Hoe je jouw baas kunt vertellen dat je zwanger bent

Wat is het ideale moment om je baas te vertellen dat je in verwachting bent? Plus 10 tips om het nieuws op de meest positieve en productieve manier voor te bereiden en te vertellen.

Werkgever vertellen dat je zwanger bent
 
Er is geen perfect moment om het onderwerp van jouw zwangerschap aan te snijden met de krachten die op jouw werk aanwezig zijn. Jouw beslissing zal persoonlijk zijn op basis van vele factoren, zoals hoe je je voelt, hoe zwanger je eruitziet, wat voor soort werk je doet en hoe gezinsvriendelijk jouw bedrijf is (of niet).

Wat (en wanneer) je ook beslist, zorg ervoor dat jouw baas de eerste is die het weet (met andere woorden, pas op voor de vertrouwde collegahet hele kantoor inlicht in 5 minuten). Je kunt het beste voorkomen dat je moet wachten tot je buik zichtbaar wordt of als je als een gek naar het toilet rent. Hier zijn een aantal overwegingen waarmee je rekening moet houden, samen met tips om het nieuws te vertellen aan jouw baas.

 

De uitdaging om zwanger te zijn op het werk

De wet in Nederland beschermt vrouwen tijdens de zwangerschap tegen discriminatiedoor hun werkgever. Dit heeft betrekking op alle aspecten van het werk, van aannemen en ontslaan om te betalen, promoties, training en baten (zoals vakantie en verzekeringen). Het bepaalt ook dat als je zwanger bent en geen enkel deel van jouw werk kunt doen (je werkt bijvoorbeeld in een fabriek en kan geen zware voorwerpen tillen), jouw werkgever moet zorgen voor redelijke accommodatie voor jou, net zoals hij zou doen voor een tijdelijk gehandicapte werknemer.

Dat gezegd hebbende, er zijn een aantal mazen in de wet. En, helaas voelen vrouwen dat ze anders behandeld als ze zwanger zijn, hetzij natuurlijk (niet ontvangen van accommodaties) of meer subtiel (wordend gepasseerd voor een promotie). Dus naast het feit dat je mogelijk een discriminerende behandeling oploopt, kan het plannen van jouw aankondiging je helpen om bij jouw werkgever beter te pleiten voor het vastleggen van de vrije tijd die je nodig hebt. De volgende tips kunnen je helpen om een ​​zo productief mogelijke discussie met jouw werkgever te voeren.

 

De beste tijd voor jou vinden

Een aantal overwegingen kan van invloed zijn op de timing van jouw zwangerschapsaankondiging op het werk. Een paar die je in overweging wilt nemen:

 

Jouw risico op een miskraam

Veel vrouwen wachten tot het einde van het eerste trimester, wanneer hun risico op een miskraam aanzienlijk afneemt, terwijl anderen volhouden tot het einde van de vierde maand, wanneer hun vruchtwaterpunctie binnen is.

 

Hoe je je voelt en of je het laat zien

Als je last heeft van ernstige misselijkheid en braken, jouw hoofd nauwelijks van het kussen kunt tillen of een buik met een onmiskenbare bult hebt, zul je jouw geheim waarschijnlijk niet lang kunnen bewaren. In dat geval is eerder vertellen logischer dan wachten tot je baas (en alle anderen op kantoor) conclusies trekt.

 

Wat voor werk doe je

Overweeg eventuele gevaren op de werkplek voor zwangerschap. Als jouw baan bijzonder inspannend is of je blootstelt aan schadelijke chemicaliën, praat dan eerder dan later met jouw baas, zodat je, indien mogelijk, om overdracht of verandering van taken kunt vragen.

 

Hoe het met het werk gaat

Het aankondigen van jouw zwangerschap kan helaas en op oneerlijke wijze aanleiding geven tot bezorgdheid van collega’s en/of management (bijvoorbeeld of je tijdens jouw zwangerschap blijft werken of weer aan het werk gaat nadat het zwangerschapsverlof voorbij is). Dus hoewel het misschien oneerlijk is, wil je misschien jouw zorgen over jouw inzet om te werken wegnemen door jouw aankondiging te doen nadat je een deal hebt gescoord, een rapport hebt voltooid of een geweldig idee hebt bedacht.

 

Of beoordelingen eraan komen

Als je bang bent dat jouw aankondiging de resultaten van een aanstaande prestatie- of salarisbeoordeling kan beïnvloeden, wacht dan tot de resultaten bekend zijn voordat je het nieuws deelt. (Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om te bewijzen dat je bent gepasseerd voor een promotie of salarisverhoging uitsluitend op basis van het feit dat je in verwachting bent en binnenkort moeder zult worden.)

 

Of je nu in een roddelmolen werkt

Als roddelen een van de belangrijkste producten van jouw bedrijf is, wees dan vooral op jouw hoede. Als het nieuws over je zwangerschap je baas bereikt voordat je officiële aankondiging doet, zul je vertrouwensproblemen moeten oplossen. Zorg ervoor dat je baas de eerste is die het weet (of dat je degenen die je het als eerste zegt echt vertrouwt om niet te gillen).

 

Hoe gezinsvriendelijk jouw bedrijf is

Probeer de houding van jouw baas ten opzichte van het gezin te peilen door collega’s discreet naar hun ervaringen te vragen. Als je denkt dat jouw baas (of bedrijf) het nieuws niet zal verwelkomen, wil je misschien wachten tot de 20 weken (als je het tot dan kunt verbergen) om jouw zwangerschap aan te kondigen. Als je er echter zeker van bent dat jouw werkgever het nieuws goed zal begrijpen, deel het dan zodra je je op jouw gemak voelt, zodat je optimaal kunt profiteren van eventuele speciale voordelen (zoals flexibele tijd) die jouw bedrijf te bieden heeft.

 

Voorbereiding op de aankondiging

Als je eenmaal hebt besloten wanneer je wilt aankondigen, kun je stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het goed wordt ontvangen. Voordat je het nieuws deelt, volgen hier een paar dingen om je te helpen een productievere discussie te voeren.

 

Onderzoek het gezinsverlof van jouw bedrijf

Lees voordat je met jouw baas gaat praten alles over het zwangerschapsverlofbeleid van jouw werkgever. Wat zijn de regels rondom verlof, andere staan ​​toe dat ziektedagen of vakantie worden gebruikt voor extra verlof om gezinsredenen. Lees het werknemershandboek dat stof op jouw bureau heeft liggen vangen en overweeg een vertrouwelijke vergadering te organiseren met iemand van personeelszaken (HR).

 

Ken je rechten

Bij de meeste bedrijven krijg je 12 weken zwangerschapsverlof. Verdiep je ook in de regels omtrent ouderschapsverlof en alle andere voorkomende zaken, zowel vanuit het bedrijf als vanuit de wet. Maak jezelf vertrouwd met deze wetten, zodat je weet waarop je recht hebt.

 

Zoek uit of je jouw verantwoordelijkheden moet aanpassen

Als je een zeer stressvolle of fysiek intensieve baan hebt, of als je wordt blootgesteld aan mogelijk schadelijke chemicaliën, maak dan plannen om je werkverantwoordelijkheden aan te passen totdat je klaar bent om te presteren. Kun je wat verantwoordelijkheden ruilen met een van je collega’s? Een andere rol aannemen totdat je levert? Dit is zeker waar die vertrouwelijke gesprekken met collega’s die al zwanger zijn geweest tijdens het werk, van pas zullen komen.
Plan vervanging terwijl je weg bent. Bedenk hoe jouw werk zal worden gedaan terwijl je met verlof bent. Aangezien de eerste reactie van je baas misschien is om in paniek te raken over de werkdruk in plaats van je te feliciteren met je aanstaande baby, is het verstandig om jezelf te wapenen met een lijst met ideeën en oplossingen voor hoe je werk kan worden gedaan tijdens je afwezigheid.

 

Denk realistisch na over je terugkomst

Bedenk wat je je kunt veroorloven als het gaat om het nemen van vrije tijd. Kunnen jij en je partner een tijdje rondkomen van één salaris als je besluit je verlof te verlengen? Of is jouw inkomen cruciaal om het huishouden te laten neuriën? Zijn er andere logistieke of emotionele factoren die jouw beslissing kunnen beïnvloeden, zoals uitdagende opties voor kinderopvang of het idee om jouw baby in de armen van iemand anders te laten, hoe bekwaam ook? Bekijk de opties voor kinderopvang en bedenk dan een mogelijk plan voor of en wanneer je weer op kantoor komt (wees er gewoon op voorbereid dat dat plan verandert zodra je baby er echt is).

 

Je baas vertellen dat je zwanger bent

Nu je goed voorbereid bent, kun je het nieuws vertellen! Hier zijn een paar tips om de aankondiging zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Reserveer de tijd

Probeer je baas het nieuws niet te vertellen als je in een taxi zit op weg naar een vergadering of als hij of zij op vrijdag een voet de deur uit heeft gestaan. Maak een afspraak voor een ontmoeting, zodat niemand gehaast of afgeleid wordt – en sta klaar om de dag uit te stellen indien nodig.

 

Het positieve benadrukken

Begin niet met excuses. Laat in plaats daarvan jouw baas weten dat je tevreden bent over de zwangerschap, zelfverzekerd bent en toegewijd bent aan jouw plan om werk en gezin te combineren.

 

Wees flexibel (maar niet zonder ruggengraat)

Zorg voor een plan, maar sta open voor discussie en compromissen. Maar ga niet helemaal achteruit: bedenk een realistische basislijn en houd je eraan.

 

Stel het schriftelijk vast

Zodra je de details van jouw zwangerschapsprotocol en zwangerschapsverlof heeft uitgewerkt, dien je dit schriftelijk te bevestigen, zodat er later geen verwarring ontstaat.

 

Onderschat nooit de kracht van ouders

Als jouw bedrijf niet zo gezinsvriendelijk is als je zou willen, overweeg dan om de krachten te bundelen met collega’s om een ​​verzoekschrift in te dienen voor betere ouderlijke voordelen. Door ervoor te zorgen dat soortgelijke vergoedingen worden toegekend aan werknemers die vrij moeten nemen om voor zieke echtgenoten of ouders te zorgen, kun je wellicht helpen om je te verenigen met andere kinderloze werknemers.

 

Als je oneerlijk wordt behandeld

Als je jouw baas eenmaal het goede nieuws hebt verteld, moet je jouw werkgever op de hoogte houden van jouw fysieke behoeften en beperkingen naarmate jouw zwangerschap vordert. Als jouw baas je anders behandelt dan verwacht, meld discriminatie dan schriftelijk bij jouw HR-afdeling.

Als jouw HR-afdeling jouw klacht negeert of niet volledig behandelt, kan je de bedrijfsarts inschakelen of de ondernemingsraad of de vakbond. Brengt dit geen oplossing neem dan contact op met het College voor de Rechten van de Mens.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief