‘Oud’ sperma levert gezondere nakomelingen

Onderzoekers ontdekten dat ouder sperma nakomelingen produceert met een langere en gezondere levensduur dan sperma met een kortere levensduur.

Oud sperma zorgt voor gezonde baby's
 
Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia hebben ontdekt dat sperma met een langere levensduur nakomelingen produceert met een langere en gezondere levensduur dan sperma met een kortere levensduur.

Dr. Simone Immler, die de studie leidde, zei: “Een man produceert duizenden tot miljoenen spermacellen in een enkel ejaculaat, maar slechts weinigen bevruchten uiteindelijk een eicel.”

“Het sperma in een ejaculaat varieert niet alleen in vorm en prestatie, maar ook in het genetisch materiaal dat elk van hen draagt.”

Tot nu toe was er een algemene aanname dat het niet echt uitmaakt welk sperma een ei bevrucht, zolang het maar kan bevruchten.

“Maar we hebben aangetoond dat er enorme verschillen zijn tussen sperma en hoe ze het nageslacht beïnvloeden.”

In de studie voerden onderzoekers IVF uit door gameten te verzamelen van mannelijke en vrouwelijke zebravissen.

Vervolgens splitsten ze het ejaculaat van een man in twee helften – een die was geselecteerd voor kortlevend sperma en de andere voor langlevend sperma.

Het sperma werd vervolgens gebruikt om de eieren te bevruchten, en de nakomelingen mochten doorgroeien tot volwassenheid.

Dr. Immler zei: “We ontdekten dat wanneer we selecteren op het langerlevende sperma in het ejaculaat van mannelijke zebravissen, het resulterende nageslacht veel fitter is dan hun volle broers en zussen, verwekt door het kortere levende sperma van hetzelfde mannetje.”

“Meer in het bijzonder produceren nakomelingen die zijn verwekt door langerlevende sperma, meer en gezondere nakomelingen gedurende hun hele leven in een langzamer tempo.”

“Dit is een verrassend resultaat, dat suggereert dat het belangrijk is om te begrijpen hoe spermaselectie kan bijdragen aan de fitheid van de volgende generaties.”

Het team is nu van plan om precies te identificeren welke genen verantwoordelijk zijn voor deze bevindingen.

Dr. Immler voegde toe: “Dit onderzoek heeft belangrijke implicaties voor de evolutionaire biologie en mogelijk daarbuiten op gebieden die kunstmatige bevruchtingstechnologieën gebruiken, bijvoorbeeld bij het fokken van vee of IVF bij mensen.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief