9 Tekenen dat jouw eerste trimester precies verloopt zoals het hoort

Die eerste drie maanden van de zwangerschap – ook wel bekend als het eerste trimester – kunnen zwaar zijn. Plots begint je lichaam van vorm te veranderen en voel je allerlei soorten sensaties die voor jou behoorlijk ongewoon zijn. Als je door het zwangerschapsproces gaat, zul je ongetwijfeld opgewonden en nerveus zijn. Het is moeilijk om je geen zorgen te maken over enkele van de meer onbekende symptomen. Gelukkig zijn er enkele tekenen dat jouw zwangerschap precies verloopt zoals het hoort.

Gaat eerste trimester goed zwangerschap
Het eerste trimester wordt gedefinieerd als de tijd tussen de eerste dag van jouw laatste menstruatie en de 12e week van de zwangerschap. Je ziet er misschien nog niet eens zwanger uit, maar je zult het waarschijnlijk voelen. Je lichaam maakt in deze tijd zoveel veranderingen door en het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat normaal is en wat niet, zelfs als je al eerder zwanger bent geweest. Veel vrouwen vinden het heerlijk om een ​​positieve zwangerschapstest te krijgen na het plannen en proberen zwanger te worden. Ze worden vaak verblind door het niet zo prettige eerste trimester, dat echt ellendig kan zijn. Gelukkig verdwijnen de symptomen van het eerste trimester meestal rond de 12 of 14 weken zwangerschap.

Terwijl je door het proces gaat om een ​​mens te maken en te laten groeien, zul je ongetwijfeld erg afgestemd zijn op elk klein gevoel en symptoom. Hier zijn negen tekenen die jou verzekeren dat alles in jouw zwangerschap volgens plan verloopt.

 

1. Je bent uitgeput

Tijdens het eerste trimester van mijn eerste zwangerschap was ik om 15.00 uur nutteloos en lag ik in bed om 20.00. Veel andere vrouwen in het eerste trimester voelen waarschijnlijk hetzelfde. Maak je klaar voor middagdutjes en een bedtijd van 20.00 uur. Tijdens het eerste trimester zal je lichaam uitgeput zijn. Er is een enorme hoeveelheid metabolisch werk dat plaatsvindt, en je hebt veel rust nodig. Dus zelfs als je jouw normale routine wilt behouden, moet je niet proberen de vermoeidheid te bestrijden. Luister gewoon naar je lichaam en rust als je voelt dat je het nodig hebt.

 

2. Je borsten zijn enorm en hebben pijn

Als je een B-cup naar bed ging en wakker werd met een C, wees dan niet verrast. Pijnlijke borsten komen ongelooflijk vaak voor tijdens de vroege zwangerschap en ze worden veroorzaakt door een toename van hormonen.

Progesteron neemt toe tijdens het eerste trimester, waardoor jouw borsten buitengewoon zacht, pijnlijk en gevoelig worden. Hoewel de symptomen zouden moeten verbeteren naarmate je het tweede trimester ingaat, is het misschien tijd om te gaan winkelen. Investeer in een paar goed passende sportbeha’s en vertel manlief eraf te blijven. Door jouw meisjes gesteund en niet gestimuleerd te houden, kun je de symptomen verzachten.

 

3. Je hebt last van constipatie

Zwangerschap kan je zeker verstoppen – op de verkeerde manier. Als je problemen hebt met poepen, kun je je zwangerschapshormonen bedanken. Het wondermiddel progesteron dat je groeiende baby ondersteunt, vertraagt ​​ook de beweeglijkheid van je dikke darm en darmen. Als gevolg hiervan zou je merken dat je meer tijd op het toilet doorbrengt. Als jouw constipatie problematisch is, moet je er met jouw verloskundige over in gesprek, maar gewoonlijk zou het weer in beweging moeten komen als je gehydrateerd blijft en jouw vezelinname verhoogt.

 

4. Je bent opgeblazen

Je pronkt nog niet met een babybuik, maar vanwege een overmatig opgeblazen gevoel heb je ‘de bult’.

Vanwege de zwangerschapshormonen bewegen de darmen traag, daarom voel je je vooral aan het eind van de dag opgeblazen en vol. De overmatige druk in jouw buik en baarmoeder kan ook jouw “daar beneden” -spieren belasten, waardoor je gas doorlaat alsof het jouw dagelijkse baan is.

 

5. Je voelt je de hele dag misselijk

Ochtendmisselijkheid is een totaal verkeerde benaming. Hoewel je het misschien ’s morgens ervaart, is zwangerschapsmisselijkheid voor veel vrouwen een 24/7 deal – en het kan een totale ellende zijn. Sommige mensen zijn gevoeliger voor zwangerschapshormonen dan anderen, of dat nu oestrogeen is dat gevoelige borsten beïnvloedt, of hCG-waarden, die ochtendmisselijkheid onder controle houden. Totdat de ochtendmisselijkheid afneemt (meestal na het eerste trimester), zijn er dingen die je kunt doen om de misselijkheid tijdens de zwangerschap te verlichten. Enkele aanraders zijn gemberthee of gembersnoepjes. Het kan ook helpen om de hele dag door kleine maaltijden te eten. Zelfs acupunctuur kan misselijkheid helpen verlichten.

 

6. Je hebt ontzettend veel trek in eten

Als je dacht dat hunkeren naar voedsel alleen in de latere stadia van de zwangerschap komt, denk dan nog eens goed na. Hormonen spelen ook een rol bij het verlangen naar voedsel. Er wordt ook gedacht dat de theorie van “je lichaam hunkert naar wat je lichaam nodig heeft” misschien wel waar is.

Sommige wetenschappers denken dat hunkeren naar zwangerschap en voedselaversie een weerspiegeling is van de behoefte om aan de meest basale energetische eisen van een groeiende foetus te voldoen.

Het is verbazingwekkend dat je naar junkfood, koolhydraatrijk voedsel en minder gezonde opties gaat verlangen, terwijl je alleen maar gezond wilt eten. Als de baby hier en daar een ijsje nodig heeft, weerhoudt de baby hier dan niet van.

 

7. Je ziet dikke vaginale afscheiding

Dikke, melkachtige, witte afscheiding of leukorroe is een veel voorkomend zwangerschapssymptoom. Afscheiding wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam tijdens de vroege zwangerschap veel oestrogeen aanmaakt. Deze verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied stimuleert de slijmvliezen van jouw lichaam. Zwangerschapshormonen verhogen het baarmoederhalsslijm en verhogen de vaginale afscheiding. Normale afscheiding is typisch pasteus, helder tot witachtig van kleur en geurloos.

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap een maandverband moet dragen om je ondergoed te beschermen (maar geen tampon, want dat is niet echt veilig). Maar als het een stinkende geur heeft, of groen of geel van kleur is dan moet je het jouw verloskundige vertellen.

 

8. Je plast veel

Vaak plassen, zelfs tijdens de vroege zwangerschap zonder het gewicht van een baby, is heel normaal. Jouw bloedvolume kan tijdens de zwangerschap vervijfvoudigen. Omdat je nieren veel meer bloed filteren, zal dit meer urine aanmaken en dus meer plassen. Hoewel constant plassen niet prettig is, is het een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap.

 

9. Je hebt geen symptomen

Toen je die twee kleine lijntjes op het zwangerschapstokje zag, bereidde je je voor op de aanval van symptomen waarvan je dacht dat ze zouden optreden. En dan … niets. Maar maak je geen zorgen. Soms is geen enkel teken het beste teken. Je voelt je misschien geweldig en dat is oké, en het is ook een teken van een heel gezonde zwangerschap. Als alles normaal wordt bevestigd tijdens de zwangerschap, beschouw jezelf dan als een geluksvogel.

Je lichaam ondergaat zo’n transformatie in het eerste trimester en de veranderingen kunnen heel raar of gewoon ongemakkelijk aanvoelen. Als je een van de bovenstaande problemen ervaart, betekent dit gewoon dat jouw lichaam en baby doen wat ze moeten doen. Door voor jezelf te zorgen en een open lijn te houden met jouw zorgverleners, blijft je op schema voor jouw tweede trimester en uiteindelijk voor de bevalling van jouw baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief