Bestaat er een verband tussen soja en onvruchtbaarheid?

Voor veganisten en vegetariërs is soja een belangrijk onderdeel van een gezond dieet omdat het de broodnodige eiwitten bevat. Zonder voldoende proteïne ervaar je waarschijnlijk spierverlies, vermoeidheid, weinig zin in seks, angst en depressie. Als je een baby probeert te krijgen, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van een mogelijk verband tussen soja en onvruchtbaarheid. Zijn deze geruchten waar? In dit artikel geven we je de feiten over de invloed van soja op de vruchtbaarheid

Soja leidt tot onvruchtbaarheid
 

Wat zegt de wetenschap?

Soja en onvruchtbaarheid kunnen met elkaar worden verbonden.

Soja- en tofu-onderwerpen maken grote krantenkoppen op internet. Het is gunstig voor vrouwen die worstelen met menopauzeklachten of kanker proberen te voorkomen.

Het is ook een uitstekende eiwitbron tijdens de zwangerschap. Dit geldt vooral voor vegetarische vrouwen.

Ja, soja kan ovulatieproblemen veroorzaken. Maar je moet er dan veel van eten. Als je probeert zwanger te worden, moet je met mate voedsel op basis van soja eten. Blijf onder de 60 gram per dag.

Ze bevatten een van planten afgeleid oestrogeen dat isoflavonen wordt genoemd. Als je te veel soja eet, kunnen isoflavonen een negatieve invloed hebben op het vrouwelijk lichaam en jouw vermogen om zwanger te worden.

 

Zal het me onvruchtbaar maken?

Een hoog gehalte aan soja-eiwit verlengt soms de duur van uw menstruatiecyclus en verlaagt de FSH-hormoonspiegels.

Maak je je geen zorgen. De simpele handeling van het eten van tofu zal je niet onvruchtbaar maken. Tenzij je meer dan een maand lang elke dag meer dan 60 gram soja-eiwit eet, hoeft je je nergens zorgen over te maken.

Zoals met elk ander voedsel, als je tofu met mate eet en het in een gezond dieet toepast (boordevol met de juiste voedingsstoffen), zul je geen onvruchtbaarheidsproblemen ondervinden van soja.

 

Hoe te weten of soja en ovulatie met elkaar verbonden zijn

Als je vruchtbaarheidsproblemen heeft, probeer dan de hoeveelheid soja die je in jouw dieet binnenkrijgt, ernstig te beperken. Kijk na het beperken van jouw inname welke invloed dit heeft op jouw vruchtbaarheidsproblemen.

Als er niets verandert, kun je soja uitsluiten als mogelijke oorzaak van het probleem. Neem een maand en vermijd soja-bevattend voedsel zoals:

 • Tofu
 • Soja melk
 • Tempeh
 • Soja noten

Maak je geen zorgen over sojasaus. In tegenstelling tot de bovenstaande voorbeelden, bevat het niet voldoende hoge niveaus van isoflavonen om een mogelijk probleem te vormen.

Vermijd koste wat het kost genetisch gemodificeerde soja
Genetisch gemodificeerde soja, bekend als soja-eiwitisolaat, wordt in veel sojaproducten aangetroffen.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Soja-eiwitrepen
 • Schudt
 • Mayonaise
 • Granen op basis van soja
 • Vegetarische burgers

Hoewel niet is bewezen dat natuurlijke soja reproductieve problemen veroorzaakt, kan genetisch gemodificeerde soja problemen veroorzaken zoals:

 • Erectiestoornissen bij mannen
 • Miskramen
 • Endometriose
 • Onvruchtbaarheid
 • Hormonale veranderingen

Het vermijden van GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) is belangrijk voor elk dieet. Als je veel soja eet, wees dan extra voorzichtig om genetisch gemodificeerde versies ervan te vermijden.

Jouw vruchtbaarheid kan eronder lijden.

 

Nu ken je de feiten

Als je worstelt met vruchtbaarheid en dacht dat soja en vruchtbaarheid misschien met elkaar te maken hebben, weet je nu de waarheid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief