Mag ik vliegen tijdens de zwangerschap?

Vliegen tijdens de zwangerschap is tot op zekere hoogte veilig als je een ongecompliceerde zwangerschap hebt. Raadpleeg jouw luchtvaartmaatschappij en verzekeringspolis voor hun vliegvoorwaarden.

Vliegen tijdens de zwangerschap
 

Wat moet ik doen voordat ik vlieg?

 

Praat met je verloskundige

Misschien vindt je het handig om met jouw verloskundige te praten over jouw reisplannen voordat je jouw vlucht boekt. Sommige vrouwen proberen reizen te vermijden tijdens de eerste weken van de zwangerschap, omdat vermoeidheid en misselijkheid in de vroege stadia (eerste trimester) erger kunnen zijn.

 

Bekijk het beleid van de luchtvaartmaatschappij voor zwangere reizigers

Je zou het beleid van de luchtvaartmaatschappij op hun website moeten kunnen vinden. Voor de meeste luchtvaartmaatschappijen is het tot 28 weken niet nodig om hen te vertellen dat je zwanger bent.

Daarna willen de meeste luchtvaartmaatschappijen dat je een brief van jouw huisarts of verloskundige bij je hebt met de tekst:

 • dat je in goede gezondheid verkeert
 • dat je een ongecompliceerde zwangerschap hebt
 • wat jouw uitgerekende datum is
 • hoeveel baby’s je verwacht

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben mogelijk een medische verklaring nodig als:

 • jouw uitgerekende datum korter is dan 4 weken na jouw vertrekdatum
 • complicaties worden verwacht bij jouw bevalling

 

Bekijk de voorwaarden van jouw reisverzekering

Bekijk wat jouw reisverzekeringen dekken voor zowel mogelijke complicaties, als voor routinematige behandelingen of een plotselinge bevalling. Zorg ervoor dat een polis je voor elke gebeurtenis dekt. Dekt het bijvoorbeeld de kosten van medische behandeling voor eventuele zwangerschapscomplicaties en vervoer naar huis als je voor de uitgerekende datum bevalt?

 

Wanneer moet ik stoppen met vliegen?

Veel luchtvaartmaatschappijen zullen geen zwangere vrouwen vervoeren na 36 weken. Als je zwanger bent van meer dan één baby is dit 32 weken. Dit komt doordat de kans dat ze tijdens de reis gaan bevallen veel groter is.

 

Tips voor vliegen tijdens de zwangerschap

 • Draag jouw zwangerschapsdocumentatie bij je in jouw handbagage
 • Vermijd tijdens de vlucht koffie, thee en uiteraard alcohol
 • Zorg ervoor dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen

 

Lange vliegafstanden

Diepe veneuze trombose (DVT) is een ernstige aandoening waarbij zich een bloedstolsel vormt in een diepe ader in het lichaam, meestal in het been. DVT komt niet vaak voor tijdens de zwangerschap, maar de kans is groter dat je het ontwikkelt dan niet-zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd.

Langer dan 4 uur vliegen verhoogt het risico op het krijgen van bloedstolsels (trombose), hoewel het niet bekend is of dit risico groter wordt als je zwanger bent.

Je kunt het risico op bloedstolsels verminderen door:

 • het dragen van compressiekousen (je kunt deze zonder recept in de apotheek kopen)
 • kuitoefeningen doen
 • vaak rondlopen in het vliegtuig
 • losse, comfortabele kleding dragen

 

Waarheen te reizen tijdens de zwangerschap

Het is het beste om te proberen landen of gebieden te bezoeken waar je geen vaccinaties nodig hebt. Dit komt omdat sommige vaccins die kleine hoeveelheden levende bacteriën of virussen gebruiken, de baby in de baarmoeder kunnen schaden. Probeer ook te vermijden dat je reist naar landen met een hoog risico op malaria en het Zika-virus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief