Voeding om de vruchtbaarheid van mannen te vergroten

Er zijn veel gezonde voedingsadviezen voor vrouwen die proberen zwanger te raken. Maar mannen die vader willen worden, moeten ook op hun dieet en levensstijl letten om hun vruchtbaarheid en de kansen van hun partner om zwanger te worden te vergroten.

Vruchtbaarheid mannen
 
Ze zouden elke dag een gezond, uitgebalanceerd dieet moeten eten met voedsel uit de vijf belangrijkste voedselgroepen. Deze groepen zijn melk en melkproducten; vlees en eiwitrijk voedsel; fruit en groenten; granen en graanproducten; vetten en oliën.

De combinatie van veel water drinken, regelmatig sporten, het vermijden van alcohol en sigaretten en het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen, zal de vruchtbaarheid van een man en de kans op bevruchting van een koppel vergroten.

Een preconceptieonderzoek wordt echter aanbevolen voor alle mannen, samen met hun partners, zodat jouw huisarts je kan helpen beslissen of je jouw dieet of levensstijl moet aanpassen.

 

Voedingsstoffen om de mannelijke vruchtbaarheid te stimuleren

 

Zink

Dit helpt het testosteron te stimuleren en het aantal zaadcellen te verhogen. Zorg ervoor dat er voldoende vlees, zeevruchten (oesters zijn een bijzonder rijke bron), peulvruchten en eieren in jouw dieet en let op jouw alcoholgebruik, aangezien dit het zinkgehalte kan verlagen en in het algemeen een negatief effect kan hebben op de prestaties van het sperma. Zink wordt ook aangetroffen in gebakken bonen, noten, volkoren producten en pompoenpitten.

 

Vitamine C

Het gebruik van vitamine C is goed voor de algemene gezondheid, waardevol om het lichaam te helpen ijzer te absorberen en als antioxidant helpt het om het sperma op peil te houden en in beweging te krijgen. Jouw dieet moet rijk zijn aan vitamine C uit citrusvruchten, bessen, aardappelen en groene groenten.

 

Vitamine E

Het eten van vitamine E helpt ook bij de beweeglijkheid van het sperma en wordt aangetroffen in groenten, plantaardige oliën, vis en gevogelte.

 

Foliumzuur

Niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen is foliumzuur van belang. Het wordt door veel vrouwen vóór de conceptie en gedurende de zwangerschap ingenomen. Het is gebleken dat foliumzuur het aantal zaadcellen verhoogt. Het wordt gevonden in groene groenten, zilvervliesrijst en ontbijtgranen.

 

Selenium

Het is aangetoond dat selenium goed is voor de beweeglijkheid van het sperma. Paranoten en knoflook zijn rijke bronnen.

 

Vetten en eiwitten

Met mate zijn vetten en eiwitten nodig, maar probeer vast te houden aan onverzadigde vetten die essentieel zijn voor een gezonde hormoonfunctie.

 

Voedsel om de mannelijke vruchtbaarheid te stimuleren

 

Volkoren

Probeer haver, bruine rijst, volkoren en quinoa te eten vanwege de complexe koolhydraten. Ze geven je dus niet alleen veel energie door langzaam en gelijkmatig suiker in je bloed af te geven, maar bevatten ook een overvloed aan B- en E-vitamines die essentieel zijn voor cellulaire voortplanting, hormonale balans en de productie van gezond sperma.

 

Vettige vis

Zalm, makreel en sardines zijn de beste bronnen van essentiële vetzuren (EFA’s) omega-3 en omega-6, die belangrijk zijn voor het reguleren van het reproductief functioneren, het verbeteren van de doorbloeding en het verbeteren van de kwaliteit en mobiliteit van het sperma. Lijnzaadolie is een goed EFA-alternatief voor degenen die geen vis eten.

 

Knoflook

Knoflook bevat een overvloed aan vruchtbaarheidsbevorderende voedingsstoffen. Het is een geweldige bron van het mineraal selenium en vitamine B6, dat helpt bij het reguleren van hormonen en het versterkt het immuunsysteem.

 

Mager rood vlees

Mager rood vlees is een geweldige bron van ijzer die bloedarmoede helpt voorkomen, door een rol te spelen bij de aanmaak en functie van rode bloedcellen. Rood vlees is ook een goede bron van vitamine B12 die essentieel is voor het onderhoud van het zenuwstelsel.

 

Honing

Nooit geweten maar honing wordt al eeuwenlang beschouwd als een vruchtbaarheidsbevorderend supervoedsel. Het is ongelooflijk rijk aan mineralen en aminozuren die het voortplantingssysteem voeden.

 

Spinazie

Het eten van spinazie en andere bladgroenten is belangrijk. Ze zijn een uitstekende bron van foliumzuur, wat belangrijk is bij het optimaliseren van de spermaproductie. Het is ook een geweldige bron van ijzer en vitamine C die de kwaliteit van het sperma helpen verbeteren door de DNA-opslag tegen beschadiging te beschermen.

 

Oesters

Deze delicatesse is rijk aan zink met vruchtbaarheidsbevorderende eigenschappen die helpen bij de productie van sperma.

 

Pepers

De bloedstroom door het lichaam kan worden verhoogt door het eten van pepers. Dit zorgt ervoor dat het voortplantingssysteem een ​​gezonde toevoer krijgt. Pepers stimuleren ook de productie van endorfine (happy hormoon) en zijn een uitstekende bron van vitamine C.

 

Avocado

Avocado biedt een rijke bron van vitamine E, een krachtige antioxidant en een essentiële vruchtbaarheidsvoedingsstof die de levensvatbaarheid van sperma verbetert. Het is ook een uitstekende bron van onverzadigde vetten.

 

Kies voor verse voeding

Probeer altijd vers, onbewerkt voedsel te eten, aangezien dit waarschijnlijk veel rijker is aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen en ook vrijer is van pesticiden en toegevoegde oestrogenen die het voortplantingsvermogen bij zowel mannen als vrouwen kunnen verstoren.

Een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl zullen ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jouw voortplantingssysteem in optimale conditie is om jouw baby te creëren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief