Hoe je jouw partner kunt helpen tijdens de zwangerschap

Je hebt ontdekt dat ze zwanger is, ben je nu klaar voor de komende negen maanden? Deze handleiding over zwangerschap voor aanstaande moeders en vaders kan je helpen bij de voorbereiding, inclusief wat je kunt verwachten en hoe je je partner kunt helpen.

Hoe help je je partner tijdens de zwangerschap
 
Of je het nu samen met je partner ontdekte of zij vertelde je het nieuws, je reactie was waarschijnlijk in de trant van “OMG, we krijgen een baby!” En je voelt waarschijnlijk, nou ja, alle gevoelens: opgewonden, enorme trots en misschien ook een beetje in paniek.

Het is oke. Ouder worden is een daad van liefde en hoop, en jullie twee zijn samen op deze reis. Zorg er wel voor dat je jouw vreugde met haar deelt. Ze voelt ongetwijfeld dezelfde mix van emoties. Je hebt tenslotte samen dit magische moment gemaakt.

Dus, wat kun je verwachten als jouw partner zwanger is? Lees verder voor de handigste manieren om haar wat liefde en steun te tonen.

 

Wat je moet doen als je er voor het eerst achter komt dat je een ouder gaat worden

Vier het – op haar manier. Houd er rekening mee dat, hoewel jouw partner er nog niet zwanger uitziet, zij het misschien voelt. Als ze moe of ziek is, of gewoon niet in de stemming is om uit te gaan, annuleer dan je plannen en blijf thuis. Bereid je ook voor op het onverwachte: je favoriete afhaalplek kan ineens geen optie meer zijn wanneer een vleugje pad Thai je zwangere partner naar de badkamer laat rennen om over te geven.

Versterk jullie band. Word een beetje zoetsappig, sentimenteel en nostalgisch – of veel. Vertel haar waarom je toen verliefd op haar werd en wat je nu het meest aan haar leuk vindt. Wissel verhalen uit over je eerste date, je eerste kus, je eerste “I love you”. Praat over wat jullie een sterk stel maakt (en hoe het ouderschap jullie nog sterker maakt). Jullie relatie zal de komende maanden voor unieke uitdagingen komen te staan. Het is verstandig om nu een beetje energie te steken in het versterken van het fundament.

Zoek uit hoe je het nieuws gaat verspreiden. Misschien wil je het zo graag vertellen dat je op het punt staat om je mond voorbij te praten, maar jij en je partner zullen moeten beslissen hoe en wanneer je dierbaren je gelukkige nieuws vertelt. Misschien krijgen goede vrienden en familie een telefoontje, krijgen andere familieleden sms’jes en ziet iedereen het wanneer je jouw sociale mediapagina’s bijwerkt. Sommige stellen wachten tot na het eerste trimester om zwangerschapsnieuws te delen, terwijl anderen meteen delen – wat je ook kiest, het is een zeer persoonlijke beslissing die jullie samen moeten nemen.

Scan de HR-voordelen. Plan een afspraak met iemand bij HR om er zeker van te zijn dat je het beleid van jouw bedrijf inzake ouderschapsverlof en vrije tijd begrijpt – en of het al dan niet wordt betaald. Herinner jouw partner eraan om ook het zwangerschapsverlofbeleid van haar werkplek te controleren.

 

Hoe je jouw partner ondersteunt tijdens haar zwangerschap

Je steunt natuurlijk al. Maar een zwangerschap – vooral voor nieuwe mama’s en hun partners – kan voor veel verrassingen zorgen.

Er is bijvoorbeeld haar steeds veranderende lichaam, evenals die achtbaanemoties, onbedwingbare trek en aversies. Er is zwangerschapsdementie tijdens de zwangerschap en eindeloze uitstapjes naar het toilet. Kortom, het is moeilijk om te weten wat je kunt verwachten als jouw partner zwanger is. Maar hier is hoe je haar kunt helpen de komende negen maanden door te komen.

Doe meer dan je normaal doet. Je zwangere partner verbruikt veel energie nu ze een baby aan het bouwen is. Dat maakt haar veel vermoeider dan je ooit van haar hebt geweten. Dus zelfs met alles wat je doet, is dit het moment om een ​​stapje extra te doen in het helpen in huis. Begin met het kiezen van een taak die ze altijd doet (bij voorkeur een taak die fysiek uitdagend is: stofzuigen, toiletten schrobben, de keuken opruimen) en begin het zelf te doen zonder te vragen. Als je er eenmaal een gewoonte van hebt gemaakt, kies dan een andere en doe dat ook – en ga zo maar door totdat jij degene bent die normaal de was erin gooit, het avondeten klaarmaakt (nou ja, een paar avonden per week) en de afwas doet .

Wees een luisterend oor. Sommige toekomstige moeders ervaren zelftwijfel of angst tijdens de zwangerschap. Ze benadrukt misschien dat ze geen goede moeder zal zijn of dat jullie relatie zal veranderen. Hoe haar te troosten? Luister zonder te oordelen of haar te vertellen dat ze moet chillen. En als je soortgelijke zorgen hebt, wees dan ook eerlijk over jouw gevoelens. Maar hier is bemoedigend nieuws dat jullie allebei ongetwijfeld geruststellend zullen vinden: al deze zorgen zijn volkomen normaal. En alleen al het feit dat je er al slaap over verliest, betekent dat je op de goede weg bent. Nog een pluspunt? Er een gewoonte van maken om dingen uit te praten en echt naar elkaar te luisteren, zal je goed van pas komen als de baby komt en de combinatie van slaapgebrek en te weinig tijd voor alles kan misverstanden verergeren.

Raak betrokken bij de medische zaken, maar vraag hoe betrokken ze wil dat je bent. Wil ze dat je bij elk bezoek aan de verloskundige bent? Als dat het geval is, doe dan jouw best om te gaan, maar wees eerlijk over eventuele beperkingen in jouw schema. Als je niet voor elke afspraak weg kunt komen, toon dan interesse en bezorgdheid door vragen te stellen (“Dus, heeft de dokter je advies gegeven over de zwangerschapsvitamines?”). Doe je best om bij de mijlpalen te zijn (wanneer de hartslag zal worden gehoord, voor de echo’s, voor screeningstests).

Geniet van het avontuur. Je moet je gevoel voor humor behouden als je ouder wordt. Je komt pas op de snelweg als ze aankondigt dat ze echt moet plassen – ook al is ze twee keer gegaan voordat je wegreed. Of ze wil dat je pistache-ijs gaat halen, net als je bent gaan rusten nadat je de keukenvloer hebt gedweild. Oefen de kunst van het sluiten van een compromis – uiteraard ja tegen de plaspauze (ze moet vaker gaan dan vóór de zwangerschap, en je kunt niet het risico lopen dat ze een urineweginfectie krijgt) en een schuldbekentenis voor het ijs en een tegenaanbod om het te ruilen voor een smoothie nu. Je bouwt deze vaardigheden op als je als ouder met vergelijkbare scenario’s wordt geconfronteerd. Bovendien zul je grappige herinneringen hebben om later om te lachen.

Help haar met een gezonde zwangerschap. Je partner vindt het waarschijnlijk moeilijk om fit te blijven als ze de hele tijd zo uitgeput is. Dus word haar trainingsmaatje: ga op stap voor een stevige wandeling of maak ’s avonds een wandeling door de buurt na het eten.

Maak het haar gemakkelijker om in slaap te vallen. Geef haar een lichaamskussen (of laat haar wat zien die ze misschien leuk vindt), zodat ze zich op haar gemak kan voelen. Zet een ventilator aan als ze het te warm krijgt. Knuffel voordat je in slaap valt.

Word een shopper. Ook al voelt het als een marteling om naar de winkels te gaan of babyspullen online te bekijken, je kunt haar niet zomaar babymeubilair en babyuitzetartikelen (essentiële babykleding) laten kiezen zonder jou. Je zit in een team en het hele team (jullie beiden) moet de uitrusting kennen. Als het kijken naar vloerbedekking voor de nieuwe babykamer echt niks voor jou is, neem dan deel aan de andere keuzes, zoals winkelen voor een hightech kinderwagen, die net zo ingewikkeld lijkt als het kiezen van je eerste auto.

Maak een aantal toekomstplannen (maar blijf flexibel). Er valt veel te bespreken over de toekomst van jouw baby. Je hoeft misschien nog niet over de universiteit te praten, maar je moet wat tijd vrijmaken om de ziektekostenverzekering voor jouw baby te onderzoeken. Kies de beste dekking voor het nieuwe gezin. Gelukkig zijn kinderen meeverzekerd tot hum 18e. Een ander ding om over na te denken is kinderopvang. Blijft een van jullie thuis nadat de baby is geboren? Gaan jullie allebei werken, wil je dan dagopvang doen of een oppas inhuren? Je hoeft nog geen definitieve beslissing te nemen, maar doe nu wat voorwerk zodat je later niet te kort komt. Bedenk dat plannen kunnen veranderen, dus bespreek ook de onvoorziene omstandigheden.

Geef haar complimenten. Ook al denk je dat ze die zwangerschapsgloed heeft, voelt je partner zich misschien niet zoals haar gewone zelf. Vertel haar dat ze mooi is, dat haar haar er nog nooit zo goed uitzag en al het andere dat bij je opkomt. Houd de lof of de liefde niet tegen.

Wees hands-on. Wrijf over haar rug voordat ze gaat slapen. Geef haar massages. Stel voor om nieuwe standjes te verkennen die zowel comfortabel als opwindend zijn wanneer haar zin in seks in overdrive gaat. Bezorgd over het “slaan” van de baby, of over het “zien” van wat er aan de hand is? Dat hoeft niet. Hij is goed beveiligd in zijn baarmoederhuis, ongevoelig voor letsel, totaal niet in staat om te zien wat er gaande is en zich volkomen niet bewust van wat er aan de hand is als je het aan het doen bent. Wat betreft haar pijn doen – vraag altijd wat goed voelt en wat niet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief