Kramp in je benen tijdens de zwangerschap

Het komt vaker voor dan je denkt, kramp in je benen als je zwanger bent. Helaas is het ontzettend vervelend maar in veel gevallen is er gelukkig wat aan te doen. Lees nu alles over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.

Kramp in de benen als je zwanger bent
 

Waarom heb ik kramp in mijn benen tijdens de zwangerschap?

Niemand weet precies waarom zwangere vrouwen meer kramp in de benen krijgen. Het is mogelijk dat jouw beenspieren vermoeid raken door het dragen van extra gewicht. Of krampen kunnen verband houden met zwelling door vochtophoping in jouw benen, een aandoening die bekend staat als oedeem.

(Benen zwellen vaak op tijdens de zwangerschap omdat de druk van jouw uitbreidende baarmoeder het bloed vertraagt ​​dat van jouw benen naar jouw hart terugkeert.)

Je kunt voor het eerst krampen in de benen krijgen tijdens jouw tweede trimester, en deze kunnen erger worden naarmate jouw zwangerschap vordert en jouw buik groter wordt. Deze krampen kunnen overdag optreden, maar je zult ze ’s nachts waarschijnlijk het meest opmerken, omdat ze jouw vermogen om een ​​goede nachtrust te krijgen kunnen verstoren.

 

Hoe kan ik kramp in de benen verlichten tijdens de zwangerschap?

Last van kramp? Dan kan je dit er tegen doen.Deze stappen werken als je kramp in je benen hebt:

Strek jouw kuitspieren onmiddellijk door jouw been te strekken en jouw tenen zachtjes naar jouw schenen te buigen. Deze rekoefening kan in het begin pijn doen, maar het zal de spasmen verminderen en geleidelijk de pijn doen verdwijnen.

Masseer de spier na het strekken of verwarm deze met een warmwaterkruik om het weefsel te ontspannen. Een paar minuten rondlopen kan ook helpen.

 

Hoe kan ik kramp in de benen voorkomen tijdens de zwangerschap?

Helaas is er geen onfeilbare manier om krampen in de benen tijdens de zwangerschap te voorkomen. Maar deze tips kunnen helpen om ze minder waarschijnlijk te maken:

  • Sta of zit niet gedurende lange tijd met gekruiste benen.
  • Strek jouw kuitspieren regelmatig gedurende de dag en meerdere keren voordat je naar bed gaat.
  • Draai jouw enkels en wiebel met jouw tenen wanneer je gaat zitten, eet of tv kijkt.
  • Maak elke dag een wandeling (tenzij jouw arts je heeft geadviseerd om niet te sporten).
  • Ga op jouw linkerzij liggen om de bloedsomloop van en naar jouw benen te verbeteren.
  • Drink regelmatig water om gedurende de dag gehydrateerd te blijven.
  • Probeer een warm bad voordat je naar bed gaat om jouw spieren te ontspannen.

Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van een magnesiumsupplement naast een prenatale vitamines beenkrampen bij sommige vrouwen kan helpen voorkomen. Ander onderzoek toont echter aan dat het nemen van magnesiumsupplementen geen significant effect heeft op de frequentie of intensiteit van krampen in de benen tijdens de zwangerschap.

Je hebt misschien gehoord dat krampen in de benen een teken zijn dat je meer calcium nodig heeft, en dat calciumsupplementen het probleem zullen verlichten. Hoewel het zeker belangrijk is om voldoende calcium binnen te krijgen, is er geen goed bewijs dat het nemen van extra calcium beenkrampen tijdens de zwangerschap helpt voorkomen. In een goed opgezette studie kregen zwangere vrouwen die calcium gebruikten niet meer verlichting van krampen in de benen dan degenen die een placebo gebruikten.

Raadpleeg altijd jouw verloskundige voordat je een supplement tijdens de zwangerschap inneemt en vraag jouw verloskundige om een merk aan te bevelen.

 

Wat moet ik doen als ik tijdens de zwangerschap veelvuldig kramp in de benen krijg?

Blijf je vaak beenkramp krijgen gedurende de zwangerschap? Dan is het belangrijk dat je dit deelt met je verloskundige. Het kan namelijk een teken zijn dat er meer aan de hand is. Informeer je verloskundige en/of arts wanneer;

  • Spierpijn is constant en niet alleen af ​​en toe een kramp.
  • Je merkt zwelling, roodheid of gevoeligheid in jouw been.
  • Je been voelt warm aan.

Dit kunnen tekenen zijn van een bloedstolsel, waarvoor onmiddellijke medische aandacht vereist is. Bloedstolsels zijn relatief zeldzaam, maar komen vaker voor tijdens de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief