Hoe ziet mijn baby eruit?

Hoe zal je baby eruit zien? Dit is misschien de eerste vraag die in je opkomt als je zwangerschap eenmaal is bevestigd. Er zijn tenslotte veel genetische eigenschappen om over na te denken.

Van haar, ogen en lichaamskenmerken tot psychologische kenmerken en meer, het uiterlijk en de persoonlijkheid van jouw baby blijven een mysterie terwijl ze zich in de baarmoeder ontwikkelen.

Hoe ziet mijn baby eruit bij de geboorte
 

Wat zit er achter het uiterlijk van je baby?

Het deel van menselijke cellen dat verantwoordelijk is voor de manier waarop verschillende eigenschappen worden geërfd, wordt DNA genoemd. Het is de verzameling van alle genen die worden gemengd wanneer een nieuwe baby wordt verwekt.

Het menselijk DNA (zie het als een soort genetische valuta) is georganiseerd in vormen die je misschien hebt gezien in tekeningen en foto’s die chromosomen worden genoemd. Ze lijken op een ietwat wiebelige letter X. Elke persoon heeft er in totaal 46.

Jouw baby zal 46 chromosomen erven, 23 van elke ouder. Een paar zijn de geslachtschromosomen, bekend als de X en Y. Ze bepalen het geslacht van jouw baby.

De mix van genen die op chromosomen aanwezig zijn, waarvan er ongeveer 30.000, zullen bijvoorbeeld bepalen:

  • de kleur van de ogen van je baby
  • haar
  • lichaamsvorm
  • aanwezigheid of afwezigheid van kuiltjes
  • een geweldige zangstem

Je hebt gelijk als je denkt dat 30.000 genen of meer veel materiaal is om te mixen en matchen. Er zijn talloze combinaties mogelijk, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om precies te voorspellen hoe jouw baby eruit zal zien.

Maar vanwege de manier waarop genen werken, is het mogelijk om enigszins nauwkeurige voorspellingen te doen. Het is een leuk spel om te spelen terwijl je zwanger bent.

 

Hoe werkt genetica?

Haar- en oogkleur worden elk bepaald door een reeks genen die de combinatie van pigment dicteren. Dit kan het haar, de ogen en de huid lichter of donkerder maken.

Begin met familiefotoalbums van beide ouders. Daar kun je zien welke haarkleur overheerst, of kaalheid een generatie is overgeslagen en of er af en toe blauwe ogen te zien zijn bij ouders met bruine ogen.

Hoewel het eindresultaat onmogelijk nauwkeurig te raden is, is hier wat hulp om te begrijpen hoe genetica werkt.

 

Welke kleur ogen zal jouw baby hebben?

Er zijn gewoonlijk twee versies voor elk gen: een sterke (in de genetica wordt het dominant genoemd) en een zwakke (recessief genoemd). Je baby erft genen van beide ouders. Sommigen van hen zullen dominant zijn en sommige recessief. Hoe is dat van toepassing op oogkleur?

Als je bijvoorbeeld bruine ogen heeft en bijna iedereen in jouw gezin heeft bruine ogen, dan wijst dat op een sterke of dominante versie van een gen voor bruine ogen of een reeks genen. Stel dat de andere ouder blauwe ogen heeft en zijn of haar uitgebreide familie ook. Jouw baby heeft waarschijnlijk bruine ogen omdat die kleur meestal overheersend is.

De blue eye-genen zullen echter niet verloren gaan. Ze kunnen zich gaandeweg manifesteren bij jouw kleinkinderen, mocht een bepaalde mix van genen van ouders voorkomen.

Op dezelfde manier, als zowel jij als je partner bruine ogen hebben maar blauwogige voorouders hebben (kijk in het familiealbum), Kan je baby blauwe ogen hebben omdat jullie allemaal een aantal blauwe ogen genen hebben die je in je DNA draagt.

 

Welke haarkleur zal jouw baby hebben?

Sterke of dominante genen bepalen ook de haarkleur van jouw baby. Er zijn twee soorten melaninepigment in haar die, afhankelijk van welke genen sterker zijn, door elkaar gaan en de kleur van de lokken van je baby bepalen.

Naarmate jouw baby groeit, merk je misschien dat zijn haar donkerder wordt. Dat is normaal. Het heeft te maken met een deel van de pigmentproductie die vertraagt.

Als je donkerder haar hebt, kan er in het algemeen een gen voor blond of donker zijn dat je bij je hebt. Dus als je partner een vergelijkbare combinatie heeft, kunnen twee donkerharige mensen een blonde of roodharige baby krijgen. Dat hoort allemaal bij het normale genenspel.

Als je eigenschappen zoals haar of ogen probeert te voorspellen, moet je wellicht ook naar huidskleuren kijken. Soms heeft een persoon donkerder haar en een lichte huid, een indicatie dat er een kans is op een baby met lichter gekleurd haar.

 

Zal je baby er meer uitzien als vader dan als moeder?

Als mensen naar een pasgeboren baby kijken om te zien op wie ze er het vaakst uitzien, wijzen mensen naar de vader. Betekent dit dat baby’s meer op hun vader lijken dan op hun moeder? Niet echt.

De meest plausibele verklaring, vonden onderzoekers, was dat eeuwen geleden de gelijkenis tussen baby en vader betekende dat de nieuwe vader meer prikkels zou hebben om voor moeder en baby te zorgen.

Biologie en genetica werken echter niet goed met subjectieve meningen. Gelukkig weten mensen nu dat baby’s op beide ouders kunnen lijken. Maar meestal zijn ze een ingewikkelde combinatie van de twee, plus enkele familiekenmerken die zijn doorgegeven.

Aangezien veel eigenschappen een generatie of zelfs twee overslaan, kan het zijn dat je meer van je grootmoeder in je baby ziet dan je had verwacht. Als je de foto’s bij de hand hebt, wordt het gemakkelijker om jouw gissingen dichter bij de realiteit te brengen.

Een ding dat je moet weten, is dat er veel mythes bestaan ​​over de manier waarop verschillende kenmerken worden geërfd. Genen doen hun eigen ding, dus sommige combinaties kunnen een onverwacht resultaat opleveren.

Als jij en je partner bijvoorbeeld allebei lang zijn, is de kans groot dat je baby uitgroeit tot een lang persoon. Een hoogteverschil plaatst jouw baby in het midden van het lengtebereik. Het geslacht draagt ​​ook bij aan de lengte.

 

Conclusie

Hoe zal je baby eruit zien? Het is een raadspel dat alle ouders scherp houdt tot de grote dag aanbreekt en ze kunnen staren naar hun lieve kleine baby.

Wat je verwachtingen ook van je baby waren, als je baby eenmaal geboren is, zul je merken dat je verliefd bent, ondanks de kleur van je ogen en haar. Geniet van het unieke karakter van jouw baby, zowel fysiek als geestelijk. En veel plezier met het raden hoe genetica jouw gezin heeft gevormd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief