Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Bandenpijn is een scherpe, prikkende, pijnlijke, krampende pijn aan een of beide zijden van jouw zwangerschapsbuik. Het kan een kortstondige pijn zijn of gewoon een ongemak. Het komt vaak voor tijdens de zwangerschap en je zult het waarschijnlijk voor het eerst opmerken tijdens het tweede trimester. Het kan aan de ene kant erger zijn dan aan de andere.

Bandenpijn
 

Wat is bandenpijn tijdens de zwangerschap?

Je hebt twee ronde banden in je bekken, één aan elke kant van je baarmoeder. Naarmate jouw baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, worden de banden uitgerekt en dikker om deze op te vangen en te ondersteunen. Deze veranderingen veroorzaken af ​​en toe spasme-achtige pijnen die ongemakkelijk maar over het algemeen onschadelijk zijn.

Je kunt pijn in de banden voelen als een korte, scherpe of stekende pijn als je plotseling van houding verandert, bijvoorbeeld wanneer je uit bed of een stoel komt. Je kunt het voelen als je hoest, je omdraait in bed of uit de badkuip komt. Je kunt het ook voelen als een doffe pijn na een bijzonder actieve dag, bijvoorbeeld wanneer je veel hebt gelopen of een andere lichamelijke activiteit hebt gedaan.

Bandenpijn kan aanvoelen alsof het diep in jouw lies begint en aan weerszijden naar boven en naar buiten naar de bovenkant van jouw heupen beweegt. De pijn is intern, maar als je het op je huid zou trekken, zou het de bikinilijn volgen op een zeer hoog uitgesneden badpak.

 

Hoe verschilt bandenpijn van buikpijn tijdens de zwangerschap?

Het scherpe, prikkende gevoel van pijn in de banden mag niet langer duren dan de paar seconden die je nodig hebt om van houding te veranderen of op te staan. Hoewel bandenpijn een veel voorkomende – en onschadelijke – zwangerschapsklacht is, kan buikpijn een teken zijn van een ernstig probleem, zoals vroegtijdige bevalling, ernstige pre-eclampsie of placenta-abruptie, of een medisch probleem dat geen verband houdt met zwangerschap, zoals appendicitis.

 

Wanneer moet ik mijn verloskundige bellen over buikpijn tijdens de zwangerschap?

Aarzel niet om jouw verloskundige te bellen wanneer buikpijn tijdens de zwangerschap aanhoudt na een korte rustperiode of gepaard gaat met:

 • Ernstige pijn of krampen
 • Meer dan vier weeën in een uur (zelfs als ze geen pijn doen) of een wee die niet ophoudt
 • Lage rugpijn (vooral als je niet eerder rugpijn hebt gehad) of een toename van de druk in het bekkengebied (een gevoel dat jouw baby naar beneden drukt)
 • Vaginale bloeding of een verandering in het type of de hoeveelheid vaginale afscheiding
 • Koorts, koude rillingen, flauwvallen of misselijkheid en braken
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen

 

Wat kan ik doen om pijn in de banden tijdens de zwangerschap te verlichten?

Jouw verloskundige kan jou tips geven om het ongemak van bandenpijn te verminderen. Je kunt ook een van de volgende dingen proberen:

 • Stop en rust uit. Ga zitten en probeer te ontspannen als de pijn in de banden toeslaat. Comfortabel rusten zou jouw symptomen moeten verlichten.
 • Oefen goede lichaamsmechanica. Let op jouw houding: houd jouw rug recht en schouders naar achteren. Vermijd bewegingen die de bandenpijn verergeren, zoals te ver reiken of strekken.
 • Verander van positie. Probeer je knieën naar je buik te buigen, of ga op je zij liggen met een kussen onder je buik als ondersteuning en een ander kussen tussen je benen.
 • Vertragen. Als je pijn in de banden opmerkt wanneer je lichamelijk actief bent, vertraag dan een beetje om te zien of dat helpt.
 • Als je je beter voelt, voer je jouw activiteit geleidelijk op totdat je de juiste balans vindt.
 • Probeer een lichte massage. Masseer het pijnlijke gebied zachtjes met jouw vingertoppen.
 • Warmte aanbrengen. Gebruik een warme (niet hete) kruik of neem een ​​bad om de spieren te ontspannen.
 • Draag een kledingstuk voor zwangerschapsondersteuning. Veel aanstaande moeders vinden dat het dragen van een zwangerschapsband helpt bij bandenpijn, lage rugpijn en bekkendruk door zachte, stevige ondersteuning te bieden aan je groeiende buik. (Een zwangerschapsband heeft een uitgesneden gedeelte zodat deze geen druk uitoefent op de buik waarin jouw baby zit.)
 • Overweeg een milde pijnstiller. Als de pijn jouw dagelijkse activiteiten verstoort, vraag dan jouw verloskundige of het oké is om een pijnstiller in te nemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief