De zomer overleven als je zwanger bent

Als je in de zomermaanden hoogzwanger bent, moet je veel overwinnen. Hier lees je hoe je met elk probleem kunt omgaan.

Zomer doorkomen zwangerschap
 

Warmte

Zwanger zijn kan je lichaamstemperatuur doen stijgen, dus het cliché van de roosterende zwangere vrouw die door de zomer waadt, is echt. Bewaar ijslollies in je vriezer, draag een miniventilator bij je en drink veel water. Je kunt ook voedsel eten dat veel water bevat, zoals watermeloen, om uitdroging te voorkomen.

 

Wat te dragen

Zelfs als je het tot nu toe hebt gedaan met je normale kledingkast, is het nu warm en wil je losse katoenen en linnen stoffen. Ga voor losse broeken, maxi-jurken of een comfortabel t-shirt met zwangerschapsbroek. Of je kunt jouw eigen afgeknipte spijkerbroeken maken door de zakken uit te knippen en ze te vervangen door rekbare stof.

Als je geen spullen wilt hebben die je over een paar maanden niet meer kunt dragen, bekijk dan de zomerjurkjes.

 

Zon

Je huid is veel gevoeliger als je zwanger bent, dus pas op, want deze kan gemakkelijker verbranden. Blijf in de schaduw, bedek je met losse kleding of ga voor korte periodes naar de zon met een zonnebrandcrème met een hogere factor dan normaal.

 

Zwelling

De zwelling tijdens de zwangerschap veroorzaakt door vochtophoping (oedeem) is het ergst met de hitte van de zomer. Vergemakkelijk het door te proberen niet te lang te staan, regelmatig te sporten (wandelen of yoga is geweldig) en comfortabele schoenen te dragen. Het klinkt misschien raar, maar veel water drinken helpt ook. Je kunt ook voetoefeningen doen.

Probeer:
je voeten 30 keer op en neer buigen en strekken
elke voet acht keer in een cirkel ronddraaien.

 

Toiletten

Voor de zwangerschap kun je mijlenver afleggen naar de ideale picknickplek zonder te hoeven plassen. Nu is dat anders. Kies een plek in de buurt van een toilet, of een plek die zo stil is dat een snelle toilettrip in de struiken niet opgemerkt wordt.

 

Schuren

Als je binnenste dijen tegen elkaar wrijven en je ongemak bezorgen, wrijf er dan ’s ochtends wat talk op of probeer zelfs kokosolie. Anders wellicht een fietsbroekje onder je jurkje proberen.

 

Neem hulp aan

Als iemand je een zitplaats bij een barbecue aanbiedt, een ijskoude limonade voor je maakt of een verkoelende parasol voor je neerzet, accepteer dan hun hulp. Je hebt momenteel veel aan je hoofd en elk klein beetje hulp zal je een beter gevoel geven.

 

Zwemmen

Zwemmen is een van de beste oefeningen die je kunt doen als je zwanger bent. Het geeft je verlichting van het dragen van jouw buik, van zwelling en van druk. Het versterkt ook je gewrichten en zal je direct afkoelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief