Vapen tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op het krijgen van een kind met gedragsproblemen

Blootstelling aan gearomatiseerde e-sigaret-chemicaliën in de baarmoeder leidt tot hyperactieve nakomelingen, terwijl degenen met nicotine nog meer dramatische veranderingen veroorzaken in de grijze massa van een groeiende foetus, waarschuwen wetenschappers.

Vapen tijdens zwangerschap
 
Vapen tijdens de zwangerschap verhoogt volgens nieuw onderzoek het risico op een kind met gedragsproblemen.

Hoofdauteur Professor Mathilakath Vijayan zei: “Vape-smaakstoffen doven de zintuiglijke waarneming en veroorzaken hyperactiviteit bij de ontwikkeling van zebravisembryo’s.”

Het roken van conventionele sigaretten tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme bij kinderen.

De nieuwste bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters, suggereren dat vapen ook neurologische aandoeningen kan veroorzaken.

Experimenten met zebravissen geven aan dat het schadelijk is voor de zich ontwikkelende structuur van de hersenen van een baby. Embryonale ontwikkeling is verrassend vergelijkbaar bij het eenvoudige zeedier.

Rookgifstoffen kunnen overgaan op een foetus en een effect hebben op de chemie van de hersenen, legt prof. Vijayan uit.

Hij zei: “Vapen tijdens de zwangerschap stelt de hersenen van de zich ontwikkelende baby bloot aan chemicaliën in de damp.

“Onze resultaten suggereren dat smaken de ontwikkeling van de prenatale hersenen kunnen beïnvloeden.”

Zijn team aan de Universiteit van Calgary, Canada, gebruikte een techniek die FMR (fotomotorische respons) wordt genoemd. Het zorgt ervoor dat zebravisembryo’s onder licht bewegen.

Het diermodel toonde aan dat blootstelling aan vapen in de baarmoeder hun gedrag veranderde – en verminderde zintuiglijke waarneming.

Prof Vijayan zei: “We hebben de effecten getest van gearomatiseerde blauwe frambozen en kaneel en niet-gearomatiseerde verdampingsvloeistoffen met en zonder nicotine.

“Terwijl de niet-gearomatiseerde vapes geen impact hadden, veroorzaakten de gearomatiseerde vapes zelfs zonder nicotine diepgaande gedragsveranderingen die vergelijkbaar waren met nicotine alleen.

“Vapen tijdens de zwangerschap stelt de hersenen van de zich ontwikkelende baby bloot aan chemicaliën in de damp.”

Hij voegde eraan toe: “Gearomatiseerde vapes met nicotine veroorzaakten zelfs nog meer gedragsveranderingen.”

Het gebruik van e-sigaretten tijdens de zwangerschap zit in de lift, mede door de perceptie dat ze veiliger zijn dan traditionele tabak.

Maar prof. Vijayan zei dat er beperkte informatie is over de gezondheidseffecten op ongeboren kinderen.

Hij zei: “Met meer dan 7.000 vape-smaken op de markt, elk met een uniek profiel van chemicaliën in de uiteindelijke aerosol, zal het karakteriseren van hun potentiële neurotoxiciteit een zware taak zijn.”

Prof Vijayan voegde toe: “De resultaten van deze studie leveren het eerste bewijs dat de PMR een ideale kandidaat zou kunnen blijken te zijn voor het screenen van vape-smaken op ontwikkelingsneurotoxiciteit.”

Het bestuderen van de zwangerschap bij zebravissen is ideaal omdat het proces veel sneller verloopt – en kan worden bekeken terwijl het zich ontvouwt.

Een dag na de bevruchting is het eitje van een vrouw in tweeën gedeeld – en negen maanden later wordt er een kind geboren.

Bij zebravissen vindt de splitsing plaats in 15 minuten. Na 24 uur is het embryo een herkenbaar organisme met een kloppend hart en circulerende bloedcel.

Snelheid is niet het enige voordeel. In de eerste dagen van het leven is het embryo transparant. Het is mogelijk om de ontwikkeling in realtime onder een microscoop te volgen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief