Moet een mooie baby zijn geweest? Misschien niet

Het spijt me dat ik het jullie ouders moet vertellen: maar het is onwaarschijnlijk dat je mooie baby over meer dan 18 jaar in People Magazine’s Most Beautiful People zal verschijnen.

Mooie baby
 
Een mooie baby hoeft niet altijd de knapste persoon te worden op latere leeftijd. Een mooie baby zijn, voorspelde niet wie de best uitziende volwassenen zouden worden, zo bleek uit een nieuwe studie.

 

Knappe baby betekent niet automatisch een knappe volwassenen

De aantrekkelijkheid van het gezicht is niet stabiel van de kindertijd tot de volwassenheid, suggereert onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Infant Behavior & Development.

In één onderzoek beoordeelden 253 studenten de aantrekkelijkheid van 40 baby’s (jonger dan 2 jaar) en jonge volwassenen (16 tot 18 jaar) op een schaal van 1 voor “niet zo schattig of aantrekkelijk” tot 7 voor “heel schattig of aantrekkelijk”. De leerlingen beoordeelden de baby- en middelbare schooljaarboekfoto’s van elke persoon.

Alle foto’s waren grijze foto’s die het gezicht van oor tot oor en haarlijn tot kin lieten zien. Op die manier zouden kleurvoorkeuren, slecht haar of lelijke kleding de juryleden niet beïnvloeden.

Over het algemeen beoordeelden studenten meer baby’s als mooier dan senioren op de middelbare school. Maar de resultaten toonden aan dat er geen verband bestond tussen schattigheid als kleine jongen en aantrekkelijkheid als volwassene. Een tweede onderzoek met 72 deelnemers die een andere set foto’s van baby’s en volwassenen evalueerden, had vergelijkbare bevindingen.

In eerste instantie zou je denken dat het oude gezegde dat ‘een aantrekkelijke volwassene een mooie baby moet zijn geweest’ waar moet zijn vanwege de constantheid van iemands genetica. Maar je moet je realiseren dat baby’s waarschijnlijk zijn geëvolueerd tot schattig om zorg van ouders te krijgen. Dit verbetert hun overlevingskansen en reproductie als volwassenen. Simpel gezegd, schattige baby’s groeiden op en lieten meer nakomelingen achter dan niet schattige baby’s.

Schattige baby’s veranderen misschien niet in echte knapperds als mannen en vrouwen, omdat hormonen het uiterlijk van het gezicht beïnvloeden. Het aandeel van androgenen en oestrogenen in ons lichaam terwijl we groeien, kan onze wenkbrauw- en kaakstructuur, helderheid van de huid en gezichtshaar bepalen.

 

Je kan eigenlijk pas wat zeggen over hoe knap iemand wordt vanaf de pubertijd

Dus is er een betere leeftijd tijdens de kindertijd die een betere indicatie zou geven van de aantrekkelijkheid van volwassenen? De hormonen die de structuur en het uiterlijk van het gezicht beïnvloeden treden rond de puberteit in werking, dus je zou waarschijnlijk tot die tijd moeten wachten om een voorspelling te doen.

Terwijl ouders en grootouders hun nieuwe telgen van de familie stamboom wiegen en zich afvragen wat de toekomst in petto heeft, houd dan nog een ander populair gezegde in gedachten: over smaak valt niet te twisten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief