Slapen op je rug tijdens de zwangerschap en doodgeboorte

Slapen met een buik ter grootte van een bowlingbal is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Tegelijkertijd zijn ongegronde slaapverboden met vage maar angstaanjagende waarschuwingen dat je je baby zou kunnen schaden enorm frustrerend, en toch bijna onmogelijk om te negeren. Dus hoe zit het?

Slapen op je rug als je zwanger bent
 
Terwijl deze vreselijke waarschuwingen klinken als een zoveelste zwangerschapsverbod (geen brie, geen druppel alcohol, houd je hartslag onder de 140 tijdens het sporten) is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Verschillende onderzoeken hebben ontdekt dat slapen op de rug inderdaad verband kan houden met wat een late doodgeboorte of zwangerschapsverlies na 28 weken.

 

De wetenschap van slapen in de rug en doodgeboorte

De nieuwste en grootste van deze onderzoeken, waarbij meer dan 700 doodgeborenen betrokken waren, verscheen in 2018. Net als zijn kleinere voorgangers vergeleek deze Britse studie de slaappraktijken van vrouwen met een late doodgeboorte met die van vrouwen met een doorgaande zwangerschap.

Net als in de eerdere onderzoeken hadden vrouwen die op hun rug sliepen ongeveer twee keer zoveel kans op een late doodgeboorte dan vrouwen die op hun linkerzij sliepen. Omdat het een grotere studie dan eerdere studies was, konden de onderzoekers kijken of slapen in de rug alleen een risicofactor was voor sommige vrouwen, zoals vrouwen met obesitas of die een baby hadden die klein was voor de zwangerschapsduur. Dit bleek niet waar: slapen in de rug leek het risico op doodgeboorte voor alle vrouwen te vergroten.

 

Waarom zou slapen in de rug doodgeboorte veroorzaken?

Een grote ader, de vena cava, loopt onder de rechterkant van de baarmoeder door. Laat in de zwangerschap, wanneer een vrouw op haar rug of haar rechterkant ligt, kan het ongewoon zware gewicht van de baarmoeder deze ader samendrukken, waardoor de bloedtoevoer naar de foetus afneemt.

Onderzoekers geloven dat de vermindering van de bloedstroom naar de foetus, indien voldoende ernstig en langdurig, kan leiden tot de dood van de foetus.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Ten eerste, als je op je rug hebt gelegen om te slapen, raak dan niet in paniek! Je baby is in orde.

Maar moet je op jouw rug blijven slapen? Wat als je tijdens het slapen per ongeluk op jouw rug rolt? Wat als je niet comfortabel kunt slapen in een andere positie?

Nou, hier wordt het ingewikkeld. Met vier onderzoeken die allemaal hetzelfde laten zien, lijkt het waarschijnlijk dat slapen in de rug echt de kans op een late doodgeboorte verhoogt. Maar of het de kans op een late doodgeboorte op een zinvolle manier verhoogt, is een ingewikkelder vraag.

Laten we er allereerst aan herinneren dat een late doodgeboorte zeldzaam is: slechts 3 op de 1.000 zwangerschappen. Ongeveer een derde van deze late doodgeboorten wordt veroorzaakt door geboorteafwijkingen, abruptie van de placenta (de placenta breekt los van de baarmoederwand) en infecties. Slapen in de rug staat niet in verband met deze verklaarde doodgeboorten.

Voor de rest, bekend als onverklaarde late doodgeboorten, blijven de oorzaken onvolledig begrepen, maar lijken ze voornamelijk verband te houden met een falende placenta. Slapen op de rug kan het falen van de placenta verergeren door de reeds aangetaste bloedstroom van de foetus verder te beperken.

Op de rug slapen is echter verre van de belangrijkste risicofactor die verband houdt met onverklaarbare late doodgeboorten. Zwaarlijvig zijn, ouder dan 40 zijn en roken tijdens de zwangerschap zijn veel belangrijker. De schatting is dat in landen met een hoog inkomen, zoals de VS, obesitas of overgewicht tijdens de zwangerschap elk jaar bijdraagt ​​aan ongeveer 8.000 doodgeboorten, zwangerschap bij vrouwen van 35 jaar en ouder bijdraagt ​​aan ongeveer 4.200 doodgeboorten per jaar, en roken tijdens de zwangerschap bijdraagt ​​aan ongeveer 2.800 doodgeborenen per jaar.

Ongeveer 45% van de zwangerschappen die eindigen in een late doodgeboorte betreft foetussen met intra-uteriene groeirestrictie. Diabetes of hoge bloeddruk verhogen ook het risico. En vrouwen met een donkere huidskleur lopen een hoger risico dan Aziatische en blanke vrouwen.

Kortom, slapen in de rug lijkt bij te dragen aan een fractie van een fractie van een absoluut tragische, maar gelukkig zeldzame gebeurtenis.

En dit is wat niet in de standaardmediaberichten over dit onderzoek terechtkomt: regelmatig dutten overdag verhoogt volgens deze onderzoeken ook het risico op een late doodgeboorte met ongeveer een factor twee. Niemand weet waarom.

Oh, en dat geldt ook voor het opstaan om midden in de nacht slechts een keer of minder naar het toilet te gaan. (Je kunt niet eens overwegen om in je derde trimester niet meerdere keren per nacht te moeten plassen dus weinig mensen zullen dit risico lopen.)

Tot nu toe heeft geen enkele onderzoeker of volksgezondheidsfunctionaris voorgesteld dat zwangere vrouwen niet slapen of dat ze een alarm instellen om ervoor te zorgen dat ze minstens twee keer per nacht opstaan om te plassen. Misschien erkennen ze de zinloosheid van dergelijke inspanningen. Vrouwen in hun derde trimester zijn moe.

 

Conclusie

Er bestaat gelukkig een heel eenvoudige oplossing: kussen onder jouw rechterzij als je op jouw rug slaapt. Als je jouw rechterbil slechts 10 tot 15 graden omhoog houdt, voorkom je compressie van de vena cava. En vrouwen die op hun rug slapen, maar gestut, hebben volgens deze studie geen hoger risico op doodgeboorte dan vrouwen die op hun linkerzij slapen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief