Wat doen verloskundigen?

Een verloskundige is een gezondheidswerker die is opgeleid om vrouwen te ondersteunen en te verzorgen tijdens zwangerschap en bevalling. Ze helpen je om tijdens de zwangerschap gezond te blijven en, als er geen complicaties optreden, met weinig tussenkomst te bevallen. Verloskundigen zorgen ook voor jou en jouw baby in de eerste weken na de geboorte.

Wat doet een verloskundige
 

Wat is een verloskundig?

Traditioneel waren verloskundigen verpleegkundigen die extra studie ondergingen. Nu kunnen verloskundigen gekwalificeerd worden door een opleiding te volgen zonder eerst verpleegkunde te hoeven studeren.

Praktiserende verloskundigen moeten zich registreren bij het BIG-register. Sommigen hebben extra kwalificaties en kunnen bepaalde medicijnen voorschrijven.

Hoewel in Nederland zowel mannen als vrouwen als verloskundige kunnen werken, zijn de meeste momenteel werkende vrouwen.

 

Waar werken verloskundigen?

Verloskundigen zijn actief in vele omgevingen, waaronder kraamafdelingen in ziekenhuizen, geboortecentra, spreekkamers voor verloskundigen, groepspraktijken voor verloskundigen, gemeenschapsgezondheidscentra en in privéwoningen. Waar je een verloskundige ziet, hangt af van waar en hoe je besluit te bevallen.

Als je in een landelijk of afgelegen gebied woont, is jouw keuze van geboortefaciliteit mogelijk beperkt. Misschien zie je een verloskundige bij een plaatselijke gezondheidsdienst. Mogelijk moet je voor de bevalling ook naar een ziekenhuis met een kraamafdeling reizen.

Verloskundige zorg in een openbaar ziekenhuis en geboortecentrum wordt niet gedekt door alle zorgverzekeringen. Houdt hier dus rekening mee bij het uitkiezen van jouw zorgverzekering als je zwanger bent of wilt worden. Als je een thuisbevalling hebt, kan het zijn dat de zorg ook niet volledig wordt gedekt. Voor verloskundige zorg bij een verloskundige betaal je een vergoeding (of je zorgverzekering).

 

De rol van je verloskundige tijdens de zwangerschap

Verloskundigen zullen het grootste deel van jouw prenatale zorg verlenen als je van plan bent te bevallen in het ziekenhuis maar ook bij een thuisbevalling. Bij een geplande thuisbevalling zul je waarschijnlijk tijdens je zwangerschap dezelfde verloskundige (of een klein team) zien.

Jouw verloskundige zal gewoonlijk:

 • controleer de gezondheid, groei en positie van jouw baby
 • adviseren over of helpen bij het boeken van ziekenhuizen en routinetests en controles
  je steun en advies geven
 • helpen je bij de voorbereiding op bevalling en geboorte

 

De rol van je verloskundige tijdens de bevalling en bevalling

Verloskundigen ondersteunen je tijdens de bevalling en geboorte. Ze kunnen:

 • je informatie, aanmoediging en emotionele steun geven
 • volg jouw voortgang en stel strategieĂ«n voor om jouw werk te helpen
 • controleer de hartslag van de baby en andere signalen
 • bieden je pijnstilling, of regel een arts om het toe te dienen
 • zoek indien nodig extra medische hulp

Als je een ongecompliceerde bevalling krijgt in een openbaar ziekenhuis of geboortecentrum, zal jouw verloskundige je meestal helpen bij zowel de bevalling als de geboorte van jouw baby. Het kan zijn dat je niet de hele bevalling door dezelfde verloskundige wordt verzorgd. Bij complicaties kan een gynaecoloog worden ingeschakeld.

In een ziekenhuis zal jouw verloskundige jouw gynaecoloog op de hoogte brengen van jouw vorderingen en hen inschakelen voor de bevalling.

Als je voor een thuisbevalling hebt gekozen, regelt je verloskundige je bevalling en de bevalling. Mogelijk moeten ze een ambulance bellen om je naar het ziekenhuis te brengen als zich complicaties voordoen die medische tussenkomst vereisen.

Verloskundigen kunnen geen ruggenprik geven. Deze mogen alleen in een ziekenhuis worden gegeven door een anesthesist.

 

Nadat je baby is geboren

Je verloskundige zorgt direct na de bevalling voor jou en je baby. De verloskundige, of gynaecoloog, zal controleren of je te veel bloed hebt verloren of hechtingen nodig hebt.

Verloskundigen bieden postnatale zorg in het ziekenhuis, waaronder:

 • je helpen bij het geven van borstvoeding en het tot rust brengen van jouw baby
 • laten zien hoe je jouw baby kunt wassen en luiers kunt verschonen
 • pijnstilling toedienen indien nodig (of een arts organiseren om het te geven)
 • het uitvoeren van enkele routinematige gezondheidstests, zoals screening op pasgeborenen

Als je naar huis gaat, kan een verloskundige jou thuis bezoeken.

Na een thuisbevalling komt je verloskundige meestal een paar dagen dagelijks bij je langs. Enkele verloskundigen zullen de eerste weken ook telefonisch advies kunnen geven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief