9 manieren om een gezonde, gelukkige winterzwangerschap te hebben

Zwangerschap is al moeilijk genoeg bij zacht weer. Voeg sneeuw, ijs en vriestemperaturen toe en je bent klaar voor extra uitdagingen. Om jouw winterzwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken, hebben we deze praktische tips voor jou opgesteld om het goed en gezellig te hebben als het buiten verschrikkelijk weer is.

Winterzwangerschap
 

1. Eet kleurrijk voedsel

Je immuunsysteem is op zijn best als je je lichaam voedt met het juiste voedsel en als het buiten grijs, bruin en wit is, zou de kleur overal op je bord moeten zitten. Het is aangetoond dat het krijgen van een regenboog aan kleuren in je dieet je een bredere toolkit geeft om infecties te bestrijden waaronder bacteriën, virussen en schimmelinfecties. Kook met verse kruiden, die antimicrobiële eigenschappen hebben, en eet rood, paars en donkergroen voedsel zoals paprika’s, kool, spinazie en boerenkool vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten en flavonoïden.

 

2. Was jouw handen – met normale zeep

Tijdens het koude en griepseizoen is het moeilijk om je handen te vaak per dag te wassen. Maar maak je geen zorgen over het vullen van je badkamer met antibacteriële zeep. Gewone zeep is prima want het is eigenlijk het water en de wrijving die het werk doen als je schrobt. Als je jouw handen wast gedurende de tijd die je nodig hebt om het alfabet op te zeggen, zorg je ervoor dat je genoeg tijd in de zeepsop zit. En probeer, behalve in moeilijke omstandigheden, antibacteriële gels te vermijden, om te voorkomen dat jouw baby een deel van het residu binnenkrijgt wanneer ze onvermijdelijk aan jouw vinger zuigt.

 

3. Slaap lekker

Je lichaam geneest het meeste terwijl je slaapt – inclusief het afweren van ziektekiemen waarmee je overdag in contact bent gekomen. Een volledige slaap van acht uur is zelden een optie voor aanstaande moeders, maar doe elke nacht minstens een paar rekoefeningen, zodat je lichaam de diepe, herstellende rust krijgt die het nodig heeft.

 

4. Blijf gehydrateerd

Als je lichaam goed gehydrateerd is, is het beter in staat om sommige virussen en bacteriën uit je lichaam te spoelen voordat ze de kans krijgen om vast te houden. Warm water met citroen is een geweldige winterdrank voor je – het hydrateert niet alleen je cellen, het kan ook helpen bij constipatie en je spijsvertering. Van citroenen is bekend dat ze ook antimicrobiële eigenschappen hebben. En een dampende kop citroenachtige vloeistof is zeer geruststellend op een koude dag.

 

5. Houd huisoppervlakken schoon

Een tip voor moeders die vloeren, gootstenen, aanrechtbladen en andere oppervlakken willen wassen om de ziektekiemen weg te vegen.Gebruik waar mogelijk natuurlijke producten, kies degene die antimicrobiële etherische oliën gebruiken, zoals niet-synthetische citroenolie.

 

6. Beweeg je lichaam

Regelmatige, zweetproducerende oefeningen helpen jouw lichaam gifstoffen weg te spoelen en sterk te blijven. Maar heb niet het gevoel dat je een topatleet hoeft te zijn. We zijn bedoeld om te bewegen. Dus als je niet naar de sportschool kunt gaan, blijf dan thuis actief. Elke dag een uur aan activiteiten zoals wandelen, de was doen en trappen op en af ​​gaan kan dezelfde immuunbevorderende voordelen opleveren als normale cardio-oefeningen, zelfs als je beweegtijd over de hele dag is verdeeld. Een andere goede gewoonte is om een ​​stappenteller te dragen en elke dag tussen de vijf en tienduizend stappen te lopen.

 

7. Beheer jouw stressniveau

Zwangerschappen gaan vaak gepaard met veel gevoelens van stress. Het is een onzekere tijd, zeker bij de eerste zwangerschap. Een grote verandering met veel verantwoordelijkheid die op je af komt kan zorgen voor stress. Onbeheerde stress is zowel een fysiek als een emotioneel probleem. Om jouw stressniveau te verlagen, kun je een dagboek schrijven – al zijn het maar een paar regels – om jouw gevoelens elke dag te verwerken, of diepe ademhalingsoefeningen proberen, met name de kalmerende oefening om langer uit te ademen dan in te ademen.

 

8. Overweeg voedingssupplementen

De meeste van jouw voeding moet uit voedsel komen – en moeders die borstvoeding geven, moeten altijd hun arts raadplegen voordat ze voedingssupplementen nemen. Toch is in veel gevallen het verstandige gebruik van supplementen logisch. Immuunversterkende supplementen zijn onder meer omega-3-rijke visolie, vitamine D, die in de winter moeilijker uit de zon te krijgen is, en een probioticum van hoge kwaliteit dat je darmen helpt om het immuunsysteem te stimuleren. Maar voor het grootste deel zijn voedingssupplementen precies dat: ze vormen een aanvulling op een goede levensstijl, ze zijn geen vervanging voor een levensstijl.

 

9. Houd jouw stemming in de gaten

Naast het saboteren van jouw energie en vreugde, verzwakken depressie en angst jouw immuunsysteem. Heb niet het gevoel dat je ‘supermama’ moet zijn of dat je altijd een perfecte vrouw of vriendin, moeder, dochter, zus en vriendin moet zijn. Als je je overweldigd voelt door het aankomende ouderschap, is het de moeite waard om een ​​gesprek te hebben met een hulpverlener of je arts om te beoordelen of je depressief of overdreven angstig bent.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief