Alles over bedrust tijdens de zwangerschap

Bedrust is een algemene term die vaak wordt gebruikt als jouw arts wil dat je jouw activiteiten tijdens de zwangerschap beperkt.

Bedrust
Bedrust – steeds meer bekend als activiteitsbeperking – kan verschillende dingen betekenen voor verschillende artsen, van gewoon om de paar uur opstaan ​​tot een ziekenhuisopname. Maar of je wordt gevraagd om daadwerkelijk ‘jouw voeten omhoog’ te zetten, komt eigenlijk neer op de voorkeur van jouw behandelaar.

Een groeiend aantal artsen wijkt af van het concept van strikte bedrust, in plaats daarvan gebruiken ze het alleen als laatste redmiddel. Traditionele bedrust wordt niet aanbevolen, omdat er geen bewijs is dat het daadwerkelijk helpt bij het voorkomen of behandelen van zwangerschapscomplicaties.

Maar dat betekent niet dat jouw arts je niet zal vragen om af te zien van enkele van jouw gebruikelijke activiteiten om zowel je als jouw baby te beschermen. Dit is wat je kunt verwachten van activiteitsbeperking, inclusief hoe je mentaal en fysiek gezond kunt blijven wanneer je minder tijd op de been bent.

 

Wat zijn de verschillende soorten zwangerschapsbedrust?

In het verleden werd bedrust gecategoriseerd als een van de volgende: geplande rust, aangepaste bedrust, strikte bedrust en ziekenhuisbedrust. Maar artsen stappen tegenwoordig af van deze verschillen en bevelen in plaats daarvan een van de volgende twee categorieën aan, afhankelijk van de ernst van de zwangerschapscomplicatie:

 • Verminderde activiteit thuis/ op het werk: sommige beoefenaars kunnen je vragen om jouw werkdag in jouw derde trimester in te korten, regelmatige rusttijden in te plannen en activiteiten te beperken zoals lichaamsbeweging, traplopen en wandelen of staan ​​voor langere tijd. Maar over het algemeen betekent verminderde activiteit buiten het ziekenhuis dat je nog steeds wakker bent en rondloopt, wat werk doet, gemakkelijke boodschappen doet en lichte klusjes doet.
 • Verminderde activiteit in het ziekenhuis: sommige zwangere vrouwen hebben constante monitoring nodig, wat ziekenhuisopname betekent. En omdat je in het ziekenhuis bent, zul je veel meer tijd in bed doorbrengen. Gezien de bezorgdheid over langdurige inactiviteit, ondernemen artsen echter vaak stappen om ervoor te zorgen dat toekomstige moeders gezond blijven door lichte fysiotherapie voor te schrijven tijdens het verblijf van patiënten.

 

Waarom jouw arts tijdens de zwangerschap activiteitbeperking kan voorschrijven?

Bij bepaalde zwangere mensen is de kans groter dat ze een activiteitsbeperking krijgen, inclusief mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Er zijn ook bepaalde zwangerschapsaandoeningen die jouw arts ertoe kunnen aanzetten uw activiteit te verminderen:

 • Pre-eclampsie: ook bekend als door zwangerschap veroorzaakte hypertensie (hoge bloeddruk), kan pre-eclampsie optreden bij maximaal 8 procent van de zwangerschappen. Omdat de bevalling de enige zekere remedie is, is het doel van bedrust eenvoudigweg om de zwangerschap lang genoeg te verlengen om ervoor te zorgen dat de bevalling veilig is.
 • Vroegtijdige bevalling: aanstaande moeders die regelmatig beginnen te contracteren vóór week 37 van de zwangerschap of andere tekenen van vroege bevalling vertonen, kunnen verwachten op bedrust te worden gelegd. Het doel is over het algemeen om de bevalling met ten minste 48 uur te vertragen, zodat steroïden kunnen worden toegediend die de ontwikkeling van de longen van de baby versnellen. Soms wordt vroegtijdige bevalling betrapt en gestopt – en de moeder bevalt op termijn.
 • Cervicale veranderingen: jouw arts zal de lengte van jouw baarmoederhals tijdens regelmatige controles regelmatig controleren met een transvaginale echografie (de staaf die in jouw vagina wordt ingebracht) als je meerlingen draagt ​​of als je een voorgeschiedenis heeft van incompetente baarmoederhals. Als jouw baarmoederhals vroegtijdig verkort, heb je mogelijk een cervicale cerclage nodig, die in wezen jouw baarmoederhals hecht, en activiteitsbeperking wordt meestal voorgeschreven.
 • Meerdere baby’s: Moeders die veelvouden dragen, kunnen een activiteitsbeperking krijgen, simpelweg omdat hun zwangerschappen vaak uitdagender zijn. Als je in het ziekenhuis belandt, kun je zelfs in een kleine hoek worden geplaatst (voeten hoger dan het hoofd), zodat de zwaartekracht kan helpen om jouw baby’s zo lang mogelijk in jouw baarmoeder te laten groeien.

Artsen die activiteitsbeperking voorschrijven, zeggen dat dit de druk op jouw baarmoederhals kan verminderen en jouw hart kan belasten, terwijl de bloedsomloop naar jouw baarmoeder toeneemt. Als jouw arts een bepaalde mate van activiteitsbeperking voorschrijft en u niet zeker weet waarom, vraag het dan. Ze zou je moeten kunnen uitleggen wat de voordelen zijn en of ze al dan niet opwegen tegen de risico’s.

 

Heeft zwangerschapsbedrust nadelen?

Als je langere tijd niet op de been bent, heeft dit ook nadelen – en daarom zullen veel artsen eerder op hun hoede zijn bij het uitdelen van bedrust. Langdurige inactiviteit kan leiden tot heup- en rugpijn, spieratrofie (waardoor het moeilijker wordt om terug te springen na een bevalling), huidirritatie, botverlies en zelfs bloedstolsels in de benen.

Bedrust kan ook veel van de normale symptomen van zwangerschap verergeren, zoals brandend maagzuur, obstipatie en gezwollen benen, en kan ook het risico op zwangerschapsdiabetes verhogen, aangezien jouw lichaam glucose niet op de gebruikelijke snelheid afbreekt.

Bovendien heeft onderzoek een verband aangetoond tussen verminderde eetlust (wat kan gebeuren bij beperking van de activiteit), gewichtsverlies van de moeder en zuigelingen met een laag geboortegewicht. Met andere woorden, als je geen eetlust heeft en daarom niet genoeg te eten krijgt, is de kans groot dat jouw baby dat ook niet krijgt.

Medische experts hebben ook gewaarschuwd dat langdurige inactiviteit tot depressie kan leiden – en dat de depressie soms blijft hangen nadat de baby arriveert. Let op de tekenen: onwankelbare gevoelens van verdriet, verminderde eetlust en grote stemmingswisselingen. Elke zwangere vrouw kan elk van deze symptomen op verschillende momenten ervaren, maar spreek met jouw arts als deze symptomen moeilijk te behandelen zijn.

 

Hoe kun je gezond blijven tijdens de beperking van de zwangerschapsactiviteit?

Bedrust is helaas geen pyjamafeestje. Als de realiteit eenmaal begint en je je realiseert dat je sommige dingen die je gewend bent niet kunt doen, gaat elk beroep vrij snel verloren. Nadat je van jouw arts heeft vernomen welke activiteiten precies zijn toegestaan ​​(en welke niet), kun je deze tips gebruiken om enkele bijwerkingen te minimaliseren.

 

Fysiek

Gezien de bedenkingen die veel doktoren nu hebben over langdurige bedrust, is het onwaarschijnlijk dat je volledig bedlegerig zult krijgen – en je zult misschien verbaasd zijn over de dingen die je nog kunt doen als je wordt gevraagd om minder te doen. Enkele suggesties:

 • Verplaats wat je kunt. Jouw arts kan je toestaan ​​- zo niet aanmoedigen – om wat oefeningen met weinig impact te doen (wandelen, lichte gewichten voor jouw bovenlichaam, weerstandsbanden voor jouw onderlichaam) om sterk genoeg te blijven voor de bevalling, het herstel en de zorg voor jouw pasgeborene.
 • Strek uit wat je kunt. Strek zo veel mogelijk onder begeleiding van jouw arts jouw benen en enkels om bloedstolsels te voorkomen en jouw spieren sterk te houden.
 • Houd in de gaten wat je eet. Zorg ervoor dat je een gezond zwangerschapsdieet volgt. Probeer overdag veel kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden om brandend maagzuur op afstand te houden. Gedroogd fruit (dat ook boordevol vitamines zit) helpt je regelmatig te blijven.
 • Blijf gehydrateerd. Je eet en drinkt voor twee. En hoewel het gemakkelijk is om te onthouden om water te drinken als je actief bezig bent, is het gemakkelijk om te vergeten water te drinken als u dat niet bent. Door voldoende vocht binnen te krijgen, worden zwelling en obstipatie verminderd, vooral als je minder beweegt.
 • Blijf comfortabel. Als je het grootste deel van de dag bedlegerig bent, maximaliseer dan de bloedtoevoer naar jouw baarmoeder door op jouw zij te gaan liggen, niet op jouw rug, en wissel elk uur van kant om lichaamspijnen te verminderen en huidirritaties te voorkomen. Leg een kussen onder je hoofd, een lichaamskussen onder je buik en tussen je knieën en misschien een kussen achter je, als dat je helpt om in evenwicht te blijven. Een beetje rechtop zitten in bed (vooral na het eten) helpt brandend maagzuur te voorkomen.

 

Mentaal

Leven met beperkingen kan je een beetje gek maken, vooral als je normaal gesproken een heel actief persoon bent. Soms kan het een welkome afleiding zijn om jezelf bezig te houden. Enkele suggesties:

 • Blijf in contact. Blijf in contact met jouw vrienden en familie via telefoon, e-mail en sociale media. En vergeet niet in te checken bij jouw favoriete facebookgroepen. Misschien ontmoet je andere aanstaande moeders die een beetje gek worden.
 • Structureer de dag. Probeer een routine vast te stellen – zelfs als het hoogtepunt een korte wandeling om het blok en een duik in het bad is.
 • Werk vanuit huis. Als jouw arts wil dat je dicht bij huis blijft, vraag dan aan jouw baas of je op afstand kunt werken. Praat met zowel jouw verloskundige als jouw werkgever om er zeker van te zijn dat iedereen het eens is over wat jouw mogelijkheden en jouw grenzen zijn.
 • Bereid je voor op de baby. Gebruik deze tijd om online te winkelen en alles te verzamelen wat je nodig hebt voor jouw baby.
 • Series kijken. Twee woorden: binge watchen.
 • Wees slim. Leer jezelf breien, haken, plakboek of quilt (of laat een getalenteerde vriendin langskomen om het je te leren!).
 • Organiseren. Upload foto’s naar een digitale fotolijst of zet het adresboek van jouw smartphone over naar jouw laptop. Je zult zo blij zijn als je die adresetiketten kunt afdrukken in plaats van ze met de hand te schrijven, als het tijd is om geboorteaankondigingen te versturen (en bedankbriefjes en kerstkaarten en feestuitnodigingen).
 • Laat je in de watten leggen. Zolang je arts het goed vind, ga je naar een nabijgelegen salon voor een beetje verwennerij, of trakteer jezelf thuis op een doe-het-zelf gezichtsbehandeling of pedicure.
 • Start een dagboek. Dit is een geweldige tijd om te beginnen met het vastleggen van jouw gedachten of het schrijven van een paar brieven aan jouw baby, waardoor zwangerschapsmomenten behouden blijven die je jaren later met jouw kind kunt delen.

Onthoud dat je het ouderschapsproces gewoon iets eerder begint dan de meesten, en doet wat het beste is voor je kind, ook al is het niet erg leuk voor je. Elke dag dat je het rustig aan doet, is mogelijk een extra dag dat je baby (of baby’s) in je groeit, waardoor hij of zij (of zij) de beste kans krijgt om gezond en sterk geboren te worden.

 

Hoe beïnvloedt zwangerschapsbedrust jouw gezin?

Afhankelijk van hoeveel jouw activiteit beperkt is, moet je mogelijk enkele wijzigingen in jouw huis aanbrengen:

 • Jouw partner: afhankelijk van wat jouw arts goedkeurt, is jouw partner mogelijk verantwoordelijk voor de meeste huishoudelijke taken, boodschappen en maaltijden. Geslachtsgemeenschap kan ook van de baan zijn (hoewel er andere manieren zijn om intimiteit en plezier te delen), dus probeer zachtaardig en geduldig met elkaar om te gaan. Moedig je partner aan om af en toe met vrienden uit te gaan.
 • Jouw kinderen: Als je al kinderen hebt – vooral kleintjes (die gewoon opgehaald en rondgereden willen worden) – kan beperking van activiteiten een extra uitdaging zijn. Je zult waarschijnlijk naar minder kietelgevechten doen en meer theekransjes, boeken en bordspellen. Laat indien mogelijk iemand anders jouw peuter elke dag buiten rondrennen, aangezien het verbranden van een deel van die energie een stillere speeltijd met jou kan vergemakkelijken.

 

Hoe beïnvloedt zwangerschapsbedrust je nadat je bent bevallen?

Houd jouw verwachtingen realistisch na de bevalling. Geef jezelf wat rust na de bevalling en hou rekening met jouw hele lichaam. Afhankelijk van het niveau van activiteitsbeperking, heb je mogelijk niet dezelfde aerobe capaciteit of spierkracht als voorheen.

Dus geef jezelf een kans om te herstellen en plan om langzaam weer op te bouwen naar je oude fitnessniveau. Wandelen, yoga en zwemmen zijn goede activiteiten om weer in het spel te komen. Maak je geen zorgen met constante inspanning van jouw kant en hulp van jouw arts, familie en vrienden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief