Waarom een ​​positief lichaamsbeeld tijdens de zwangerschap cruciaal is

Hoe je naar je zelf kijkt tijdens de zwangerschap is belangrijk volgens deskundigen. Het kan een sterke indicator zijn voor hoe de postpartumperiode eruit zal zien.

Lichaamsbeeld zwangerschap
Volgens onderzoekers van York University kan het niet alleen goed zijn voor jou om tijdens de zwangerschap van je lichaam te houden, maar ook voor de relatie met je baby.

 

Zelfliefde terwijl jouw lichaam veranderd tijdens de zwangerschap

We begrijpen het. Je lichaam lijkt bijna een vreemde in de maanden voorafgaand aan de uitgerekende datum van de baby. Je bent gasachtig, plas de hele tijd, hebt een gezwollen vagina – de lijst met verrassende manieren waarop je lichaam tijdens de zwangerschap verandert, gaat maar door. Maar zelfliefde beoefenen en de wonderen van je lichaam waarderen, kan op de lange termijn goed voor je zijn. En volgens experts kunnen alle moeders en hun toekomstige kinderen het ten goede komen door deze signalen op te pikken.

 

Onderzoek naar het zelfbeeld van zwangere vrouwen

Onderzoekers zeggen dat door de relatie van een vrouw met haar lichaam tijdens de zwangerschap te beoordelen, ze kunnen helpen voorspellen hoe goed de moeder zich kan hechten aan haar ongeboren baby en haar emotionele welzijn op de langere termijn. Na analyse van de resultaten van het onderzoek, denken ze dat het nuttig zou zijn om een ​​gestandaardiseerde methode te introduceren om de gevoelens van vrouwen ten opzichte van hun veranderende lichaam te beoordelen. Een van die methoden, de BUMPS-methode, die is ontwikkeld door wetenschappers van de University of York en Anglia Ruskin University, is een zelfrapportagesysteem op basis van vragen over tevredenheid met het uiterlijk, zorgen over gewichtstoename en de fysieke belasting van zwangerschap.

Na onderzoek van meer dan 600 zwangere vrouwen met behulp van de BUMPS-vragenlijst, tonen de bevindingen aan dat vrouwen die positiever waren over hun lichaamsveranderingen tijdens de zwangerschap, meer kans hadden op een betere relatie met hun partners, lagere kans op depressies en lagere angstscores en beter waren in het interpreteren van hun lichamelijke signalen.

Vrouwen namen de vragenlijsten tijdens elk trimester van de zwangerschap door. Vragen varieerden van het soort kleding dat een vrouw tijdens de zwangerschap koos om zich zorgen te maken over de grootte van hun buik, en andere frustraties die ze zouden kunnen hebben over fysieke verschijning of mogelijkheden.

 

Jouw zelfbeeld tijdens de zwangerschap als indicator voor een depressie na de bevalling

Hoge scores op de vragenlijst waren een sterke indicator voor de vraag of een zwangere vrouw een positieve gehechtheid aan haar kind zou hebben. Lage scores suggereerden dat ze mogelijk aanvullende emotionele steun nodig hebben tijdens de zwangerschap en nadat de baby is geboren om te controleren op postpartumdepressie.

Vrouwen staan ​​onder constante druk wat betreft hun uiterlijk en tijdens de zwangerschap en na de geboorte is geen uitzondering. Daarom is het belangrijk dat zwangerschapszorg niet alleen gaat over de fysieke gezondheid van de moeder en de gezondheid van het ongeboren kind, maar ook over het emotionele welzijn van vrouwen, wat ons veel belangrijke informatie kan geven over hoe ze zouden kunnen reageren op het zijn van een nieuwe moeder op de langere termijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief