10 tips om spermakwaliteit te verbeteren

We weten allemaal hoe belangrijk het is om de vaders van onze kinderen gezond te houden, maar vaak lijkt de volledige last van het bouwen van een levensvatbare baby onredelijk zwaar op de moeder te vallen. Dit is stom omdat het sperma van de vader verantwoordelijk is voor de helft van de bouwmaterialen, om zo te zeggen, en de gezondheid van het sperma kan een grote rol spelen in hoe succesvol een zwangerschap is of niet.

En sperma, zo blijkt, zijn wispelturige kleine klootzakken.

Spermakwaliteit verbeteren
 

Enkele dingen die nadelige effecten kunnen hebben op de kwaliteit van jouw sperma

 

1. Spanning en stress

Niet alleen kan stress de concentratie van het sperma van de man verminderen, het kan ook de vorm, grootte en beweeglijkheid van de kleine zwemmers van de vader beïnvloeden.

 

2. Overmatig alcoholgebruik

Hoeveel alcohol daadwerkelijk buitensporig is laat ik even in het midden. Maar net als stress kan te veel alcohol het aantal gezonde, normaal gevormde sperma verminderen. Daarmee tast het de kwaliteit van het sperma aan.

 

3. Roken

Naast het feit dat je van roken ernstige ziektes zoals longkanker kan krijgen, lijkt roken ook de zorgvuldige balans van eiwitten in het sperma te veranderen. Hierdoor nemen zowel jouw kansen op onvruchtbaarheid toe als op een miskraam als er zich bevruchting voordoet.

 

4. Drugs

Cocaïne, XTC en elke andere vorm van drugs moet om een ​​groot aantal redenen worden vermeden als je jouw sperma van een hoge kwaliteit wilt laten zijn. Uiteraard is zwanger worden na drugsgebruik gewoon mogelijk maar het tast wel de kwaliteit aan van jouw sperma.

 

5. Marihuana

In wat alleen maar als pijnlijk ironisch kan worden omschreven, ontdekte een studie uit Buffalo dat sperma van mannen die wiet rookten een “burn-out” kreeg nadat ze in wezen te vroeg en met te veel enthousiasme aan de race begonnen waren. Een andere studie wees uit dat het sperma van mannen die in de afgelopen drie maanden een keer marihuana rookten, misvormd was en van een onregelmatige grootte.

 

6. Overmatige temperaturen

Als er één ding is (behalve de baby) dat sperma en zwangere vrouwen gemeen hebben, is het zeer temperatuurgevoelig zijn. Zelfs een lichte stijging van de temperatuur van de balzak kan de spermaproductie verminderen. Zaken als bubbelbaden, stoomkamers, sauna’s en zelfs verwarmde stoelen in de auto kunnen de spermaproductie negatief beïnvloeden.

 

7. Een onevenwichtig of anderszins ongezond voedingspatroon

Er zijn onderzoeken die suggereren dat de consumptie van verwerkt vlees een bijdragende factor kan zijn bij onvruchtbaarheid. Andere tonen aan dat niet genoeg vitamine C of zink een probleem is. Beide zouden kunnen zorgen dat sperma samenklontert. Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet en de kwaliteit van jouw sperma zal stijgen.

 

8. Lichaamsgewicht

Over gebalanceerde diëten gesproken, zowel zwaarlijvig als te mager zijn kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Probeer dus op een gezond gewicht te blijven als je de kans op sperma van top kwaliteit wilt vergroten.

 

9. Onbehandelde infecties of chronische ziekten

SOA’s zijn slecht. Als ze onbehandeld blijven, kunnen ze bepaalde zaken, zoals jouw sperma, permanent beschadigen. Andere infecties, zoals de bof, kunnen ook jouw sperma kwaliteit aantasten.

 

10. Overmatige cafeïne

Een recent gepubliceerde studie toonde aan dat bij mannen of vrouwen die voor de zwangerschap drie of meer kopjes cafeïnehoudende dranken dronken, het risico op een vroege miskraam bijna dubbel was.

Als je er over nadenkt is het logisch dat zowel een moeder als een vader een belangrijke rol hebben in het zwanger worden. De gezondheid van de vader speelt een vrij belangrijke rol, niet alleen bij het zwanger worden, maar ook bij het handhaven van een gezonde zwangerschap en het baren van een gezond kind. Hoewel een gezonde man niet altijd gezond sperma maakt, is het zijn beste kans om ervoor te zorgen dat hij zijn best doet. Dit betekent dat je er alles aan doet om jouw sperma naar de hoogst mogelijke kwaliteit te brengen met bovenstaande tips.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief