7 dingen die je moet weten over jouw tweede zwangerschap

Wordt de zwangerschap elke keer gemakkelijker? Dit is wat je kunt verwachten tijdens jouw tweede zwangerschap.

Over jouw tweede zwangerschap
 
Als je erachter komt dat je zwanger bent van een tweede kindje, vertellen ervaren moeders je dat sommige symptomen deze keer anders zullen zijn. Hoewel de dingen bij op dezelfde manier kunnen beginnen – met ochtendmisselijkheid – zijn er zeker enkele opvallende verschillen naarmate een tweede zwangerschap vordert. Sommige veranderingen zijn positief (kortere bevalling) en andere vallen misschien wat tegen (sterkere naweeën). Lees nu alles over hoe en waarom een tweede zwangerschap kan verschillen met de eerste.

 

1. Je ziet het eerder tijdens je tweede zwangerschap

Omdat je baarmoeder na de zwangerschap niet helemaal terug krimpt tot zijn oorspronkelijke grootte, heeft je lichaam al een voorsprong. Je baarmoeder heeft dit eerder gedaan. Je spieren zijn uitgerekt en je zwangerschap zal eerder zichtbaar worden. Bij een derde zwangerschap kan het nog erger zijn.

 

2. Je voelt eerder beweging

Je bent lichamelijk bewuster. De eerste keer dat je zwanger bent, denk je misschien dat de bewegingen gasvormig zijn, maar de tweede keer herken je het fladderen als de beweging van de baby.

 

3. Je bent meer moe

Natuurlijk moet je tijdens deze zwangerschap ook een klein kind achtervolgen, naast de normale vermoeidheid van de zwangerschap, maar dat is niet de enige oorzaak. Vrouwen in hun tweede zwangerschap vergeten vaak de aanbevolen supplementen in te nemen. Prenatale vitamines kunnen het energieniveau beïnvloeden; jouw verloskundige kan ook ijzersupplementen voorschrijven om de energie te stimuleren.

 

4. Je hebt meer pijntjes en kwalen

Het lichaam begint heel snel zijn gewrichten te ontspannen, wat leidt tot meer lichamelijke pijn bij de tweede baby dan bij de eerste. Het hormoon relaxine (dat doorgaans toeneemt in de eerste 14 weken van de zwangerschap, en vervolgens afneemt tot een plateau rond 24 weken), lijkt effectiever te zijn tijdens tweede zwangerschappen. De baby kan ook lager in de buik liggen, vanwege eerder rekken, wat rugpijn, losse heupen en bandenpijn kan veroorzaken. Gelukkig het lost zich meestal direct na de bevalling op.

 

5. Je voelt meer harde buiken tijdens jouw tweede zwangerschap

Omdat je eerder een effectieve, echte samentrekking hebt gevoeld, herkent je lichaam de harde buiken meer. De eerste keer dacht je misschien dat het de baby was die bewoog.

 

6. Jouw bevalling is korter

Dat is een vaststaand medisch feit. De baarmoeder en baarmoederhals hebben dit eerder meegemaakt, dus alle fasen van de bevalling, tot en met het persen, zijn korter tijdens een tweede zwangerschap. Een onderzoek toont aan dat moeders die voor het eerst bevallen gemiddeld negen uur actieve weeën hebben en een uur persen, terwijl bij een tweede zwangerschap gemiddeld zes uur weeën en een half uur persen voldoende is. (Nu is er iets om naar uit te kijken)

 

7. Jouw naweeën zijn erger

Na jouw tweede baby heeft de baarmoeder minder spierspanning dan de eerste keer en is hij agressiever in het zo snel mogelijk afklemmen om jouw kans op bloeding te verkleinen. Dit resulteert in sterkere naweeën, de postpartum contracties die de baarmoeder weer verkleinen. (Ze kunnen het meest opvallen bij het geven van borstvoeding, omdat bij de borstvoeding oxytocine vrijkomt, wat de weeën kan veroorzaken.)

Deskundigen zijn het erover eens dat deze symptomen ook bij volgende zwangerschappen blijven toenemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief