Vrouwen die naast drukke wegen wonen, kunnen jonger onvruchtbaar worden

Schadelijke deeltjes kunnen in de bloedbaan terechtkomen en de ‘ovariële reserve’ van vrouwen doden, waardoor de biologische klok wordt versneld. Vrouwen die aan vervuilde wegen leven, kunnen jonger onvruchtbaar worden, zo blijkt uit een studie.

Vrouwen jonger onvruchtbaar wonend naast snelweg
 
Hormoontesten suggereren dat mensen die in vervuilde gebieden leven drie keer meer kans hadden op een laag aantal eicellen in hun eierstokken.

Experts zeggen dat vrouwen die van plan zijn een gezin te stichten zouden moeten overwegen om de stad uit te gaan om hun biologische klok te vertragen.

Vrouwen worden geboren met een bepaald aantal eicellen die na verloop van tijd langzaam uitgeput raken. De grotere “ovariële reserve” wordt gezien als een maatstaf voor hoelang vrouwen kinderen kunnen krijgen.

Een Italiaanse studie onder meer dan 1.300 vrouwen testte hun bloed op een hormoon dat mogelijk diegenen identificeert die nog maar weinig eieren hebben om zwanger te worden.

Prof. Antonio La Marca, die de studie leidde aan de Universiteit van Modena, zei: “Als dit waar is, kan luchtverontreiniging worden gezien als een reproductief nadeel.

“Ik zou vrouwen willen aanraden twee keer na te denken over waar ze willen wonen. We kunnen waarschijnlijk niet ontsnappen aan een stad, maar we kunnen wel de tijd nemen om na te denken over waar we in een stad kunnen wonen. ”

Deskundigen zijn van mening dat vrouwen moeten worden gewaarschuwd voor het risico als je jouw jongere jaren aan een drukke weg doorbrengt.

Deeltjes worden ingeademd en komen in de bloedbaan terecht, waar ze de eierstokken kunnen bereiken en de cellen die de eieren beschermen kunnen beschadigen, waardoor ze afsterven.

De bevindingen werden gepubliceerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) in Wenen. Bijna tweederde van de onderzochte vrouwen woonde in gebieden die waren blootgesteld aan hoge niveaus van giftige smog.

De studie keek naar niveaus van stikstofdioxide en niveaus van gevaarlijke kleine deeltjes genaamd PM10 en PM2.5s in de Noord-Italiaanse stad Modena.

Prof. Nick Macklon, medisch directeur van de London Women’s Clinic, zei: “Deze resultaten suggereren dat vervuiling biologische veroudering kan versnellen.”

“Blootstelling aan deze gifstoffen kan vergelijkbare effecten hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen op de lange termijn als bij roken. Met blootstellingen die hoog genoeg zijn, kunnen ze de tijd dat ze vruchtbaar zijn, verkorten. Dat is iets waar vrouwen rekening mee moeten houden als ze dag in dag uit worden blootgesteld aan vervuiling.”

De studie gebruikte een bloedtest die het aantal zakjes in de eierstokken schat dat eieren vrijgeeft. De test is een van de beste manieren om die vrouwen aan te duiden die nog maar weinig eieren over hebben. Het kan vrouwen aanwijzen van wie de eieren bijna opraken en die misschien geen kind op eind dertig of begin veertig meer kunnen krijgen.

Prof Richard Anderson, van de Edinburgh University, zei: “Dit zijn belangrijke resultaten. Hoewel dit niet duidt op een kortetermijnprobleem voor vrouwen die proberen zwanger te worden, kan het erop duiden dat vrouwen die aan hoge niveaus van vervuiling worden blootgesteld, een kortere kans hebben om een gezin te stichten, en zelfs een eerdere menopauze.”

“Roken kan vrouwen vroeg in de menopauze brengen en als vervuiling een soortgelijk effect heeft, onderstreept dat de noodzaak van betere volksgezondheidsmaatregelen om zich ertegen te beschermen.”

“We worden allemaal in meer of mindere mate blootgesteld aan vervuiling en deze studie laat een substantieel effect zien op de vrouwelijke voortplanting, hoewel er mogelijk andere factoren een rol spelen.”

In gebieden met een hoog stikstofdioxidegehalte, dat voornamelijk afkomstig is van dieselauto’s en de industrie, hadden vrouwen 3,3 keer meer kans op een lage ovariële reserve.

Meer dan 50% van deze vrouwen met een lage vruchtbaarheid woonden in een gebied met een hoog stikstofdioxide-gehalte. Minder dan 38% woont in gebieden met het laagste niveau.

Gebieden met hoge niveaus van PM10- en PM2.5s-vervuilingsdeeltjes waren de thuisbasis van bijna tweederde van de vrouwen met een laag ei-gehalte.

Blootstelling aan hoge niveaus van deze vervuiling verhoogde de kans van vrouwen op een laag aantal eieren met respectievelijk 3,2 keer en bijna twee keer.

Dit waren vervuilingsniveaus die lager waren dan die welke door de EU als schadelijk werden beschouwd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief