Weten baby’s in de baarmoeder wanneer je slaapt?

Als je zwanger bent, heb je constant interactie met je baby, soms bewust, soms niet. Als je staat of van houding verandert, beweegt je baby. Als je praat of muziek speelt, reageren ze vaak. Maar wat weten ze eigenlijk allemaal over jouw interactie? En als ze beginnen te trappen terwijl je wegdoezelt, weten baby’s in de baarmoeder dan dat je slaapt?

Weet baby wanneer je slaapt
 

Baby slaapt zelf heel veel gedurende de zwangerschap

Het blijkt dat baby’s zich meer bewust van ons zijn dan we denken, maar dat bewustzijn is niet wat we als bewustzijn begrijpen. Ook brengen baby’s heel weinig tijd door met zich ergens van bewust te zijn, omdat ze de meeste tijd slapen. Baby’s slapen 90 tot 95% van de tijd in het tweede trimester en 85 tot 90% in het derde trimester. De meeste vrouwen beweren dat hun baby meer begint te bewegen wanneer ze rusten of op het punt staan ​​te gaan slapen.

 

Baby ervaart zijn omgeving en dat is jouw lichaam

Het “bewustzijn” van baby’s is misschien meer reactionair en wederkerig dan wat dan ook. We weten dit omdat er de afgelopen jaren een paar grote onderzoeken naar zijn gedaan, en een van de onderzoeken uit de Japan Studies of Obstetrics and Gynecology wees uit dat het niveau van ontspanning van zwangere vrouwen het gedrag van de foetus kan beïnvloeden, met name snelheid van knipperende ogen. Als de persoon die de baby draagt ​​super chill is, zijn de ogen van de baby binnenin dat ook. Het omgekeerde is ook waar. Het boek Fetal Development: Research on Brain and Behavior, Environmental Influences, and Emerging Technologies uit 2016 onderstreept dit idee en voegt eraan toe: “Er zijn aanwijzingen dat de functie van de placenta verandert als de moeder angstig of depressief is. Onderzoekers theoretiseren vervolgens dat, aangezien de baby zich niet per se cognitief bewust is van wat hij ervaart (die hersenen hebben tenslotte een nul referentiepunt), hun lichaam en hersenen mogelijk reageren op de omgeving waarin ze zich bevinden, wat toevallig een menselijk lichaam is. Dit is echter gewoon stress versus ontspanning, niet noodzakelijkerwijs slapen, wat iets anders is.

 

De baby is drukker wanneer jij wilt gaan slapen?

Het is zowel absoluut gek als volkomen begrijpelijk dat baby’s de gemoedstoestand van hun moeder en de mate van ontspanning voelen. Ze groeien en leven tenslotte in ons lichaam. Als je huis trilde, zou je het weten, toch? Dat gezegd hebbende, weten baby’s in de baarmoeder wanneer je slaapt? Misschien niet. Aangezien we weten dat een foetus sowieso het grootste deel van de tijd slaapt, is de kans groot dat ze ook een groot deel van de tijd slaapt als de moeder slaapt, en daarom meestal niet bewust van het verschil.

Veel zwangere vrouwen merken toch verhoogde activiteit van hun baby’s wanneer ze proberen te slapen. Hoewel dat misschien komt doordat ze niet langer in slaap worden gewiegd door de bewegingen van hun moeder is het waarschijnlijker dat het het resultaat is van de schokkerige bewegingen die baby’s maken tijdens hun REM-slaapcyclus, en omdat het vooral vervelend is als jij als je probeert te slapen, merk je het meer op.

 

Minder prikkels

Er zijn minder bewegingen, geluiden of andere input van buiten je lichaam die naar de baby toe gaan [tijdens de slaap]. In zekere zin zouden we kunnen zeggen dat een baby meestal slaapt als haar moeder slaapt. Als ik me bewust ben dat mijn moeder slaapt, zullen de soorten berichten die de baby haar groeiende lichaam en hersenen krijgen als je slaapt, anders zijn dan wanneer je wakker bent. Nogmaals – het huis-schuddende scenario. Dus hoewel baby’s in de baarmoeder op een bepaald niveau intuïtief kunnen zijn als je slaapt of als je wakker bent, slapen ze meestal gewoon zelf, dus het kan ze niets schelen hoe je rust. Dat is iets dat pijnlijk duidelijk wordt als ze eenmaal zijn geboren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief