9 voedingsmiddelen die je moet vermijden als je probeert zwanger te raken

Goed eten is niet altijd gemakkelijk, vooral als je zwanger bent en naar een hele nieuwe reeks voedingsregels kijkt. Maar zelfs als je net begint na te denken over zwanger worden, zijn enkele dieetveranderingen van belang.

Niet eten zwanger worden
 
Een deel daarvan is het eten van voldoende fruit, groenten, volkoren granen – voedingsmiddelen die altijd goed voor je zijn – maar belangrijker zijn de voedingsmiddelen die je moet vermijden als je probeert zwanger te worden. Kunstmatige ingrediënten, synthetische hormonen en mogelijke verontreinigingen kunnen de conceptie minder waarschijnlijk maken en kunnen zelfs schadelijk zijn voor een potentiële foetus.

We zouden moeten zeggen: raak niet in paniek als je onlangs een van deze dingen hebt gegeten – ze zullen met mate waarschijnlijk niet veel schade aanrichten. Maar als je veilig wilt zijn, kun je het beste deze voedingsmiddelen tot een minimum beperken wanneer je probeert zwanger te worden, en ze meestal van de lijst houden als je eenmaal een positieve test krijgt.

 

1. Kwikrijke vis

Kwik kan het zenuwstelsel beschadigen, wat betekent dat het consumeren van kwikrijke vissen zoals zwaardvis en tonijn tijdens de zwangerschap direct schadelijk kan zijn voor de foetus. Het eten van kwikrijke vis voordat je zwanger bent, kan kwikvoorraden in je lichaam opbouwen, wat ook de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby kan beïnvloeden. Het zenuwstelsel van de foetus wordt gevormd voordat de meeste vrouwen weten dat ze zwanger zijn. Kwik kan ook de vruchtbaarheid verminderen.

 

2. Frisdrank

Een paar onderzoeken hebben ook een verband gelegd tussen frisdrank – zowel dieet als normaal – om de vruchtbaarheid te verlagen. Ze denken dat het een combinatie is van de ontsteking en metabolische veranderingen die worden veroorzaakt door te veel zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel verhogen en kunstmatige zoetstoffen die de darmbacteriën veranderen. Bovendien worden veel frisdranken geleverd in blikjes met BPA en andere chemicaliën die je misschien wilt vermijden.

 

3. Transvetten

Transvetten, die worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals bepaalde chips of magnetronpopcorns, gebakken producten gemaakt met bakvet en gefrituurd voedsel, kunnen ontstekingen en insulineresistentie veroorzaken, wat de vruchtbaarheid verlaagt. En als ze te veel zijn, kunnen ze jouw bloedvaten beschadigen, waardoor de toevoer van voedingsstoffen naar het voortplantingssysteem wordt verstoord. Mannen zouden ook moeten opletten met transvetten terwijl het koppel probeert zwanger te worden, omdat ze het aantal zaadcellen en de kwaliteit ervan verminderen.

 

4. Voedsel met een hoge glycemische index

Als je jouw vruchtbaarheid wilt vergroten, vermijd dan voedingsmiddelen die jouw bloedsuikerspiegel doen stijgen, vooral als je ze niet combineert met voedingsmiddelen die die stijging vertragen. Bloedsuikerpieken kunnen ontstekingen veroorzaken, onze hormonen veranderen en de eisprong belemmeren. Probeer langzaam brandende koolhydraten te kiezen, zoals volkorenbrood en pasta of zilvervliesrijst, indien mogelijk in plaats van geraffineerde koolhydraten, en combineer ze met eiwitten, vezels en gezonde vetten.

 

5. Vetarme zuivelproducten

Magere melk, yoghurt en andere zuivelproducten kunnen androgenen bevatten, mannelijke hormonen die binnenkomen als het vet wordt verwijderd. Deze voedingsmiddelen en dranken kunnen jouw lichaam ertoe aanzetten androgenen te produceren, die jouw menstruatiecyclus kunnen verstoren.

 

6. Overtollige alcohol

De aanbeveling is dat vrouwen die zwanger zouden kunnen worden, alcohol volledig vermijden (niet bepaald realistisch), maar als je gaat drinkenprobeer het dan maximaal te houden tot zeven drankjes per week. Alcohol kan, net als kwik, bijdragen aan onvruchtbaarheid, en het put je lichaam uit van vitamine B, wat je kansen op zwangerschap vergroot en de groei van een foetus ondersteunt.

 

7. Ongepasteuriseerde zachte kazen

Kazen zoals Brie, Roquefort, Camembert en Gorgonzola hebben een hoger risico om listeria te bevatten, wat het risico op een miskraam kan vergroten. Een miskraam komt veel vaker voor in de eerste weken van de zwangerschap dan later in de zwangerschap.

 

8. Vlees

Verwerkt vlees zoals knakworsten en hotdogs, evenals gerookte vis, zijn ook kwetsbaar voor listeria-besmetting. Als je dit soort vlees wilt eten, warm het dan op tot het stoomt om bacteriën te doden.

 

9. Rauwe dierlijke producten

Rauw vlees, vis en eieren kunnen salmonella, coliforme bacteriën of toxoplasmose bevatten, die een foetus kunnen infecteren als deze door de placenta gaat. Zorg ervoor dat je alle dierlijke producten goed kookt en sla carpaccio’s en dergelijke over.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief