6 dingen die je moet doen als je erachter komt dat je zwanger bent

Net ontdekt dat je zwanger bent? Hier zijn 6 dingen die elke aanstaande moeder op haar to-do-lijst zou moeten zetten voor een veilige en gezonde zwangerschap.

Wat doen als je zwanger bent
 
Gefeliciteerd! Of je nu springt van vreugde, nog steeds in shock verkeert of een combinatie van beide voelt – we zijn er om je bij elke stap te ondersteunen met kennis om je te helpen een gezonde zwangerschap te krijgen.

Zorg ervoor dat je comfortabel zit, haal diep adem en laat je door de begindagen leiden. Hier zijn zes dingen om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te laten beginnen

 

1. Bereken jouw uitgerekende datum

Bereken de uitgerekende datum van jouw baby met een online tool en meld je aan voor onze zwangerschapsnieuwsbrief voor gratis wekelijkse updates over de ontwikkeling van jouw baby.

 

2. Volg de ontwikkeling van jouw baby

Je kunt online lezen over de ontwikkeling van jouw baby in de baarmoeder. Hier lees je wat je kan verwachten in het eerste trimester.

 

3. Neem contact op met jouw huisarts

Dit is de eerste afspraak waarmee je jouw zwangerschapszorg (prenatale zorg) start. Jouw huisarts zal jouw zwangerschap bevestigen en je kunt contact opnemen met een verloskundige naar keuze. Zij zullen je een datum geven voor jouw eerste afspraak, die meestal rond week 8 tot 10 van jouw zwangerschap plaatsvindt.

 

4. Controleer hoe gezond je bent

Bereken jouw BMI en controleer jouw cafeïne-inname. Nu je zwanger bent, moet je misschien enkele eenvoudige veranderingen in jouw levensstijl aanbrengen om jouw opgroeiende baby te helpen.

 

5. Concentreer je hierop voor een veiligere zwangerschap

  • Stop ermee: als je rookt, is dit het moment om te stoppen. Zoek hulp om te stoppen met roken.
  • Zeg maar dag tegen drank: het drinken van alcohol kan de ontwikkeling van jouw baby schaden en het volledig vermijden van alcohol tijdens de zwangerschap is de enige manier om er zeker van te zijn dat de baby veilig is.
  • Neem rust: Zwangerschapshormonen kunnen je moe en gestrest maken, dus het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen om te ontspannen.
  • Blijf bewegen: lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap is geweldig voor jou en je baby, maar het betekent niet dat je naar de sportschool moet. Een dagelijkse wandeling met een vriend of de hond kan een geweldige manier zijn om actief te blijven tijdens de zwangerschap.
  • Zorg voor jouw vitamines: je hoeft niet perse te zoeken naar zwangerschapsvitaminen, maar er zijn een paar supplementen die essentieel zijn tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan foliumzuur, calcium, visolie en vitamine D.
  • Pas op voor bepaalde voedingsmiddelen: het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond en gebalanceerd te eten en probeer voedingsmiddelen te vermijden die veel suiker, zout en vet bevatten. Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die jouw baby in gevaar brengen en die je allemaal moet vermijden. Ontdek welk voedsel je tijdens de zwangerschap moet vermijden.
  • Wees verstandig met cafeïne: cafeïne zit in meer dan alleen thee en koffie. Wist je bijvoorbeeld dat het zich verstopt in chocolade? Het advies is om niet meer dan een kopje koffie per dag te drinken in verband met cafeïne.
  • Weet welke medicijnen veilig zijn: Praat met een gezondheidsdeskundige voordat je nieuwe medicatie gebruikt of de huidige medicatie stopt. Ontdek welke medicijnen je tijdens de zwangerschap moet vermijden.

 

6. Ga om met jouw vroege zwangerschapssymptomen

De eerste weken van de zwangerschap kunnen de moeilijkste zijn als het gaat om een ​​dubieus gevoel. Vermoeidheid, pijnlijke borsten en ochtendmisselijkheid komen allemaal veel voor tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Lees hoe je ermee om kunt gaan.

Er zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat er iets mis is. Zorg dat je deze kent en houdt ze in de gaten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief