Jouw navelpiercing tijdens de zwangerschap

Tijdens en na de zwangerschap veranderd de vorm en maat van jouw navel. Hier lees je hoe je uitrekken en littekens kunt voorkomen als je een navelpiercing hebt als je zwanger wordt.

Navelpiercing tijdens de zwangerschap
 
Navelpiercings zijn lang een symbool geweest van sexappeal en jeugd. De glinsterende ringen werden trots tentoongesteld. Ruim 20 jaar sinds ze populair werden, en veel van die tieners met navelpiercings zijn ouders geworden.

Navelpiercings onder de millennials waren heel, heel, heel gebruikelijk. En piercings op het lichaam zijn nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen.

 

De effecten van zwangerschap op een piercing

Hoewel er geen medische reden is om een ​​volledig genezen navelpiercing tijdens de zwangerschap te verwijderen, wordt een piercing zowel op en neer als van links naar rechts uitgerekt. Die beweging, in combinatie met de natuurlijke uitzetting van de huid tijdens de zwangerschap, veroorzaakt een uitgerekt geheel.

Maar net zoals geen twee zwangerschappen hetzelfde zijn, hangt de mate van littekens na de bevalling af van een groot aantal factoren, en er zijn stappen die vrouwen die zwanger zijn en een navelpiercings hebben kunnen nemen om littekens te verminderen.

 

Moet je jouw navelpiercing er uithalen nu je zwanger bent?

De piercing moet eruit zodra je weet dat je zwanger gaat worden. Als je dat gebied hebt doorboord, heb je de plaatselijke anatomie veranderd en heb je min of meer aanleg voor verzakking van dat gebied.

Door de piercing proactief te verwijderen, kan het lichaam beginnen te werken om de piercingbaan te sluiten voordat het gebied begint uit te rekken, waardoor enkele van de meer ernstige littekens worden vermeden.

 

Piercing verwijderen tijdens de zwangerschap

Het is een beetje moeilijk voor zwangere vrouwen om hun eigen sieraden eruit te halen als hun buik begint te groeien. Het is een kwestie van behendigheid en kunnen zien wat je doet. ‘Het hangt er ook van af wat voor soort piercing je hebt.

Het advies is om een ​erkende piercer te bezoeken om jouw navelpiercing te verwijderen als je zwanger bent niet alleen omdat de hoeken lastig kunnen zijn, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën zijn opgebouwd.

Wat betreft het verwijderen van je navelpiercing, dit verschilt van persoon tot persoon. Het hangt er echt van af hoe snel je lichaam verandert, want je navel zal zich blijven strekken, dus het hangt gewoon van de persoon af.

 

De beste – en slechtste – navelpiercings om te dragen tijdens de zwangerschap

Hoewel het medisch niet onveilig is om tijdens de zwangerschap een navelpiercing in te houden, zijn niet alle navelpiercings hetzelfde, vooral niet als het gaat om uitpuilende navels tijdens de zwangerschap.

Er zijn zeker navelpiercings waarvan Zwangere vrouwen wordt aangeraden om weg te blijven bij de meeste sieraden op metaalbasis, zoals staal, titanium en goud. Er is geen flexibiliteit bij metalen.

Als buiken beginnen uit te zetten, kunnen piercings die niet meegeven, wrijven tegen of vast komen te zitten aan kleding, wat pijnlijk kan zijn. Als dit gebeurt is het zaak om een ​​metalen piercing te vervangen door een buigbare staaf van siliconen of plastic. Dat soort navelpiercings buigt mee met je lichaam en is gewoon comfortabeler voor vrouwen.

Het belangrijkste blijft overigens dat je blijft luisteren naar de verloskundige en huisarts en er is een grotere kans dat het open blijft als je het er in het begin van je zwangerschap helemaal uithaalt en er meteen daarna weer in doet.

In het ergste geval zelfs als de piercing een beetje dichtgroeit, kun je er na de zwangerschap nog steeds met een heel klein versmalling in komen, iets dat we gebruiken om gaten op te rekken.

 

Hoe piercing-gerelateerde littekens te voorkomen

Hoewel lichamen anders reageren op stress, zal het littekenweefsel dat door een piercing wordt gecreëerd, niet gelijkmatig uitrekken, of zelfs niet op dezelfde manier als je normale huid. Wat betekent dat het gebied rond de navel er zichtbaar incongruent uitziet in vergelijking met de natuurlijke huidtextuur van het lichaam.

Het heeft vaak een web-achtige uitstraling omdat je gelokaliseerde striae rond dat gebied krijg. De huid zelf is vervormd; het is een combinatie van littekens vermengd met de huid die zich op een abnormale manier uitrekt.

Steeds vaker wordt er gekozen voor plastische chirurgie om de schade rond de navel die ontstaan is door een zwangerschap met piercing aan te pakken. Er zijn in elk geval een aantal opties voor mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

 

Minimaliseer het risico

Er is een wereld van verschil tussen een pas doorboorde navel en een navel die volledig is genezen. Als je je navel hebt laten piercen binnen een maand na de zwangerschap, wordt deze nog steeds als genezend beschouwd, dus let op ongebruikelijke of merkbare roodheid en wallen, maar nog beter, haal de piercing helemaal weg om het risico op infectie te minimaliseren .

En wat betreft het doorboren van jouw navel tijdens de zwangerschap, is het het beste om gewoon te wachten tot na de bevalling, omdat veranderingen in het lichaam, inclusief het doorboren van de huid (waar dan ook), zowel mama’s als baby’s een hoger risico op complicaties door onnodige stress in het lichaam te introduceren.

Als je je navel zes weken of langer hebt laten piercen voordat je zwanger raakt, wordt je als genezen beschouwd, maar het is verstandig om de eventuele veranderingen te volgen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief