Gids voor het tweede trimester van de zwangerschap

Welkom bij het tweede trimester van jouw zwangerschap. De komende drie maanden brengen veel veranderingen voor jouw groeiende foetus en, hoogstwaarschijnlijk, een welkome verlichting van vroege zwangerschapssymptomen voor jou. Hier lees je wat je kunt verwachten in het tweede trimester.

Tweede trimester zwangerschap
Welkom in je tweede trimester – voor veel vrouwen het meest comfortabele van alle drie. Met de komst van deze mijlpaal zul je enkele welkome veranderingen ervaren. De meeste vroege zwangerschapssymptomen zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Je zult je waarschijnlijk minder misselijk voelen (wat betekent dat voedsel eindelijk voor het eerst in lange tijd lekker kan ruiken en smaken), jouw energieniveau zou moeten toenemen en jouw borsten zullen nog steeds groter zijn, maar een stuk minder zacht aanvoelen. Het meest verbazingwekkende van alles: tegen het einde van dit trimester lijkt de bult in je onderbuik misschien minder op de overblijfselen van een grote lunch en meer op het begin van een zwangere buik.

 

Wanneer begint en eindigt het tweede trimester?

Het tweede trimester begint in week 14 van de zwangerschap en duurt tot het einde van week 27.

 

Baby’s groei in het tweede trimester

Jouw baby heeft het heel erg druk in het tweede trimester. In week 18 van de zwangerschap weegt hij ongeveer evenveel als een kipfilet en kan hij zelfs gapen en hikken. Rond week 21 zou je moeten kunnen voelen dat zijn nieuw gecoördineerde armen en benen je kleine stoten en trappen geven. Rond week 23 neemt jouw baby een signaal van jou op en begint hij met het aankomen van de kilo’s; in feite zal hij waarschijnlijk zijn gewicht in de komende vier weken verdubbelen. Tegen het einde van je tweede trimester heb je een mens van 2 pond in je buik.

Nog een paar spannende dingen die dit trimester gebeuren:

 • Haar, huid en nagels: rond week 16 beginnen de eerste kleine haartjes van de baby te ontkiemen en tegen week 22 heeft hij ook wimpers en wenkbrauwen. De huid van de baby is nu bedekt met lanugo (een donzige ‘bontjas’ die hem warm houdt totdat hij meer vet opbouwt in het derde trimester) en, tegen week 19, vernix caseosa (een vettige laag olie en dode huidcellen die zijn huid beschermen van zure vruchtwater) – die beide voor de geboorte zullen afstoten.
 • Spijsverteringssysteem: het spijsverteringssysteem van de baby was volledig gevormd tegen het einde van het eerste trimester. Dus nu begint de baby te zuigen en te slikken ter voorbereiding op het leven buiten de baarmoeder. Bovendien kan hij zelfs het voedsel proeven dat je eet via je vruchtwater – waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het zijn voorkeuren buiten de baarmoeder kan beïnvloeden (des te meer reden om een ​​gezond zwangerschapsdieet te eten, gevuld met een verscheidenheid aan vers fruit en groenten. ). De afvalsystemen van de baby werken ook hard: hoewel hij zijn voeding nog steeds via je placenta krijgt, betekent al dat slikken dat hij veel zal plassen.
 • Zintuigen: de oren en ogen van de baby gaan in de juiste positie. Tegen week 22 van de zwangerschap betekenen zijn ontwikkelende zintuigen dat hij begint te ruiken, zien en horen, en die kleine oogjes beginnen te openen.
 • Hart: tegen 17 weken klopt het hart van de baby niet meer spontaan, omdat zijn hersenen nu zijn hartslag reguleren – wat je tegen week 20 met een stethoscoop zou moeten kunnen horen. In week 25 beginnen zich haarvaatjes te vormen om zuurstofrijk bloed door zijn hart te voeren. lichaam.
 • Hersenen: Naast het beheersen van de hartslag van jouw baby en het opwekken van schopjes, zullen de hersenen van jouw baby tegen 26 weken met die kleine oogleden knipperen.

 

Veranderingen in je lichaam

Dit trimester kunnen bepaalde zwangerschapssymptomen aanhouden (zoals brandend maagzuur en obstipatie). Tegelijkertijd kunnen anderen voor het eerst opduiken terwijl jouw buik blijft groeien en de niveaus van zwangerschapshormonen stijgen, waaronder:

 • Bloedneuzen. Als de bloedstroom naar de slijmvliezen van jouw lichaam (inclusief jouw neus) wordt verhoogd kan dit leiden tot een verstopte neus of een bloedneus. Het kan zelfs zijn dat je voor de eerste keer snurkt. Gelukkig zijn er enkele medicijnen die veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
 • Milde zwelling van enkels en voeten, die wordt ervaren door ongeveer drie op de vier zwangere vrouwen, vanaf ongeveer week 22 van de zwangerschap (hoewel soms eerder) en duurt tot de bevalling. Om zwelling te verminderen, probeer je actief te blijven, jouw voeten omhoog te schoppen als je niet beweegt, vermijd langdurig staan ​​of zitten en slaap op jouw zij.
 • Gevoelig tandvlees en zelfs wat bloedingen – maar zorg ervoor dat je jouw tandarts raadpleegt als jouw tandvlees felrood is en gemakkelijk bloedt, aangezien dit een teken kan zijn van een tandvleesontsteking (wat relatief onschadelijk is, maar kan uitgroeien tot een groter probleem als het niet goed wordt behandeld).
 • Krampen in de benen, die meestal beginnen in het tweede trimester en duren tot en met het derde. Het komt niet alleen door hormonen en gewicht, maar mogelijk ook door een tekort aan calcium of magnesium – dus zorg ervoor dat je een gezond, uitgebalanceerd zwangerschapsdieet blijft eten.
 • Duizeligheid veroorzaakt door een lagere bloeddruk, gedeeltelijk als gevolg van al het extra bloed dat jouw lichaam pompt. Doe het rustig aan, eet veel kleine maaltijden en drink voldoende vloeistoffen om de symptomen te verminderen.
 • Pijn in de onderbuik – ook wel bekend als bandenpijn – omdat de banden die jouw buik ondersteunen zich uitrekken om de toenemende omvang van jouw buik te ondersteunen.
 • Spataderen en/of aambeien (een soort spatader) – die gelukkig moeten krimpen of verdwijnen na de zwangerschap als je ze niet had voordat je zwanger werd.

Al het bovenstaande is volkomen normaal en tijdelijk – net als gevoelens van bezorgdheid, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en zelfs frustratie als je er mollig maar niet definitief zwanger uitziet.

Tijdens het tweede trimester kunnen er ook grote veranderingen in de slaapkamer plaatsvinden. Zwangerschap kan grote schade aanrichten aan jouw seksleven, aangezien jij en jouw partner moeten omgaan met jouw veranderende lichaam en stemmingsdodende symptomen zoals vermoeidheid en misselijkheid. Sommige (gelukkige) dames vinden zichzelf opwindender dan ooit, met extra bloed dat naar de juiste plekken stroomt. Een paar dingen om in gedachten te houden: communicatie is de sleutel om wrok te voorkomen, dus blijf praten tijdens droge periodes. En onthoud: seks zal jouw groeiende baby geen pijn doen tijdens de zwangerschap en hem ook geen emotioneel litteken geven. (In feite zal hij waarschijnlijk genieten van een beetje schommelen en rollen.)

 

Gewichtstoename

In de komende maanden zul je echt zwanger worden, omdat jouw eetlust waarschijnlijk toeneemt (of verschijnt als je in het eerste trimester last had van misselijkheid en eetlust) om jouw groeiende baby te ondersteunen. Als je met een normaal gewicht aan jouw zwangerschap bent begonnen, verwacht dan dat je in dit trimester ongeveer één pond per week zult aankomen voor een totaal van ongeveer 14 pond.

 

Symptomen die zijn uitgecheckt

De kans is groot dat als je eenmaal je tweede trimester hebt bereikt, het de komende drie maanden relatief soepel zal verlopen. Er zijn echter een paar symptomen die altijd een oproep naar jouw verloskundige rechtvaardigen, waaronder hevige vaginale bloedingen, ernstige buikpijn en koorts boven 39 graden.

Let ook op tekenen van zwangerschapsdiabetes (die meestal begint rond week 24 tot week 28 van de zwangerschap), waaronder extreme dorst, frequent en overvloedig plassen, extreme vermoeidheid en snurken. Praat ook met jouw verloskundige als je een plotselinge gewichtstoename, ernstige zwelling in het gezicht en de handen en veranderingen in het gezichtsvermogen opmerkt, wat tekenen kunnen zijn van pre-eclampsie.

 

Wat moet je doen in het tweede trimester

Woorden om nu te omarmen: eet goed, beweeg regelmatig en neem voldoende rust. Hier zijn de belangrijkste taken voor het tweede trimester:

 • Bereid je voor op routinematige monitoring: bij elke controle in dit trimester zal jouw verloskundige jouw gewicht, de grootte van jouw baarmoeder, de hoogte van jouw fundus (bovenkant van jouw baarmoeder) en de hartslag van de baby controleren om er zeker van te zijn dat alles verloopt zoals verwacht.
 • Plan een twee echo: Gewoonlijk zal jouw verloskundige tussen 18 en 22 weken zwangerschap de baby meten, de ontwikkelende organen controleren, de hoeveelheid vruchtwater bepalen en – als je dat wilt – je informeren over het geslacht van jouw baby.
 • Laat jouw glucosescreening uitvoeren: bij ongeveer één op de 10 zwangere vrouwen wordt de diagnose zwangerschapsdiabetes gesteld, daarom is het aan te raden om alle vrouwen rond week 24 tot week 28 van de zwangerschap op de aandoening te laten screenen. Als jouw testresultaat positief is voor extra glucose in jouw urine, betekent dit niet altijd dat je zwangerschapsdiabetes hebt – je moet verder worden getest voor een diagnose. Als je dat doet, zal jouw verloskundige je waarschijnlijk doorverwijzen naar een voedingsdeskundige die je kan helpen bij het opstellen van een maaltijdplan, en je zult jouw bloedsuikerspiegels regelmatig moeten bijhouden.
 • Praat met jouw verloskundige over prenatale genetische screening: Als je dat nog niet hebt gedaan en als je bepaalde risicofactoren hebt, kan jouw verloskundige een genetische screening voorstellen, waaronder NIPT of een quad-screening, beide zijn bloedonderzoeken die op zoek zijn naar verhoogde risicofactoren voor chromosomale of aangeboren afwijkingen (zoals het syndroom van Down of neurale buisdefecten). Als een van deze screenings positief is, kan jouw verloskundige een vruchtwaterpunctie aanbevelen – waarbij vruchtwater wordt geëxtraheerd en geanalyseerd op genetische afwijkingen – om een ​​meer definitieve diagnose te krijgen. Het is uiteindelijk aan jou of je een genetische screening krijgt, dus het is een goed idee om meer te weten te komen over wat zij jou kunt vertellen hierover. En houd er rekening mee dat hoewel dit allemaal overweldigend en zelfs een beetje beangstigend lijkt, de meerderheid van de baby’s gezond wordt geboren.
 • Koop zwangerschapskleding: nu je buik eindelijk begint te vertonen, heb je een bijpassende zwangerschapsgarderobe nodig. Koop een paar essentiële dingen die je in je kast wilt hebben.
 • Slaap op jouw zij: hoewel je tijdens jouw zwangerschap normaal gesproken makkelijker in slaap komt in het tweede trimester dan in het eerste of derde trimester, wil je nu op jouw zij slapen, aangezien het gewicht van jouw groeiende baarmoeder druk uitoefent op de vena cava (ader die bloed van jouw onderste ledematen terug naar jouw hart brengt), wat de bloedsomloop kan verstoren.
 • Train jouw bekkenbodemspieren: houd je bekkenbodem in vorm voor de geboorte door er een gewoonte van te maken om regelmatig te trainen. Span jouw bekkenbodemspier een aantal seconden aan en ontspan vervolgens. Streef naar uiteindelijk drie sets van 20 per dag.
 • Beslis of je het geslacht van jouw baby wilt weten: jouw echo in het tweede trimester, rond week 20 van jouw zwangerschap, kan je vertellen of je een jongen of een meisje krijgt – dus denk na over de voor- en nadelen van het achterhalen van het geslacht van jouw baby voor de geboorte.
 • Maak van prenatale trainingen een prioriteit: gezien alle voordelen van lichaamsbeweging voor jou en je baby, is het een goed idee om een ​​zwangerschapsvriendelijke training te beginnen (als je dat nog niet hebt gedaan). Vermijd gewoon activiteiten die niet zo veilig zijn nu je buik groter is.
 • Verhoog jouw calorie-inname: als je een normaal gewicht had voordat je zwanger werd, heb je tijdens het tweede trimester ongeveer 300 tot 350 extra calorieën nodig (wat minder is dan je misschien denkt – slechts ongeveer twee glazen magere melk en een kom havermout).
 • Houd jouw gewichtstoename bij: nu je gestaag zou moeten aankomen, zal jouw verloskundige je waarschijnlijk aanraden om dit elke week bij te houden.
 • Maak zwangerschapsfoto’s: hoewel je waarschijnlijk wilt wachten tot het derde trimester om je ‘officiële’ zwangerschapsfotoshoot te doen, is het een slim idee om dit nu in te plannen – en in de tussentijd veel selfies te nemen als souvenirs van deze bijzondere tijd.
 • Denk na over een babymoon: aangezien misselijkheid in het eerste trimester moet worden onderdrukt (en sommige luchtvaartmaatschappijen beperkingen stellen aan reizen later in de zwangerschap), is dit een goed moment om nog een laatste tripje te plannen voordat de baby arriveert.
 • Stel je je babyshower voor: hoewel je niet degene bent die je babyshower daadwerkelijk plant, kun je je organisator zeker op de hoogte stellen van elk thema, eten en decorverzoek dat je hebt.
 • Vul jouw adresboek aan: zorg dat je alle up-to-date adressen hebt en bedenk wie wel en wie niet een kaartje ontvangt van de geboorte van jouw baby.
 • Denk na over babynamen: je hebt nog alle tijd, maar als je nog geen babynaam in gedachten hebt dan mag je er gerust over nadenken.
 • Kijk naar zwangerschapscursussen. Hoewel je er waarschijnlijk pas in het derde trimester een zult nemen, moet je de opties voor jouw bevallingscursus onderzoeken en proberen een programma te vinden dat jou aanspreekt en bij je in de buurt zit.
 • Bedenk waar je wilt bevallen: in een ziekenhuis? Thuis? Begin nu met het onderzoeken van jouw opties. Je wilt in jouw derde trimester een rondleiding door het ziekenhuis volgen, maar je kunt deze al plannen tegen het einde van jouw tweede trimester.
 • Begin met het onderzoeken van kinderopvang: als je van plan bent om na jouw zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan, is het niet te vroeg om jouw lokale kinderopvangmogelijkheden te onderzoeken – of het nu gaat om kinderopvang, oppas, gastouder of familielid.
 • Kijk uit naar je derde trimester: als je eenmaal je tweede trimester hebt doorgemaakt, kom je aan bij je laatste en derde trimester – en dan ligt de baby in jouw armen voor je het weet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief