Gids voor het derde trimester van de zwangerschap

In het derde trimester van de zwangerschap ben je al goed op weg naar de geboorte van jouw baby. Je baby heeft echter nog genoeg te groeien. Hier lees je meer over wat je kunt verwachten in het derde trimester van de zwangerschap.

derde trimester zwangerschap
 
Het kan aanvoelen alsof je buik op geen enkele manier groter kan worden, maar er bestaat geen twijfel over – het zal in de loop van het derde trimester van de zwangerschap groter worden. Veel groter. Dit is wat je kunt verwachten van jouw lichaam en jouw snel groeiende baby in deze laatste paar weken.

 

Wanneer begint het derde trimester?

Het derde trimester begint in week 28 van de zwangerschap en duurt tot je bevalt, wat rond week 40 van de zwangerschap kan zijn. Met andere woorden, jouw derde trimester duurt van maand 7 tot en met maand 9 van de zwangerschap. Het is echter waarschijnlijk dat de bevalling een paar weken eerder of later zal beginnen – in feite blijft ongeveer 30 procent van alle baby’s rond de 40 weken hangen. Als dat het geval is, kun je een paar trucjes proberen om op natuurlijke wijze zelf bevalling op te wekken, maar als je eenmaal in week 42 van de zwangerschap bent, wordt je officieel als te laat beschouwd, en op dat moment zal jouw verloskundige de bevalling opwekken als deze niet vanzelf begint.

 

De groei van de baby tijdens het derde trimester

Je kleintje zal in het derde trimester een stuk groter worden, en groeit van ongeveer 1 kilo en 40 centimeter lang in week 28 van de zwangerschap tot tussen 3 en 4 kilo en 48 tot 55 centimeter lang in week 40. Inderdaad, jouw baby groeit snel – wees dus niet verbaasd als zijn toename in grootte (samen met een afname van de leefruimte) leidt tot serieuze schoppen en porren in je onderbuik.

Hier zijn enkele van de hoogtepunten die plaatsvinden in uw derde trimester van de zwangerschap:

 • Botten: als jouw baby kraakbeen in de maanden 7 en 8 verandert in botten, krijgt hij al haar calcium van jou – dus zorg ervoor dat je voldoende calciumrijk voedsel eet.
 • Haar, huid en nagels: tegen week 32 van de zwangerschap wordt de voorheen doorzichtige huid van de baby ondoorzichtig. In week 36 blijft vet zich ophopen terwijl jouw baby zijn vernix (de wasachtige substantie die zijn huid beschermt tegen jouw vruchtwater) en lanugo (de harige vacht die hem daarin warm houdt) afwerpt.
 • Spijsverteringsstelsel: in de laatste weken van de zwangerschap begint meconium – of de eerste poep van de baby, voornamelijk bestaande uit bloedcellen, vernix en lanugo – zich op te bouwen in de darmen van de baby.
 • Vijf zintuigen: de aanraakreceptoren van jouw baby zijn rond week 29 of week 30 volledig ontwikkeld. In week 31 van de zwangerschap krijgt jouw baby signalen van alle vijf de zintuigen: hij neemt licht en donker waar, proeft wat je eet en luistert naar het geluid van jouw stem.
 • Hersenen: in het derde trimester zullen de hersenen van je baby sneller groeien dan ooit, waarbij je een aantal handige vaardigheden test, zoals knipperen, dromen en zijn eigen lichaamstemperatuur regelen.

Rond week 34 van de zwangerschap draait het lichaam van de baby naar het zuiden en gaat het met het hoofd naar beneden en van onder naar boven – tenzij jouw baby natuurlijk koppig in de stuitligging blijft (in dat geval zal jouw verloskundige waarschijnlijk proberen de baby handmatig om te draaien in week 37).

 

Veranderingen in je lichaam

Met die drukke baby in je buik voel je waarschijnlijk veel foetale activiteit. Je kunt ook veranderingen in jouw lichaam ervaren naarmate jouw buik groter wordt dan ooit, inclusief:

 • Buikpijn: terwijl jouw bandenpijn (de banden die jouw onderbuik ondersteunen) zich uitstrekken om jouw groeiende buik op te vangen, kun je krampen of scherpe pijn voelen. Je kunt niet veel anders doen dan rustig aan doen.
 • Vermoeidheid: je zult je dit trimester meer vermoeid voelen vanwege de eisen die de zwangerschap aan jouw lichaam stelt, dus eet goed en regelmatig, blijf actief en los zwangerschapsslaapproblemen op.
 • Maagzuur: tijdens de laatste weken van de zwangerschap zal jouw baarmoeder jouw maag en de inhoud naar boven duwen, waardoor die aanhoudende brandwond ontstaat. Als je er echt last van hebt, overleg dan met jouw verloskundige over protonpompremmers (PPI’s) of H2-blokkers, die je tijdens de zwangerschap veilig kunt gebruiken.
 • Harde buiken: de manier waarop je lichaam zich voorbereidt op de bevalling, je zult deze onregelmatige oefensamentrekkingen nu gaan voelen totdat de echte bevalling begint.
 • Spataderen: Je kunt deze uitpuilende aderen (inclusief aambeien, die eigenlijk een soort spataderen zijn) in jouw onderlichaam opmerken vanwege al het extra bloed dat je pompt. Het goede nieuws: als je ze niet had vóór de zwangerschap, zullen ze waarschijnlijk verdwijnen nadat je bent bevallen.
 • Striae: deze kleine tranen, die verschijnen in de huid die tijdens de zwangerschap tot het uiterste wordt uitgerekt, zijn meestal het resultaat van genetica. Hou je huid soepel om striae te minimaliseren.
 • Rugpijn: als het zwangerschapshormoon relaxine jouw gewrichten losser maakt en jouw groeiende buik jouw zwaartepunt naar voren trekt, kun je rugpijn krijgen – nog een reden om letterlijk met jouw voeten omhoog te gaan liggen. (Aan de andere kant kan scherpe, schietende pijn van je rug langs je benen een teken zijn van ischias.)
 • Gekke dromen: dankzij zwangerschapshormonen kunnen jouw dromen levendiger zijn dan ooit naarmate je jouw uitgerekende datum nadert. Ze zijn volkomen normaal – dus neem ze met een korreltje zout en beleef plezier aan het uitwisselen van verhalen met je geliefde.
 • Onhandigheid: je hormonen gieren door jouw lichaam, je buik brengt je uit balans en je bent vergeetachtiger dan ooit. Je bent in goed (zwanger) gezelschap – dus probeer voorzichtig te zijn en er gevoel voor humor bij te hebben.
 • Gebrek aan controle over de blaas: je plast wanneer je niest. Inderdaad, al dat extra gewicht op je bekkenbodem maakt het moeilijker om droog te blijven. De oplossing? Blijf jouw bekkenoefenigingen doen.
 • Lekkende borsten: je lichaam maakt zich klaar om je baby te voeden.

Met al deze zwangerschapssymptomen en nog veel meer wat er speelt, probeer je te richten op wat echt belangrijk is: je prachtige baby, die je binnen een paar weken zult ontmoeten.

 

Symptomen die je in de gaten moet houden

Naarmate de uitgerekende datum nadert, kun je valse bevallingssymptomen ervaren. Enkele van de echte tekenen van de bevalling om op te letten zijn:

 • Indalen: rond week 36 kun je merken dat terwijl je waggelt jouw baby in jouw bekken daalt.
 • Bloederige show: dit vezelige slijm dat roze of bruin getint is met bloed is een zeker teken dat de bevalling goed op weg is. Je kunt ook wel of niet de afvoer van jouw slijmprop (die jouw baarmoeder afsluit van de buitenwereld) opmerken.
 • Weeën: in vergelijking met de harde buiken, worden deze samentrekkingen sterker in plaats van dat ze af nemen naarmate je meer beweegt.
 • Jouw vliezen breken: dit gebeurt niet altijd. Alhoewel ze sowieso worden gebroken in het ziekenhuis.

Jouw verloskundige zal je waarschijnlijk vertellen wanneer het tijd is om te bellen of naar het ziekenhuis te gaan – waarschijnlijk rond de tijd dat de actieve bevalling begint. Proficiat! Baby is onderweg.

Als je echter op enig moment last krijgt van hevige vaginale bloedingen, koorts boven de 39 graden, ernstige pijn in de onderbuik, plotselinge gewichtstoename, tekenen van vroegtijdige bevalling of andere tekenen die een oproep naar jouw verloskundige rechtvaardigen, aarzel dan niet om contact op te nemen – je kunt altijd beter op jouw instincten vertrouwen en geloof me je kunt beter een keer te vaak bellen dan te weinig.

 

Zaken om te regelen in het derde trimester

 • Houd de bewegingen van de foetus bij. Vanaf ongeveer week 28 wil je de schoppen van je baby regelmatig tellen en eventuele veranderingen in activiteit noteren, vooral tijdens de negende maand.
 • Let op jouw gewicht. De gewichtstoename van jouw zwangerschap zal aan het begin van het derde trimester versnellen en afnemen naarmate jouw uitgerekende datum nadert (je kunt zelfs een kilo verliezen). Als je niet genoeg aankomt (of als je te veel bent aangekomen), werk dan samen met jouw verloskundige om jouw zwangerschapsdieet aan te passen om weer op het goede spoor te komen.
 • Blijven bewegen. Zolang je verloskundige het goed vindt en je een paar veiligheidsmaatregelen voor fitness volgt, is het veilig om door te gaan met zwangerschapsveilige oefeningen tot je uitgerekende datum.
 • Plan jouw derde trimester-controles. Verwacht tests voor glucosespiegels, bloedarmoede en streptokokken van groep B in maand 7 en 8. In maand 9 zal jouw verloskundige een inwendig onderzoek van jouw baarmoederhals uitvoeren om te zien of het uitwissen en verwijden (het dunner worden en openen van jouw baarmoederhals) is begonnen. Als je wordt geclassificeerd als ‘hoog risico’, kan jouw verloskundige de afgelopen weken ook een biofysisch profiel of een nonstress test om er zeker van te zijn dat alles verloopt zoals verwacht.
 • Volg een rondleiding door het ziekenhuis. Als je dat nog niet hebt gedaan, is maand 7 een goed moment om een ​​rondleiding te volgen door het ziekenhuis waar je van plan bent te bevallen.
 • Koop babyspullen. Zorg ervoor dat je de essentiële benodigdheden voor babyspullen bij de hand hebt – vooral een wieg, kinderwagen, maxi-cosi (die je nodig hebt om je baby mee naar huis te nemen vanuit het ziekenhuis), commode en babyfoon.
 • Meer kennis. Naast een bevallingscursus – waardoor je je beter voorbereid voelt op het hele geboorteproces – kun je ook lessen over reanimatie en babyverzorging voor overwegen.
 • Bereid je voor om borstvoeding te geven. Lees meer over waarom en hoe je borstvoeding kunt geven voordat de baby arriveert, en eventueel zelfs borstvoeding kunt volgen. En aarzel niet om jouw doula, kraamhulp of een lactatiekundige later om hulp te vragen als je die nodig hebt.
 • Lees meer over de stadia van de bevalling. Bereid je voor op de geboorte van de baby door te leren wat je kunt verwachten tijdens vroege en actieve bevalling, de baby naar buiten te persen en van de placenta te bevallen.
 • Bedenk hoe je de pijn bij de bevalling wilt beheersen. Wil je een ruggenprik of ander medicijn om pijn bij de bevalling te beheersen? Overweeg je een ​​natuurlijke bevalling, mogelijk in bad? Dit is het moment om jouw opties met jouw verloskundige te bespreken.
 • Controleer je geboorteplan. Of je nu een ruggenprik wilt of niet? Wie de navelstreng van de baby doorknipt? Maak of voltooi jouw geboorteplan. (Onthoud gewoon dat als het tijd is om de baby naar buiten te persen, niet alles altijd precies gaat zoals gepland – het belangrijkste is om jou en jouw baby veilig en gezond te houden)
 • Richt je kinderkamer in. Koop alle benodigdheden die je nodig hebt voor jouw kinderkamer. En vergeet de basisbenodigdheden voor baby’s niet, zoals flessen, babykleertjes, luiers, doekjes, fopspenen en flesvoeding (als je niet van plan bent borstvoeding te geven).
 • Herdenk jouw zwangerschapsbuik: organiseer een professionele zwangerschapsfotoshoot of maak zelf een paar mooie foto’s van jouw buik – je kunt ze in de kinderkamer hangen of later toevoegen aan het fotoalbum van je baby.
 • Zorg voor een volle vriezer. Misschien wil je een paar maaltijden klaarmaken om de eerste weken in de vriezer te bewaren, wanneer je bezig bent met een nieuwe baby en herstellende bent van de geboorte is het misschien wel fijn om daar niet teveel over na te hoeven denken.
 • Plan je financiën. Overweeg de kosten van het krijgen van een baby en begin een nieuw gezinsbudget te volgen.
 • Pak jouw ziekenhuistas in. Pak niet teveel in, maar vergeet niet een paar gemakken van thuis die je bij je in het ziekenhuis wilt hebben.
 • Lees wat er na de geboorte gebeurt. Lees wat er gebeurt in de eerste 24 uur na de geboorte terwijl jouw lichaam zich herstelt en je je aan jouw nieuwe rol als moeder begint aan te passen.
 • Bereid je voor op het eerste levensjaar van je baby. Lees meer over alle opwindende mijlpalen die zich voordoen in het eerste levensjaar van de baby – er is zoveel om naar uit te kijken!

Enthousiast geraakt? Dat is logisch – het duurt niet lang meer voordat je je baby ontmoet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief