Nesteldrang tijdens de zwangerschap

De kasten reorganiseren, het kruidenrek alfabetiseren en het fokken van stofkonijnen onder het bed dwarsbomen? Welkom bij een ritueel vóór de bevalling dat je helpt jouw ​​huis klaar te maken voor de baby – en je helpt de tijd te doden.

Had ik dit maar gedaan toen ik zwanger was
 
Moederhamsters doen het. Mama-katten doen het. Aanstaande vogels doen het. En als je net als veel toekomstige menselijke moeders bent – en sommige vaders ook! – jij doet het ook: jouw “nest” voorbereiden voor jouw baby die binnenkort komt.

 

Wat is nesteldrang?

Nestelen, of het nesteldrang, is een uitbarsting van energie die vrouwen vaak krijgen in de laatste paar weken van de zwangerschap, die hen inspireert om het huis schoon te maken en in te richten als voorbereiding op de komst van de baby.

 

Wanneer begint de nesteldrang?

De nesteldrang begint tegen het einde van het derde trimester, rond week 38 of 39 van de zwangerschap of een paar weken voor je uitgerekende datum.

Hoewel je eerder naar de plumeau grijpt dan naar echte veren, kan nesteldrang bij mensen net zo krachtig zijn als bij onze dierenvrienden. Het is de manier waarop de natuur je klaarstoomt om een ​​kind op te voeden: een toename van de hoeveelheid adrenaline die door je lichaam stroomt rond week 38 of week 39 van je zwangerschap draagt ​​waarschijnlijk bij aan deze laatste razernij, maar de emotionele factoren zijn net zo sterk.

Het is ook productief. Het zet veel toekomstige menselijke moeders ertoe aan om de garage uit te vegen, alle verdwaalde sokken die het washok zijn binnengedrongen uit te zoeken, de koelkast te ontdooien en de voegen in de badkamer op te fleuren met een tandenborstel. Maar wees niet boos als de nestdrang je helemaal niet treft. Dat is ook volkomen normaal en zegt niets over het soort moeder of vader dat je zult zijn.

Als de nesteldrang je nest raakt terwijl je je voorbereidt op de bevalling, haal er dan nu het beste uit – voordat het leven te hectisch wordt en het vinden van een moment om te douchen (en grondig te spoelen) al een uitdaging genoeg zal zijn.

Wees gewoon verstandig: klim niet, reik niet te ver en til niets dat te zwaar is. En vermijd risicovolle zaken, zoals op een ladder staan, zodat je het badkamerplafond kunt schrobben…. Neem ook regelmatig een pauze en neem vaak een gezonde snack. Je wilt het niet overdrijven zo dicht bij de bevalling – en laten we eerlijk zijn, je zult wat van die extra energie moeten sparen!

 

Tips voor de nesteldrang

Hier zijn een aantal last-minute details die je van jouw lijst wilt afvinken vóór de bevalling terwijl je je in de greep van de nestelfase bevindt:

 

Vul je koelkast bij

Weg met het oude, kom er maar in met het nieuwe! Terwijl je je voorbereidt op de geboorte, gooi je verouderde items weg en koop je nieuwe. Verzamel belangrijke benodigdheden die je bij de hand wilt hebben als de baby eenmaal is geboren: melk, yoghurt, kaas, sap, voorgewassen groene salades, fruit en wat kipfilet, die perfect zijn voor maaltijden, snacks en salades. En als de baby deze week niet komt, kun je volgende week altijd weer bevoorraden.

 

Vul je voorraadkast

Sla alles in alsof er geen morgen is. Er komt natuurlijk een morgen, maar je kunt het niet meer heel de dag door het winkelcentrum struinen als de baby eenmaal in de buurt is. Makkelijker is het als je een nieuwe moeder bent om alles in huis te hebben. Dus zet je schappen op een rij met alle gezonde gemakken die je maar kunt bedenken, van soepen, die als lunch kunnen dienen, tot noten, die perfecte voedzame knabbelaar, vooral in combinatie met gedroogd fruit. Andere voeding die je kunt krijgen als je je voorbereidt op de geboorte: volkoren crackers en ontbijtgranen, bonen in blik, fruit en groenten, pasta, bruine rijst en sauzen.

 

Kook in grote hoeveelheden

Als je nesteldrang gepaard gaat met het plezier van koken, geef je dan toe zolang je kunt – koken zal vrijwel zeker op de achtergrond komen als de baby aan boord is. Maak extra porties van jouw favoriete vorstvriendelijke gerechten – lasagne, mini-gehaktbroodjes, wokgerechten, zemelenmuffins – en bewaar ze in bakjes voor één maaltijd in de vriezer. Markeer ze duidelijk, zodat je een kalkoenburger niet ontdooit als je op zoek bent naar bananenbrood. Je zult vooral dankbaar zijn om face-to-vriezer te komen met zelfgemaakte maaltijden en snacks nadat je hebt overleefd op ziekenhuismaaltijden of maaltijden in het geboortecentrum – en wanneer je op een knop op de magnetron drukt, kost dat ongeveer alle energie die nog hebt na weer een gebroken nacht.

 

Laad de wasmachine

Zin om de handdoek te wassen? Ga je gang – en terwijl je toch bezig bent, gooi het dekbedovertrek, kussenhoezen, vloerkleden, lakens in de logeerkamer en al het andere dat niet regelmatig wordt gewassen, erin. Zodra de baby arriveert, zullen je wasmachine en droger hard genoeg moeten werken om de spuugvlekken bij te houden.

 

Grondig schoon

Ken je de voorjaarsschoonmaak die je altijd uitstelt tot de volgende lente? Wat het seizoen ook is, dit is het moment om het aan te pakken terwijl je nesteldrang lekker sterk is. Veeg de vensterbanken en jaloezieën schoon (misschien ontdek je dat ze toch niet grijs zijn!). Stofzuig achter de bank en onder de kussens van de bank – de kans is groot dat je snel een paar euro verdient terwijl je toch bezig bent, plus de afstandsbediening die je drie maanden geleden kwijt was. Eindelijk, begin met het afstoffen van de fotolijsten voordat die babyfoto-explosie het afstoffen nog ontmoedigender maakt. Wees echter verstandig in jouw zoektocht naar reinheid. Verg niet het uiterste van jezelf als je moe bent – laat iemand anders het doen- en blijf uit de buurt van ladders.

 

Verwen je baby alvast

Heb je nog steeds gaten in de babyuitzet die je babyshower niet heeft gevuld? Koop niet teveel terwijl je je voorbereidt op de geboorte, maar zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt van die babybenodigdheden, zoals rompers, onesies, shirtjes en slofjes.

 

Kleed jezelf aan

Als je van plan bent borstvoeding te geven, koop dan voedingsbeha’s, borstkompressen en voedingshemden (of gemakkelijk te openen) shirts. En koop zacht, ademend, oversized ondergoed dat je niet leuk vindt. Waarom? Je hebt ze de eerste weken na de geboorte gewoon nodig. Lekker comfortabel, en in het geval van bloedvlekken en afscheiding die je misschien niet kan wegspoelen kan je ze mooi weggooien. Weet dat je ze misschien ongeveer zes weken nadat jouw baby is geboren, in de vuilnisbak moet gooien.

 

Wees voorbereid

Baby’s hebben meer nodig dan de kleren die ze dragen. Ze hebben ook luiers – en luieruitslagzalf – nodig, samen met een groot aantal andere cruciale verbruiksartikelen. Verzamel ook babyzeep, wattenschijfjes, een rectale digitale thermometer, ontsmettingsalcohol,, nagelknipper en nagelvijl, flesjes en meer. En voor jou, koop veel superabsorberende maxi-pads, Oja en ijspakken – niet het soort dingen waar je midden in de nacht zonder wilt.

 

Bestel geboorteaankondigingen

Op deze manier zijn ze klaar voor gebruik zodra je de laatste babystatistieken kent. En adresseer de enveloppen nu al zodat ze klaar zijn om te worden gevuld en verzonden. Of stel de lijst ‘Wie te bellen op’ – je kunt deze later gebruiken om jouw geboorteaankondiging naar jouw hele lijst te e-mailen of te Whatsappen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief