Aambeien tijdens de zwangerschap

Een vervelende zwangerschapskwaal zijn aambeien. Dit is wat aambeien tijdens de zwangerschap veroorzaakt en een paar veilige en effectieve aambeienbehandelingen tijdens de zwangerschap.

Aambeien tijdens zwangerschap
 
Aambeien kunnen jeuken, ongemakkelijk en ronduit pijnlijk zijn. Hoewel je er nu misschien niet meer op jouw gemak bent, moet je weten dat ze onschadelijk en vaak voorkomen en dat ze meer dan de helft van alle zwangere vrouwen treffen.

Er is goed nieuws: je kunt veel doen om ze te behandelen, en gelukkig zouden ze na de bevalling moeten verdwijnen.

 

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn spataderen in de rectum. En komen tot uiting als een uitstulping aan de binnenkant van de anus. Een aambei kan soms bloedverlies bij de ontlasting geven.

 

Wanneer beginnen aambeien tijdens de zwangerschap?

Aambeien komen vooral veel voor in het midden van de tweede tot derde trimester van de zwangerschap, hoewel ze op elk moment kunnen verschijnen.

 

Wat veroorzaakt aambeien tijdens de zwangerschap?

Druk van jouw uitbreidende baarmoeder die begint rond week 25, plus een verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied, kan ervoor zorgen dat de aderen in de rectumwand opzwellen, opzwellen en jeuken.

Constipatie kan aambeien verergeren of zelfs veroorzaken (als de ontlasting hard is, kan de extra inspanning die je nodig hebt om het te elimineren druk uitoefenen op de aderen in je rectumgebied en ervoor zorgen dat ze opzwellen).

Aambeien kunnen ook na de bevalling ontwikkelen als gevolg van duwen tijdens de bevalling.

 

Wat je kunt doen aan aambeien tijdens de zwangerschap

  • Blijf regelmatig poepen. De beste aambei-behandeling tijdens de zwangerschap is om regelmatig te blijven poepen, dus drink veel water en verhoog jouw vezelinname om constipatie te voorkomen.
  • Doe je bekkenoefeningen. Naast het voorbereiden van jouw bekkenbodemspieren voor de geboorte, kunnen bekkenoefeningen tijdens de zwangerschap aambeien helpen voorkomen door de bloedsomloop naar het gebied te verbeteren.
  • Slaap op jouw zij. En niet je rug (wat je na je eerste trimester sowieso niet zou moeten doen) – dit vermindert de druk op het getroffen gebied. Je kunt ook proberen een paar keer per dag op jouw linkerzij te gaan liggen om de druk op jouw rectumaders te verlichten.
  • Blijven bewegen. Ga niet lang achter elkaar zitten of staan.Probeer elk uur een stevige wandeling van vijf minuten te maken om de bloedsomloop naar het gebied te verbeteren en dingen weg te spoelen. En als jouw verloskundige het goed vind, doe dan veilige zwangerschapsoefeningen tot jouw uitgerekende datum.
  • Forceer het niet. Pers niet als je op het toilet zit en blijf niet onnodig op het toilet zitten.
  • Blijf zo schoon als een fluitje. Gebruik warm water en wit tweelaags toiletpapier om na de stoelgang af te vegen. Veeg ook niet te hard, want dat kan gevoelige weefsels irriteren. Probeer vochtige doekjes als toiletpapier te hard is voor jouw gevoelige billen.
  • Neem een ​​warm bad. Een bad van 10 tot 15 minuten in bad helpt je schoon te blijven en kan ongemak verminderen.
  • Probeer toverhazelaar of ijspakken. Deze kunnen beide helpen om de pijn van de aambeien te verzachten.
  • Koop een donutvormig kussen. Als zitten echt ongemakkelijk is, kan dit de druk verlichten.
  • Praat met jouw verloskundige over aambeienbehandelingen. Hij of zij kan een ontlastingverzachter of plaatselijke crème aanbevelen om de jeuk en pijn te verlichten.

 

Wanneer moet je jouw verloskundige bellen over aambeien tijdens de zwangerschap?

Als je een bloeding ervaart, moet je jouw verloskundige raadplegen. Het kan zijn dat de aambeien bloeden of het kan een anale kloof zijn (een kleine scheur in de huid langs de anus veroorzaakt door overbelasting door constipatie, wat ongelooflijk pijnlijk kan zijn) . Maar het is het beste om voor de zekerheid contact op te nemen met jouw verloskundige.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief