Koolstofdeeltjes ontdekt in de placenta’s van zwangere vrouwen

De nieuwste bevindingen omtrent zwangerschappen dragen bij aan de toenemende bezorgdheid dat vervuiling ook schadelijk is voor baby’s in de baarmoeder.

Koolstofdeeltjes gevonden in de placenta
 
Door het verkeer uitgestoten roet is gevonden in de placenta’s van zwangere vrouwen, waarschuwt een nieuwe studie.

De kleine deeltjes, die zwarte koolstof bevatten, reizen naar de placenta nadat ze in de longen zijn ingeademd – en kunnen de foetus bereiken, zeggen wetenschappers.

Onder een krachtige microscoop werden ze gedetecteerd in de placenta’s van alle 28 deelnemers nadat ze waren bevallen in het Oost-Limburgse Ziekenhuis in Genk, België.

En degenen die aan drukke wegen woonden, hadden hogere niveaus dan degenen die in stillere gebieden woonden qua verkeer.

Bovendien bevonden ze zich in het foetale, in plaats van het moederlijke deel van de placenta – wat betekent dat ze mogelijk het zich ontwikkelende kind binnengaan.

Corresponderende auteur professor Tim Nawrot zei: “Onze bevinding dat zwarte koolstofdeeltjes zich ophopen aan de foetale kant van de placenta suggereert dat deeltjes uit de omgeving naar de foetus kunnen worden getransporteerd.”

Hij voegde eraan toe: “Het vertegenwoordigt een potentieel mechanisme dat de schadelijke gezondheidseffecten van vervuiling vanaf het vroege leven verklaart.”

Luchtvervuiling wordt al lang in verband gebracht met geboorteafwijkingen, een lager gewicht, hogere kindersterfte en ademhalingsproblemen bij kinderen, zoals astma.

Prof. Nawrot, van de Universiteit Hasselt, Diepenbeek, België, zei: “Onze studie levert overtuigend bewijs voor de aanwezigheid van zwarte koolstofdeeltjes die afkomstig zijn van omgevingsluchtverontreiniging in de placenta van de mens en suggereert de directe foetale blootstelling aan die deeltjes tijdens de meest gevoelige levensperiode.”

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, identificeerde ze in elk gescreend placenta-monster – waaronder vijf premature en 23 voldragen geboorten.

Prof. Nawrot zei: “Er is gesuggereerd dat deeltjes door de placenta gaan, maar tot op heden bestaat er geen direct bewijs in de menselijke context.”

“Hier rapporteren we de aanwezigheid van zwarte koolstofdeeltjes als onderdeel van door verbranding verkregen fijnstof in menselijke placenta. Bovendien is de placenta-belasting positief geassocieerd met de blootstelling van moeders aan zwarte koolstof in woongebieden tijdens de zwangerschap.”

Tien moeders uit gebieden met hoge concentraties (2,42 microgram per kubieke meter) hadden meer van de deeltjes dan 10 andere waar de blootstelling veel lager was, namelijk 0,63.

De placenta ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, levert zuurstof en voedingsstoffen aan de baby en verwijdert afvalproducten uit het bloed. Het hecht zich aan de baarmoederwand en de navelstreng komt eruit voort.

Blootstelling aan vervuilende stoffen door verkeer en industrie is in verband gebracht met aandoeningen van de luchtwegen, hart- en vaatziekten en kanker bij volwassenen.

De nieuwste bevindingen dragen bij aan de toenemende bezorgdheid dat het ook schadelijk is voor baby’s in de baarmoeder.

Prof. Nawrot beschreef luchtverontreiniging als “een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid dat vroegtijdige sterfgevallen en ziekten veroorzaakt”.

In 2015 kosten minuscule deeltjes, waaronder zwarte koolstof, naar schatting wereldwijd 4,2 miljoen levens, waaronder 202.000 kinderen onder de vijf.

“Kinderen lopen een groter risico op nadelige gezondheidseffecten, zelfs bij lage niveaus, omdat hun immuunsysteem en longen niet volledig ontwikkeld zijn, vooral in de baarmoeder en het vroege leven”, zei prof. Nawrot.

Prof. Nawrot riep op tot verder onderzoek om te bepalen of de deeltjes de foetus kunnen bereiken.

Ziekten op volwassen leeftijd kunnen in de baarmoeder ontstaan als gevolg van de nadelige effecten van blootstelling aan omgevingscontaminanten in de baarmoeder, legde hij uit.

Prof. Nawrot zei: “Onze resultaten tonen aan dat de menselijke placentabarrière niet ondoordringbaar is voor deeltjes.”

Ze ondersteunen eerdere experimenten met het gedrag van nanodeeltjes in konijnen en omgevingen die de bloedcirculatie van de moeder en de foetus nabootsen.

Prof. Nawrot zei: “Het bewijs van de translocatie van deeltjes naar de placenta zou een plausibele verklaring kunnen zijn voor de waargenomen schadelijke effecten van deeltjesvormige luchtverontreiniging in de omgeving op de ontwikkeling van de foetus, naast de toegenomen maternale systemische ammatie als reactie op de ophoping van deeltjes in de longen.”

Elke dag komt zwarte koolstof vrij in de atmosfeer, voornamelijk door verbranding van fossiele brandstoffen.

Aangenomen wordt dat ze nadelige effecten hebben op de zwangerschapsuitkomst, zoals vroeggeboorten of kinderen met ondergewicht.

Prof. Nawrot zei: “Inzicht in hoe deze deeltjes de zwangerschap beïnvloeden – via directe effecten op de foetus of indirecte effecten via de moeder – is vereist om de zwangerschapszorg in vervuilde gebieden te verbeteren.”

Hij voegde eraan toe: “Er is aanvullend onderzoek nodig om te begrijpen of de ophoping van zwarte koolstofdeeltjes in placentaweefsel verantwoordelijk kan zijn voor de nadelige effecten van blootstelling aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap.”

Vorig jaar rapporteerde een kleinere Britse studie die werd gepresenteerd op het European Respiratory Society International Congress in Parijs vergelijkbare bevindingen.

De roetdeeltjes werden gevonden in de baarmoeder van vijf zwangere vrouwen die gezonde baby’s baarden. Ze woonden allemaal in Londen, waar de luchtvervuiling hoog is.

Dr. Lisa Miyashita, van de Queen Mary University in Londen, zei destijds: “We weten al een tijdje dat luchtvervuiling de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt en baby’s na de geboorte en hun hele leven kan blijven beïnvloeden.”

“We waren benieuwd of deze effecten te wijten kunnen zijn aan vervuilingsdeeltjes die van de longen van de moeder naar de placenta gaan.

“Tot nu toe is er zeer weinig bewijs dat ingeademde deeltjes via de longen in het bloed terechtkomen.”

Co-auteur Dr. Norrice Liu voegde toe: “We weten niet of de deeltjes die we hebben gevonden ook de foetus kunnen binnendringen, maar ons bewijs suggereert dat dit inderdaad mogelijk is.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief