Hoe je jouw partner kunt helpen een babyschopje te voelen

Hier lees je hoe je dierbaren kunt helpen om een babyschopje te voelen tijdens de zwangershap.

Help je partner babyschopjes voelen
 
Zoals zo ongeveer al het andere dat met zwangerschap te maken heeft, varieert dit van vrouw tot vrouw. Waarschijnlijk begon je baby rond week 20 te bewegen, maar dat tikkende of fladderende gevoel duurt iets langer om van buitenaf te voelen (ergens tussen de 23 en 30 weken).

Als je deze nieuwe ontwikkeling graag met je partner wilt delen, onthoud dan dat het allemaal om timing gaat, dus let op wanneer de baby bijzonder actief is. Veel baby’s bewegen ’s avonds of’ s nachts meer, dus dit is wanneer je partner wat tijd moet doorbrengen met hun hand op je buik. Overdag kan de baby in slaap worden gesust door de beweging van jouw dagelijkse routine, en daarom springt hij of zij vaak op als je je klaarmaakt voor de nacht. Je kunt je ook gewoon meer bewust zijn van de bewegingen van jouw baby wanneer je niet langer gefocust bent op jouw drukke agenda.

Lichte massage, muziek of het drinken van ijswater kan de baby wakker maken en een paar babyschopjes op te wekken. Maar raak niet ontmoedigd als jouw partner de beweging blijft missen; het meteen oproepen van beweging in jouw zwangerschapsbuik is bijna een kunst en het vereist veel geduld. Vroeg of laat zullen de bewegingen ook van buitenaf voor anderen zichtbaar worden, en de baby zal jullie allebei leuke momenten bezorgen.

Zodra je je baby regelmatig voelt kronkelen, is het ook een goed moment om het aantal schopjes bij te houden. Foetale bewegingen zijn een goede indicatie van de gezondheid van de foetus, dus dagelijks tellen na 28 weken kan een geruststellend teken zijn dat de baby gezond is. Kies elke dag een tijdstip om bij te houden hoe lang het duurt om 10 bewegingen te voelen – het zou minder dan twee uur moeten zijn. Als je grote afwijkingen opmerkt, bel je jouw verloskundige en laat je het haar weten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief