Alles over het geboorteverlof voor partners

Gaat je vrouw binnenkort bevallen? Dan heb je recht op geboorteverlof of zoals sommige het noemen vaderschapsverlof. Hier lees je alles over wat het geboorteverlof voor jou inhoudt.

Vaderschapsverlof
 

Waar je precies recht op hebt bij het geboorteverlof

Er is nogal wat veranderd de afgelopen jaren op het gebied van geboorteverlof voor partners in Nederland. Waar je voorheen recht had op 2 dagen geboorteverlof als partner heb je nu recht op 5 dagen geboorteverlof. Daarnaast heb je de mogelijkheid om 5 weken extra verlof op te nemen tegen 70% van jouw salaris. Dit verlof vraag je aan bij jouw werkgever.

De duur van de 5 dagen geboorteverlof hangt ook af van het aantal uren die je in de week werkt. Het gaat er in feite om dat je een werkweek samen kan zijn met jouw nieuwe kindje. Dit verlof wordt betaald door jouw werkgever.

 

Wanneer moet je je geboorteverlof opnemen?

In principe maakt het niet uit wanneer je het geboorteverlof opneemt zolang het maar binnen 6 maanden na de bevalling plaatsvindt. Je kan er dus voor kiezen om 2 dagen na de bevalling verlof op te nemen en zodra je vrouw weer aan het werk is de andere 3 dagen op te nemen. De keuze is daarin vrij.

 

Vrij op de dag van de bevalling

De dag van de bevalling gaat niet af van je geboorteverlof en ook niet van je vrije dagen. De dag van de bevalling valt onder calamiteitenverlof of kort verzuimverlof. Zodoende kan je nog echt 5 dagen genieten van je vaderschapsverlof.

 

Geboorteverlof alleen als je in loondienst werkt

Elke vorm van geboorteverlof zoals hierboven beschreven geldt alleen voor mensen die in loondienst werken. De overheid gaat er vanuit dat ZZP’ers en ondernemers zelf de vrijheid hebben om hun werk in te delen en daarmee is er geen ondersteuning voor wat betreft geboorteverlof voor zelfstandigen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief