en deze elke dag in kaart brengt, is het mogelijk om te bepalen of er ovulatie heeft plaatsgevonden.

Maar hoe meet je zo’n kleine verandering in temperatuur? Je hebt een basale lichaamsthermometer nodig, een speciale, grootschalige, gemakkelijk af te lezen thermometer die alleen van 36 graden tot 38 graden registreert. De meeste vrouwen registreren 35,6 tot 36,7 graden vóór de eisprong en 36,1 tot 37,2 graden na de eisprong.

 

Hoe meet je de basale lichaamstemperatuur?

Om een ​​nauwkeurige grafiek te maken, moet je jouw temperatuur meten zodra je wakker wordt en elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip. Je moet jouw temperatuur meten voordat je uit bed komt, praat, eet, drinkt of seks hebt om een ​​nauwkeurige meting te krijgen. De basale thermometer moet gedurende vijf minuten worden ingebracht en de aflezing moet binnen een tiende van een graad worden geregistreerd.

Je kunt een basale lichaamstemperatuurgrafiek krijgen bij jouw gynaecoloog. Houd jouw kaart en een potlood bij jouw bed en noteer jouw temperatuur elke dag binnen een tiende van een graad. Naarmate je diagram evolueert, begin je een patroon te zien. Het patroon van elke persoon is anders: sommigen stijgen plotseling, terwijl anderen geleidelijker toenemen. Patronen kunnen ook variëren van cyclus tot cyclus.

 

Wat moet mijn basale lichaamstemperatuur zijn na de ovulatie?

Wanneer jouw basale lichaamstemperatuur hoger stijgt dan de temperaturen die je de afgelopen zes dagen hebt gemeten, en op dit niveau blijft of gedurende ten minste drie dagen stijgt, is de kans groot dat er ovulatie heeft plaatsgevonden. Over het algemeen is het temperatuurbereik na de eisprong tussen de 36,1 en 37,2 graden – minstens twee tienden van een graad hoger dan jouw temperatuur in de voorgaande week.

 

Hoe weet ik of ik een nauwkeurige temperatuurmeting krijg?

Er zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw temperatuur stijgt, waardoor de nauwkeurigheid van jouw grafiek wordt beïnvloed. Deze omvatten:

  • Gebrek aan slaap of verstoorde slaap
  • Ziekte of uitputting
  • Emotioneel leed
  • Roken
  • Alcohol gebruik
  • Slapen met een elektrische deken

Als je een van deze factoren ervaart, moet dit op jouw kaart worden vermeld om de aflezing te verduidelijken. Het kan meerdere cycli duren voordat je een nauwkeurige indicatie van de eisprong bepaalt. Het is het beste om de basale lichaamstemperatuurmethode te gebruiken in combinatie met het controleren van jouw baarmoederhalsslijm en andere fysieke tekenen van ovulatie, en met een ovulatie-voorspellingskit (verkrijgbaar in de meeste drogisterijen).

Om er zeker van te zijn dat je de beste resultaten behaalt, volg je zorgvuldig de instructies die bij jouw basale lichaamstemperatuurthermometer worden geleverd en maak je een afspraak met jouw zorgverlener om eventuele vragen over het in kaart brengen en interpreteren van jouw gegevens te beantwoorden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief