Ben ik zwanger van een tweeling?

Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze een tweeling (of drieling) krijgen voordat ze het zeker weten. Als je je afvraagt, zijn er soms tekenen dat je zwanger bent van een tweeling, lees dan vooral even verder.

Zwanger van een tweeling
 
Er zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent van een tweeling of meerling. We hebben ze hieronder op een rij gezet.

 

1. Tweelingen komen voor in jouw familie

Families waarin tweelingen voorkomen hebben een grotere kans om zwanger te raken van een tweeling. Dit is overigens geen zekerheid maar het vergroot de kans op een zwangerschap van een tweeling.

 

2. Je buik is groter dan verwacht

Zwangerschapsbuiken zijn er in allerlei soorten en maten. Maar als jouw buik in de eerste 12 weken groot lijkt, is het mogelijk dat je meer dan 1 baby draagt.

 

3. Je hebt een vruchtbaarheidsbehandeling gehad

Het is waarschijnlijker dat je zwanger bent van een tweeling ​als je zwanger bent geworden met IVF.

 

4. Je bent een oudere moeder

Vrouwen van in de dertig en veertig hebben meer kans om zwanger te worden van een tweeling omdat ze tijdens de eisprong meer dan 1 eicel vrijgeven.

 

5. Je hebt ernstige ochtendmisselijkheid

Niet alle zwangere vrouwen hebben ochtendmisselijkheid. Maar als je meer dan één baby draagt, kan de ochtendmisselijkheid ernstig zijn. Het kan langer duren dan gemiddeld (na het eerste trimester).

 

Wanneer weet ik of ik een meerlingzwangerschap heb?

Het is meestal mogelijk om bij jouw eerste echografie erachter te komen of je een tweeling krijgt. Dit wordt gedaan als onderdeel van jouw normale prenatale zorg rond de 8 tot 14 weken zwangerschap.

 

Naarmate jouw meerlingzwangerschap vordert

Iedereen is anders, maar je kunt sterkere zwangerschapssymptomen hebben als je een meerlingzwangerschap hebt. Dit komt door de toename van zwangerschapshormonen. Je kunt bijvoorbeeld aanhoudend brandend maagzuur en indigestie hebben. Mogelijk heb je ook meer gevoeligheid in de borsten.

Naarmate jouw zwangerschap vordert, kan de verhoogde druk van jouw baarmoeder op jouw buik zwelling in jouw enkels veroorzaken en spataderen in de benen en vulva (de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen) veroorzaken.

Je kunt ook last hebben van kortademigheid, rugpijn, bekkenpijn en uitputting omdat jouw lichaam te maken heeft met de eisen van het dragen van een zwaardere last. Praat met jouw verloskundige als dit bij je gebeurt. Zij kunnen je wellicht doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, loop je een groter risico om bloedarmoede te krijgen dan vrouwen met een eenlingzwangerschap. Je verloskundige zal je hetzelfde advies geven als vrouwen met een eenlingzwangerschap over een gezond, uitgebalanceerd dieet en welke vitamines (supplementen) ze tijdens de zwangerschap moeten innemen. Maar je kunt bloedarmoede voorkomen en behandelen door ervoor te zorgen dat je ijzer en foliumzuurrijk voedsel eet, en door dagelijks foliumzuursupplementen in te nemen.

Je zult een bloedtest ondergaan om bloedarmoede te controleren op jouw afspraak, na 20-24 weken en na 28 weken zwangerschap. Maar het kan nuttig zijn om vertrouwd te raken met de symptomen van bloedarmoede en jouw huisarts of verloskundige op elk moment te vertellen als je denkt dat je het hebt.

 

Hoe je je voelt over het krijgen van een tweeling of drieling

Sommige vrouwen en koppels zijn misschien erg opgewonden als ze ontdekken dat ze een tweeling of drieling hebben. Anderen zijn misschien geschokt of zijn bezorgd over wat dit voor hen betekent.

Het is normaal om nerveus of overweldigd te zijn. De meeste vrouwen die zwanger zijn van een tweeling, krijgen gezonde baby’s, maar het dragen van meer dan 1 baby kan de gezondheidsrisico’s voor moeder en baby vergroten.

Je kunt je ook een beetje zorgen maken over hoe je fysiek, mentaal en financieel zult omgaan met twee of meer kinderen. Het kan geruststellend zijn om te weten dat je extra prenatale zorg krijgt van een gespecialiseerd team of van artsen en verloskundigen die deskundig zijn op het gebied van tweeling- en drielingzwangerschappen. Dit team zal er alles aan doen om jou en je baby’s comfortabel, veilig en gezond te houden tijdens de zwangerschap en bevalling.

Dit team kan ook ondersteuning omvatten van een professional in de geestelijke gezondheidszorg, een fysiotherapeut voor vrouwengezondheid, een specialist in babyvoeding en een diëtist. Dit team zou je al het advies moeten kunnen geven dat je nodig hebt over:

  • prenatale en postnatale geestelijke gezondheid en welzijn
  • voeding tijdens de zwangerschap
  • de mogelijke complicaties die gepaard gaan met meerlinggeboorten
  • jouw geboortekeuzes
  • jouw baby voeden
  • ouderschap

Het advies om gezond te blijven tijdens de zwangerschap is vergelijkbaar, of je nu een tweeling, een drieling of slechts 1 baby verwacht. Het zal helpen om een ​​gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen, lichte lichaamsbeweging te doen en veel vocht te drinken. Het is ook belangrijk om al jouw prenatale afspraken bij te wonen, zodat jouw kraamteam jou en jouw baby’s goed in de gaten kan houden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief