Alles over zwangerschapsverlof

Als je werkt en zwanger bent dan heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof in Nederland. Het verlof wordt opgedeeld in een aantal weken zwangerschapsverlof en een aantal weken bevallingsverlof.

Verlof tijdens zwangerschap
 

Duur zwangerschapsverlof

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof is de periode voor de geboorte van jouw kindje en het bevallingsverlof is de periode na de bevalling. Aangezien je niet zeker weet op welk moment je bevalt houden we vaak een periode voor de uitgerekende datum aan om het zwangerschapsverlof te duiden.

  • Je kan er voor kiezen om tot 4 weken voor de geboorte doorwerken. De andere 2 weken zwangerschapsverlof waar je recht op hebt, tel je dan bij het bevallingsverlof. Zo heb je meer tijd samen met je newborn.
  • Wordt jouw baby eerder geboren dan de uitgerekende datum? Dan wordt het resterende zwangerschapsverlof opgeteld bij het bevallingsverlof.
  • Ook als jouw bevalling plaatsvind na de uitgerekende datum en je dus langer geniet van zwangerschapsverlof, heb je recht op 10 weken bevallingsverlof. Dan is de gehele periode van verlof dus langer dan 16 weken.

Wat nog wel belangrijk is om te melden is dat je uiterlijk 3 weken voor de aanvang van je zwangerschapsverlof je dit kenbaar dient te maken bij je werkgever.

 

Zwangerschapsverlof over meerdere periodes spreiden

Hoewel de meeste zwangere vrouwen ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof als een geheel op te nemen is dit niet noodzakelijk. Je hoeft jouw verlof niet als één lange periode op te nemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 6 weken na de bevalling weer te gaan werken. De laatste 4 weken van het bevallingsverlof kun je dan flexibel inzetten over een periode van 30 weken. Dit doe je uiteraard in overleg met jouw werkgever. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte in deeltijd op te nemen zodat je niet 4 weken op een later moment kan opnemen maar 8 weken lang halve dagen werkt bijvoorbeeld.

 

Iedereen heeft recht op een zwangerschapsuitkering

Zowel mensen in loondienst, zelfstandigen en vrouwen met een uitkering hebben recht op een zwangerschapsuitkering. Deze krijg je via het UWV. Wanneer je in loondienst werkzaam bent merk je hier overigens vaak niets van, je werkgever regelt dit namelijk in veel gevallen met het UWV. Ben je zwanger van een tweeling dan zijn er aangepast regels.

Meer informatie over het aanvragen van jouw zwangerschapsuitkering vind je op de website van de Rijksoverheid.

 

Extra verlof bij ziekenhuisopname

Moet je kindje na de bevalling langer dan een week in het ziekenhuis verblijven? Dan heb je mogelijk recht op extra verlof. Dit verloopt via het UWV en dit kan leiden van verlenging van het verlof. Dit kan met maximaal 10 weken verlengd worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief