Alles over zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen bereiden jouw lichaam voor op de geboorte en helpen jouw baby te laten groeien. Daar lees je hieronder meer over maar wat mij het meeste bij is gebleven van zwangerschapshormomen is hoe mijn zwangere vriendin de zalmmoot van haar bord pakte en tegen de muur aangooide terwijl ze zei, “Ik wil geen zalm, ik wil biefstuk.” Wat een lol was dat.

Alles over zwangerschapshormonen
 

Wat zijn zwangerschapshormonen?

Wat is ook alweer een hormoon? Het is een chemische boodschap van de vijf klieren van jouw endocriene systeem naar de rest van jouw lichaam. Zelfs als je niet zwanger bent, beheersen ze jouw eetlust, slaap en zin in seks. Eigenlijk alles. Als je zwanger wordt, veranderen je zwangerschapshormonen je lichaam in een babymaker met ook leuke bijwerkingen.

 

Wat zijn de belangrijkste zwangerschapshormonen?

 

Humaan choriongonadotrofine (HcG)

HcG is het hormoon dat de rest van jouw lichaam vertelt dat je zwanger bent. Het is ook de indicator die vrij verkrijgbare zwangerschapstests gebruiken.

Wat doet HcG? HcG is het meest waarschijnlijke zwangerschapshormoon achter ochtendmisselijkheid omdat hogere niveaus verband houden met intenser braken en misselijkheid. Een andere belangrijke taak: de productie van oestrogeen en progesteron verhogen, zodat ze hun steentje kunnen bijdragen om de baby te laten groeien.

Wanneer is HcG belangrijk? Gedurende de eerste twee maanden van jouw zwangerschap zullen jouw HcG-waarden zeer snel blijven stijgen, om de dag verdubbelen en daarna een plateau voor de rest van jouw zwangerschap.

 

Progesteron

Progesteron wordt, net als oestrogeen, gebruikt in anticonceptiepillen om jouw lichaam te laten denken dat je zwanger bent, zodat je niet echt zwanger wordt.

Wat doet progesteron? Dit hormoon speelt een sleutelrol tijdens jouw zwangerschap. Tijdens het eerste trimester maakt dit zwangerschapshormoon jouw borsten gevoeliger en helpt het hen zich voor te bereiden op het maken van melk. Het ontspant de baarmoeder, zodat het de foetus niet afstoot. Het draagt ​​bij aan een opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

Wanneer is progesteron belangrijk? De progesteronspiegel schiet omhoog tijdens het eerste trimester en daarna volgt een plateau. De placenta maakt progesteron aan tijdens de zwangerschap, dus na de geboorte, wanneer de placenta samen met de baby naar buiten komt, dalen de progesteronspiegels, wat bijdraagt ​​aan stemmingswisselingen.

 

Oestrogeen

Dit zwangerschapshormoon is synoniem voor de vrouw. Het dreef je door de puberteit en reguleert ook je maandelijkse cyclus.

Wat doet oestrogeen? Tijdens de zwangerschap helpt oestrogeen de baarmoeder te groeien en stimuleert het de ontwikkeling van de foetus. Het verhoogt ook de doorbloeding, wat je reukvermogen verhoogt en je een zwangerschapsgloed geeft. Bijwerkingen: spataderen en verhoogde eetlust.

Wanneer is oestrogeen belangrijk? De oestrogeenspiegels blijven tijdens jouw zwangerschap stijgen en piek in het derde trimester. Omdat dit zwangerschapshormoon ook tijdens de zwangerschap door de placenta wordt aangemaakt, crashen de oestrogeenspiegels postpartum.

 

Relaxin

De naam zegt het al.

Wat doet relaxin? Relaxin houdt jouw baarmoeder ontspannen tijdens het eerste trimester en helpt bij de groei van jouw placenta. Het zorgt er ook voor dat jouw ligamenten ontspannen. Hierdoor kun je sneller vallen omdat je wat meer wiebelig bent, maar het opent je heupen en helpt je vliezen te breken om de bevalling te vergemakkelijken.

Wanneer zal relaxin er toe doen? Het relaxinegehalte is het hoogst tijdens het eerste trimester terwijl jouw lichaam zich opmaakt voor zwangerschap.

 

Oxytocine

Dit is geen Oxycontin. Dat is een opioïde pijnstiller. Dit is de versie van de natuur.

Wat doet oxytocine? Oxytocine is ons favoriete hormoon. Dit zogenaamde liefdeshormoon overspoelt je hersenen tijdens seks, bevalling en borstvoeding en geeft je warmte.

Wanneer is oxytocine belangrijk? Dit hormoon brengt je weeën op gang, blijft door weeën gaan en zorgt ervoor dat je baarmoeder na de geboorte samentrekt. Elke keer dat je borstvoeding geeft, produceren jouw hersenen er meer van om je te helpen een band met jouw baby te krijgen.

 

Prolactine

Pro = voor en lactine = melk.

Wat doet prolactine? Zoals de naam al doet vermoeden, helpt prolactine jouw lichaam om melk te produceren.

Wanneer is prolactine belangrijk? Als je zwanger bent, gaan de prolactinespiegels 10 tot 20 keer omhoog om je melkklieren voor te bereiden op de melkproductie. De niveaus blijven hoog als je begint met borstvoeding. De prolactinespiegels zijn het hoogst als je slaapt en in de vroege ochtend (wat de reden kan zijn waarom veel vrouwen rond die tijd de hoogste melkproductie ervaren).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief