5 dingen die elke partner moet doen voor een aanstaande moeder

Het kan zijn dat je partner de komende negen maanden het zware werk doet (of draagt), maar ze heeft ook veel steun van haar partner nodig tijdens de zwangerschap.

samen zwanger door je vriendin te helpen
 
Zwangerschap en bevallen zijn mama’s taak, maar er zijn een aantal manieren waarop jij, als haar partner, ook de last kunt delen. En raad eens? Op die manier is het veel leuker. Er waren tenslotte twee nodig om aan deze reis te beginnen!

Onderzoek toont aan dat nieuwe moeders een betere algehele zwangerschapservaring hebben wanneer hun partners actief betrokken zijn. In jouw rol als de belangrijkste zwangerschapspartner van jouw partner, zul je meer genieten van de ervaring en haar een zeer gewaardeerde verlichting geven door de boodschap te sturen dat je ook een betrouwbare partner in de opvoeding zult zijn – niet alleen een partner voor de verwekking. Hier zijn vijf manieren waarop je een verschil kunt maken dat ze echt zal opmerken en waarderen.

Luister … en praat. Zwangerschap en bevalling kunnen veel zijn, vooral voor beginners. Zorg er dus voor dat je partner weet dat ze je kan uiten over al die kleine (en grote!) veranderingen die nu gaande zijn: zenuwen over een aanstaande procedure, bezorgdheid over wat voor soort moeder ze zal zijn, ergernis over haar gezwollen voeten. Zelfs als je denkt dat haar zorgen te groot of onlogisch zijn, moet je de gedachte voor je houden. Zeg haar niet “stop met zorgen maken” of “chillen”. Luister in plaats daarvan naar haar, bied aan om haar te helpen informatie te vinden of neem een ​​middag vrij om samen plezier te hebben. En aangezien je een team bent, aarzel dan ook niet om jouw angsten te delen. Onthoud dat het volkomen normaal is als de reis niet zo zorgeloos voelt als je had verwacht: als je iets zegt, gaat het voor jullie beiden een stuk soepeler.

Wees haar held. Ze is tegenwoordig niet alleen doodmoe, ze is ook emotioneel kwetsbaar. Dus doe een stapje extra – doe meer dan je normaal doet met huishoudelijke taken, vooral omdat haar zwangerschapsbuik niet haar beste vriend is wanneer ze de vloeren probeert te vegen of het bed probeert op te maken. En denk na over andere manieren om haar last te verlichten (en haar verbaasd te maken met je superheldachtige vooruitziende blik): misschien een dubbele partij nasi klaarmaken en de helft in de vriezer bewaren om later van te genieten, zodat ze kan dutten of gewoon haar voeten omhoog kan leggen . Als je het kan betalen, overweeg dan om nu een huishoudster in te huren tot de eerste paar maanden nadat de baby is geboren. En vergeet vooral niet dat ze een vrouw is: vertel haar dat ze er goed uitziet als ze ’s ochtends weggaat, geef haar buik een liefdevol schouderklopje als ze langskomt of bied haar een schoudermassage aan – je scoort altijd punten daarmee.

Pak alles in. Natuurlijk heeft mama haar ziekenhuistas nodig, maar jij ook. Vul het met spullen zoals een scheermesje, tandenborstel, tandpasta, iPad, opladers, tijdschriften of boeken om te lezen, en speelkaarten om met je partner te spelen tijdens de bevalling. En wacht niet tot het laatste moment – zorg dat je tas een aantal weken voor de bevalling gevuld is voor het geval je de deur uit moet. (Waarschijnlijk niet, maar het gebeurt.) En als je toch bezig bent, zorg dan dat je een paar verrassingen in haar tas stopt: een paar mooie handdoekjes die ze kan gebruiken om haar gezicht te wassen als ze wakker wordt in de verkoeverkamer (indien nodig), of nieuwe pantoffels of een badjas om in het ziekenhuis te dragen. (Chocolade doet ook nooit pijn.)

Maak je contactenlijst en kies een maatje. Partners zijn vaak verantwoordelijk voor het sms’en, tweeten en anderszins opscheppen over het grote nieuws wanneer de baby zijn debuut maakt, dus organiseer het nu alvast. Praat met jouw partner en maak een lijst met verplichte contacten met de e-mailadressen en mobiele telefoonnummers van jouw familie en vrienden. Als een e-mailontploffing of Facebook-bericht niet jouw stijl is, rekruteer dan een vriend om je te helpen het nieuws via de telefoon te verspreiden (dat is een telefoontje dat iedereen graag doet!). En wat dat betreft, zorg ervoor dat je haar ook bij deze beslissingen betrekt. Sommige moeders zouden dol zijn op een Instagrambericht van zichzelf en een nieuwe baby net na de geboorte; sommigen hebben liever dat de wereld ze nooit, nooit zonder make-up ziet. Maak samen het plan en deel de vreugde om die vreugde te delen.

Blijf geïnformeerd. Natuurlijk weet je hoe je zwanger bent geworden, maar je voelt je waarschijnlijk nog steeds een beetje verbijsterd door alle veranderingen die plaatsvinden in de buik van je partner. Dus kom op de hoogte: ga met haar mee naar haar doktersbezoeken wanneer je kunt en schrijf je samen voor bevallingslessen (persoonlijk of virtueel). Lees meer over haar lichaam en de ontwikkeling van haar baby door websites te bezoeken zoals deze. Je zult indruk op haar kunnen maken als je haar vertelt dat je van de nieuwe donkere lijn op haar buik houdt en zelfs de naam kent (ter informatie, het is linea nigra). Of je kunt haar verrassen als je aankondigt dat je baby vandaag zo groot is als een avocado. Hoe meer informatie je hebt, hoe meer ontspannen je je zult voelen over zaken als seks tijdens de zwangerschap (nee, je doet de baby geen pijn), de gezondheid van je partner en wat je kunt doen om te helpen als de grote geboortedag van de baby eindelijk aanbreekt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief