14 vroege tekenen dat je mogelijk zwanger bent

Denk je dat je zwanger bent? Dan zijn dit 14 signalen dat je zwanger bent die je even wilt doorlopen. En natuurlijk kan je ook een zwangerschapstest kopen om te zien of je inderdaad zwanger bent.

tekenen dat je zwanger bent
 

Gevoelige borsten

Jouw borsten kunnen al een of twee weken na de conceptie extra gevoelig zijn. Je maakt tijdens de vroege zwangerschap zoveel oestrogeen en progesteron aan dat de klieren in de borsten gaan groeien. Deze hormoonstijging zorgt ervoor dat borsten meer vocht vasthouden en zwaar, pijnlijk of gevoeliger aanvoelen dan normale PMS-gevoeligheid.

 

Krampen en rugpijn

Veel vrouwen verwarren deze vroege tekenen van zwangerschap met PMS-symptomen, maar ze worden eigenlijk veroorzaakt door hormonale veranderingen en de groei van de baarmoeder. Ongeveer 30% van de vrouwen ervaart krampen na de conceptie, die wordt veroorzaakt door implantatie – wanneer het bevruchte ei zich aan de baarmoederwand hecht. Het kan zijn dat je baarmoeder zich nu een beetje uitrekt (vandaar de krampen) om zich voor te bereiden op zijn enorme uitzetting in de komende negen maanden.

 

Innestelingsbloeding

Wanneer een bevruchte eicel ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie in de pluche bekleding van de baarmoeder implanteert, kan lichte vaginale vlekvorming optreden. Je zou deze ‘innestelingsbloeding’ kunnen verwarren met je menstruatie, maar het is over het algemeen lichter dan menstruatie en bruin of roze (in plaats van rood) van kleur.

Hoewel dit eerste teken van zwangerschap onschadelijk is, moet je jouw arts altijd laten weten of je denkt dat je in verwachting bent, zodat zij andere oorzaken van bloeding kan uitsluiten. In het eerste trimester moet bloeding in het bijzonder op drie dingen worden beoordeeld: miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of bepaalde soorten infecties. Implantatiebloeding is een soort diagnose van uitsluiting. Dat betekent dat we de slechte dingen uitsluiten voordat we kunnen bepalen dat dit is wat het is.

 

Moeheid

Gedurende de eerste weken werkt jouw lichaam 24/7 om de zwangerschap te ondersteunen en vermoeidheid is een normale reactie. Het extra progesteron dat na de conceptie wordt geproduceerd, zorgt ervoor dat jouw basale lichaamstemperatuur stijgt, wat op zijn beurt weer bijdraagt ​​aan een gebrek aan energie. Je hart pompt ook sneller, omdat het extra zuurstof aan de baarmoeder moet afgeven; ook dit kan ervoor zorgen dat je je weggestopt voelt.

Dus wat moet je doen? Neem in een vroeg stadium prenatale vitamines in, eet gezond, drink veel vocht om uw bloeddruk hoog genoeg te houden, en rust wanneer je kunt.

 

Zwangerschapstepels

Zien je tepels er tegenwoordig donkerder uit? Zwangerschapshormonen hebben ook invloed op de activiteit van melanocyten, of cellen in de tepels die verantwoordelijk zijn voor hun kleur. Vrouwen met een donkere huidskleur zullen dit pas later in de zwangerschap opmerken – zeg ongeveer 10 weken of zo.

 

Misselijkheid

Terwijl een volledige ochtendmisselijkheid – die tot 85 procent van alle zwangerschappen treft – waarschijnlijk nog een paar weken niet zal toeslaan, kunnen sommige vrouwen meer subtiele reisziekte ervaren als een vroege zwangerschapssymptoom. Er zijn vrouwen die plotseling misselijk worden van het lezen in de auto of dat ze zich misselijk zouden voelen tijdens vluchten. Dit kan al twee weken na de conceptie beginnen.

Progesteron zorgt ervoor dat veel dingen vertragen. Dat omvat uw spijsverteringsprocessen, die soms resulteren in constipatie of indigestie. Omdat je maag niet zo snel leegloopt als normaal, denkt hij dat er te veel aan de hand is en wil hij op de een of andere manier zuiveren – in de darmen of via de mond. Misselijkheid houdt ook verband met humaan choriongonadotrofine (hCG), een hormoon dat kan worden opgespoord in het bloed of de urine van de moeder, zelfs voordat een menstruatie voorbij is. Hoe hoger het hCG-niveau (zoals bij een tweeling), hoe zieker u zich kunt voelen.

 

Opgeblazen gevoel

Kun je die skinny jeans niet dicht ritsen? Verhoogde niveaus van progesteron vertragen uw spijsvertering en kunnen ervoor zorgen dat uw buik puffer aanvoelt dan normaal. (Dit gebeurt ook tijdens PMS, maar het opgeblazen gevoel stopt wanneer je menstruatie aanbreekt, waardoor de progesteronspiegel sterk daalt.) Als het opgeblazen gevoel niet weggaat – en je menstruatie nooit komt – kijk dan of die stok roze wordt.

 

Frequent plassen

Je denkt misschien dat je later vaak moet plassen, wanneer de baby op jouw blaas drukt, maar het aantal badkamerpauzes begint soms vroeg. Niet alleen kan de zwellende baarmoeder jouw blaas onder druk zetten, maar de extra bloedstroom naar de nieren (die meteen begint) zorgt er ook voor dat ze meer urine produceren. Er is niet veel aan te doen, tenzij het veelvuldig urineren gepaard gaat met een branderig gevoel, urgentie of andere tekenen van infectie. (Als dat het geval is, neem dan contact op met jouw arts.) Verminder jouw vochtinname niet.

 

Hunkeren naar voedsel

Op dit punt ben je waarschijnlijker op zoek naar een jumbo bagel dan augurken of Rocky Road. Je oververmoeide lichaam kan nu extra koolhydraten nodig hebben omdat ze gemakkelijk worden gemetaboliseerd, wat helpt om het energieniveau op peil te houden.

 

Hoofdpijn

Verhoogd bloedvolume kan tijdens de eerste weken van de zwangerschap frequente maar milde spanningshoofdpijn veroorzaken. Deze hoofdpijn kan ook optreden als je niet genoeg drinkt of als je bloedarmoede heeft, dus zorg ervoor dat je jouw bloed laat onderzoeken om dit laatste uit te sluiten.

Het goede nieuws: Migraine komt minder vaak voor naarmate de zwangerschap vordert. Fluctuerende hormonen verergeren hoofdpijn en de oestrogeenspiegels zijn stabieler tijdens de zwangerschap.

 

Constipatie

Dezelfde hormonen die verantwoordelijk zijn voor een opgeblazen gevoel, zitten ook achter jouw onbenullige problemen. Omdat je spijsvertering nu langzamer gaat kan het zijn dat voedsel niet zo snel doorkomt. Dit vroege zwangerschapssymptoom zal waarschijnlijk nog meer toenemen (sorry) naarmate jouw zwangerschap vordert.

 

Stemmingswisselingen

Vindt je dat je huilt om een ​​aflevering van ‘Desperate Housewives’ of woedt omdat de loodgieter pas dinsdag kan komen? Naarmate het niveau van hCG-hormonen toeneemt, voel je je enorm vermoeid, waardoor je vatbaarder wordt voor humeurigheid. En vergeet die geweldige combinatie van hoofdpijn, opgeblazen gevoel, constipatie en pijn in de borsten niet – moeten we nog meer zeggen?

 

Basale lichaamstemperatuur

Het meten van de basale lichaamstemperatuur (BBT) – jouw orale temperatuur als eerste in de ochtend – kan aangeven wanneer je ovuleert. De temperatuur stijgt ongeveer een halve graad wanneer een ei wordt vrijgegeven, en het blijft hoog totdat je ongesteld bent. Dus als je basale lichaamstemperatuur in kaart brengt en merkt dat het in meer dan twee weken niet is afgenomen, kan dit betekenen dat je onderweg een baby krijgt. Ter info: je hebt hiervoor een speciale digitale basale thermometer nodig; het is nauwkeuriger dan normale koortsthermometers.

 

Neusoverlast

Bloedneuzen, congestie en postnasale infusie komen vaak voor tijdens de zwangerschap, en ze zijn allemaal gerelateerd aan dezelfde twee oorzaken. Het verhogen van het bloedvolume legt meer druk op delicate bloedvaten zoals die in je neus, maar hormonen zijn ook de schuld.

Met name oestrogeen kan de bloedvaten verwijden, wat bijdraagt ​​aan het opzwellen van de slijmvliezen in jouw neus. Gelukkig kan veel van het ongemak worden verlicht door een eenvoudige zoutoplossing te gebruiken, en het zou snel na de bevalling moeten verdwijnen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief