Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Praktisch iedereen krijgt tijdens de zwangerschap last van bandenpijn. Lees hier wat de oorzaak is van bandenpijn – en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Bandenpijn tijdens de zwangerschap
 
Naarmate jouw baarmoeder zich tijdens de zwangerschap uitbreidt, kun je “groeipijnen” rond het midden ervaren, of wat jouw verloskundige bandenpijn noemt. Dit veel voorkomende – hoewel ongemakkelijke – gevoel is de manier waarop jouw lichaam zich uitrekt om jouw groeiende baarmoeder op te vangen. Veel vrouwen beginnen het te voelen rond week 14 van de zwangerschap, maar het kan vanaf het tweede trimester op elk moment toeslaan.

Bandenpijn is niet ongebruikelijk tijdens de zwangerschap en is vaak tijdelijk. Gelukkig zijn er enkele snelle manieren om jouw ongemak te verminderen. Lees verder voor meer informatie over deze interessante lichaamsverandering, inclusief hoe bandenpijn aanvoelt, wanneer het gewoonlijk begint en hoe lang het duurt.

 

Wat is bandenpijn?

Bandenpijn treedt op wanneer de bekkenbanden die jouw baarmoeder ondersteunen, verzachten en zelfs uitrekken. Het ongemak dat je voelt, wordt veroorzaakt door het aanhalen van de banden of door irritatie van nabijgelegen zenuwuiteinden.

Bandenpijn komt vrij vaak voor en treft tussen 10 en 30 procent van de zwangere vrouwen, meestal aan het einde van het eerste trimester en het tweede trimester, en wordt meestal gevoeld in de onderbuik en lies.

 

Hoe voelt bandenpijn aan?

Bandenpijn kan voor iedere vrouw anders aanvoelen. Het kan pijnlijk of krampachtig, scherp of stekend aanvoelen. Je kunt de sensaties aan een of beide zijden van de onderbuik ervaren. Je zult de pijn waarschijnlijk vaker opmerken als je plotseling van houding verandert, tijdens het wandelen of sporten, of als je hoest, niest of lacht. Je kunt ook pijn in de ronde banden voelen wanneer je je omdraait in bed of wanneer je opstaat vanuit een zittende of liggende houding.

 

Wat veroorzaakt bandenpijn?

Je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden van bindweefsel die van de lies naar de zijkant van de buik lopen en aansluiten op de voorkant van je baarmoeder. Naarmate jouw baarmoeder groeit, worden deze ondersteunende banden langer en nemen ze in diameter toe om het extra gewicht dat je draagt ​​op te vangen – en dit trekt aan de banden, waardoor scherpe pijnen en doffe pijn in de onderbuik ontstaan.

Bandenpijn voelt meestal erger aan wanneer je je verplaatst en komt vaker voor bij vrouwen die een tweeling of drieling dragen. Andere oorzaken van een zere onderbuik zijn onder meer een verhoogd bloedvolume (jouw lichaam maakt meer bloed aan om jouw baby te voeden) en de opbouw van jouw baarmoederslijmvlies.

 

Wanneer begint bandenpijn tijdens de zwangerschap?

Bandenpijn kan aan het einde van het eerste trimester beginnen, maar de meeste vrouwen hebben de neiging om dit veelbetekenende trekken en pijn te voelen rond week 14. Dit zwangerschapsongemak kan doorgaan tot in het tweede trimester, maar het eindigt bijna altijd nadat je bent bevallen. Op dat moment dalen de hormoonspiegels dramatisch en begint jouw baarmoeder terug te krimpen tot de normale grootte van vóór de zwangerschap.

 

Hoe lang duurt ronde bandenpijn?

Bandenpijn kan van korte duur zijn of enkele uren aanhouden (nog een ander mysterie van zwangerschap!), Maar het is vaak tijdelijk van aard en duurt een paar seconden of zo.

 

Hoe verschilt bandenpijn van buikkrampen?

Helaas is er geen definitieve manier om het verschil te zien tussen bandenpijn en maagkrampen tijdens de zwangerschap, omdat beide zich in hetzelfde deel van de buik bevinden en dezelfde soorten pijn veroorzaken.

Maar over het algemeen is bandenpijn meer positioneel omdat verschillende houdingen of activiteiten het beter of slechter maken. Duidelijke maagkrampen daarentegen blijven zeuren en worden niet snel verlicht door een verschuiving in jouw houding.

 

Hoe kun je bandenpijn behandelen?

Je kunt een paar stappen ondernemen om pijn in de ronde ligamenten te verminderen en ongemak te verminderen. Hier is hoe:

  • Leg je voeten lekker hoog. Rustig aan doen is altijd een goed idee tijdens de zwangerschap, en je zult waarschijnlijk toch wat meer willen ontspannen, vooral als je gezwollen voeten en enkels hebt.
  • Draag een buikband. Ja, een buikband of buikgordel die onder je buik wordt gedragen, kan geweldige ondersteuning bieden en kan bandenpijn verlichten.
  • Vermijd plotselinge bewegingen. Snelle positiewisselingen kunnen de pijn in de eerste plaats veroorzaken, dus herinner jezelf eraan om langzaam op te staan ​​vanuit een zittende of liggende houding.
  • Probeer een pijnstiller. Een voorgeschreven medicijn is niet nodig voor bandenpijn, maar je kunt jouw verloskundige vragen of een vrij verkrijgbare optie zoals paracetamol veilig is om te gebruiken tijdens jouw zwangerschap.
  • Strek je uit voordat je niest. Voel je een hoestbui of een grote niesbui opkomen? Als je je heupen een beetje buigt voordat dit gebeurt, kan deze truc verlichting bieden bij bandenpijn.
  • Plan gemakkelijkere trainingen. Verlaag de intensiteit van jouw trainingen als je tijdens het trainen echt last hebt van bandenpijn.

 

Wanneer moet je een verloskundige raadplegen over bandenpijn?

Als rusten in een comfortabele houding jouw buikpijn niet verlicht, of als jouw symptomen ernstig worden, neem dan contact op met jouw verloskundige. Bel ook meteen als de pijn frequent is en gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, koude rillingen, bloeding, vaginale afscheiding of duizeligheid.

Een telefoontje naar de verloskundige is belangrijk als je ook last hebt van misselijkheid, braken, pijn of branderig gevoel tijdens het urineren, lage rugpijn of druk in het bekkengebied, of als je meer dan vier weeën per uur telt (dit kan een teken van een aankomende bevalling).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief