Bekkeninstabiliteit door de zwangerschap

Bij instabiliteit van de bekkengordel, beter bekend als bekkeninstabiliteit, zijn de banden die het bekken bij elkaar houden in het gebied van de symphysis pubica losgeraakt. De belangrijkste oorzaken zijn fysieke stress, hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en eerdere zwangerschappen of bevallingen. Instabiliteit van de bekkengordel wordt onder meer gekenmerkt door bekkenpijn, lage rugpijn, irritatie van het gewricht en beperkte mobiliteit.

Zwangere vrouwen worden het meest getroffen door instabiliteit van de bekkengordel in combinatie met bekkenpijn. Vijf tot negen procent van alle zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap of de bevalling bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit
 

Strucuur van de bekken

Het bekken bestaat uit drie botcomponenten die een ring vormen. De bekkengordel bevindt zich onderaan de rug en verbindt de romp met de benen. De drie botdelen van de bekkengordel zijn verbonden door gewrichten. Deze worden versterkt door kapsels en elastische gewrichtsbanden. Als de banden overbelast zijn, wordt de bekkengordel losgemaakt. De resultaten zijn niet alleen bekkenpijn en beperkte mobiliteit, maar ook laterale uitlijning van de wervelkolom met beknelde zenuwen of gewrichtsirritatie.

 

Zwangerschapgerelateerde bekkeninstalbiliteit

Tijdens de zwangerschap kan ontspanning van de bekkengordel, ook wel bekend als ontspanning van de symphysis of bekkenzwakte, optreden samen met bekkenpijn. Door hormonale veranderingen en de fysieke belasting die het ongeboren kind veroorzaakt, worden de bekkenbanden tijdens de zwangerschap uitgerekt. De instabiliteit wordt voornamelijk gekenmerkt door bekkenpijn en verminderde mobiliteit. Het kan aan het begin van de zwangerschap optreden en lang na de bevalling aanhouden.

Zwangerschapshormonen beïnvloeden alle elastische gewrichtsbanden, dus ook de bekkenbanden. De banden worden elastischer en soepeler. Dit gebeurt ter voorbereiding op het geboorteproces. De ontspanning van het bekken verwijdt het geboortekanaal waar het ongeboren kind tijdens de geboorte doorheen moet. Deze hormonale relaxatie van het bindweefsel vindt meestal plaats rond de 20e week van de zwangerschap. In sommige gevallen kunnen de banden veel eerder voorbij de gebruikelijke mate worden uitgerekt. Dit leidt tot een instabiliteit van de bekkengordel, wat het beloop van de bevalling kan beïnvloeden.

 

Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit?

Tijdens de geboorte kunnen banden volledig overbelast raken en zelfs scheuren. Dit kan gebeuren als de bevalling te snel is, tijdens een bevalling met een tang of stuitligging, of als het kind erg groot is. Deze complicaties zullen een nieuwe bevalling moeilijker maken.

 

Sportgerelateerde bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van de bekkengordel kan ook optreden tijdens een ongeval of een sportblessure. Een voetbaltraining kan de banden overbelasten evenals overbelasting tijdens een lange hardloopsessie of wandelen. Een val voor fietsers of ruiters kan bekkenletsel veroorzaken met als gevolg instabiliteit.

 

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van de bekkengordel wordt voornamelijk gekenmerkt door bekkenpijn en beperkte mobiliteit. Bekkenpijn komt vaak voor bij het opstaan, traplopen, bukken, zware voorwerpen optillen en tijdens inspanning.

De pijn kan zo ver gaan als de lies of de binnenkant van de dij en, bij vrouwen, naar de vagina. Bekkenontspanning kan ook irritatie van het gewricht veroorzaken met pijn in de sacro-iliacale gewrichten. Een ander gevolg van bekkeninstabiliteit kan ook zijn dat de getroffenen zich niet kunnen draaien tijdens het liggen en kunnen niet op één been staan.

 

Vaststellen bekkeninstabiliteit

De arts kan bekkeninstabiliteit diagnosticeren op basis van de genoemde typische symptomen. En een CT-scan kan de diagnose bevestigen. Meestal wordt er verder onderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

 

Behandeling van bekkeninstabiliteit

Het doel van de behandeling is een snelle vermindering van de pijn, evenals versterking en verlichting van de banden. Medicijnen en massages van het bekken verlichten de pijn. Fysiotherapie versterkt de gewrichtsbanden en de omliggende spieren. Warmte- en infraroodbehandelingen kunnen de therapie effectief ondersteunen. Deze maatregelen, met name het toedienen van pijnstillers, worden genomen in overleg met de behandelende arts of verloskundige.

Als bekkeninstabiliteit vroegtijdig wordt herkend en op tijd wordt behandeld, zou er geen reden moeten zijn om verwante complicaties tijdens de geboorte te verwachten. Bekkenzwakte en pijn kunnen echter weken en maanden aanhouden. De behandeling moet daarom na de geboorte worden voortgezet.

 

Pijn bekkeninstabiliteit verminderen en voorkomen

Een bekkenband zoals SacroLoc kan de behandeling van bekkenpijn effectief ondersteunen en toekomstige problemen voorkomen. Het helpt pijn te verminderen door het bekken te stabiliseren en de uitgerekte ligamenten te ontlasten, met name in het gebied van het gewricht.

Twee flexibele kussentjes met noppen masseren typisch pijnlijke triggerpoints tijdens beweging en stimuleren de bloedsomloop. Dit helpt om spanning te verminderen en krampen tegen te gaan.

Het gebruik van de SacroLoc bekkenband is eenvoudig. De anatomisch gevormde vorm biedt een hoog draagcomfort. Een praktische buiksluiting met geïntegreerde vingerlussen maakt het gemakkelijk om de band aan te trekken. De band wordt met twee banden om het bekken gespannen en de stabilisatiekracht kan naar wens worden aangepast. De sluiting en de randen hebben een plat ontwerp zodat ze niet insnijden tijdens het dragen en nauwelijks opvallen onder kleding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief