Bipolaire stoornis tijdens de zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap een bipolaire stoornis hebt, is het erg belangrijk om jouw arts en verloskundige in te lichten, zodat je de behandeling en ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt.

Bipolaire stoornis en zwangerschap
 
Veel vrouwen met een bipolaire stoornis hebben gezonde zwangerschappen en baby’s, maar er zijn enkele risico’s verbonden aan het krijgen van een baby met de aandoening.

Als je een bipolaire stoornis heeft, loop je risico op:

 • het ontwikkelen van een postpartum psychose, vooral als andere vrouwen in uw familie een postpartum psychose hebben gehad
 • ontwikkeling van postnatale depressie
 • uw toestand terugkeert (een terugval krijgen) tijdens uw zwangerschap als u recentelijk ernstige episodes heeft gehad en / of medicatie nodig heeft om terugval te voorkomen

 

Hoe vaak komt een biploaire stoornis voor?

Ongeveer 1 op de 100 volwassenen (mannen en vrouwen) heeft ooit een bipolaire stoornis.

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen met een bipolaire stoornis ontwikkelt snel een ernstig geval van postpartum psychose in de eerste weken na de bevalling.

 

Zwanger worden met een bipolaire stoornis

Als je een bipolaire stoornis hebt, kun je het beste met jouw arts en psychiater (als je die hebt) praten voordat je zwanger wordt. Dit helpt ervoor te zorgen dat je de meest geschikte medicatie voor jou en jouw baby gebruikt en dat jouw toestand stabiel is.

 

Hoe moet mijn toestand worden behandeld tijdens mijn zwangerschap?

Als je zwanger bent, vertel dan direct aan jouw huisarts of verloskundige dat je een bipolaire stoornis hebt. Je moet worden doorverwezen naar een gespecialiseerde GGZ.

Stop niet met het innemen van medicatie voor psychische problemen voordat je met jouw arts hebt gesproken. Dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen. Het kan er ook voor zorgen dat jouw symptomen terugkomen of verergeren.

Sommige medicijnen die worden gebruikt om een ​​bipolaire stoornis te behandelen, brengen risico’s met zich mee als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Maar sommige vrouwen zullen hun medicatie nog steeds moeten innemen, omdat de voordelen van het omgaan met hun bipolaire stoornis opwegen tegen het risico voor hun zwangerschap.

Jouw specialist in de geestelijke gezondheidszorg zal met jou bespreken wat het beste voor jou is, maar het is jouw beslissing. Je kunt worden geadviseerd om:

 • blijft op de medicatie die je nu gebruikt
 • overschakelen naar een ander medicijn
 • stop of verlaag de dosis van jouw medicatie

Zorg ervoor dat je de risico’s en voordelen van al jouw opties begrijpt voordat je beslist.

 

Natriumvalproaat

Van natriumvalproaat is bekend dat het het risico op specifieke geboorteafwijkingen verhoogt, waaronder neurale buisdefecten zoals spina bifida. Als je valproaat gebruikt, vraag dan onmiddellijk jow arts om advies.

 

Zorgplan

Jouw GGZ-specialist en verloskundige maken samen een zorgplan voor de behandeling van jouw aandoening tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. In dit plan moet staan ​​hoe je wordt behandeld als je besluit borstvoeding te geven en hoe je na de bevalling op terugval zult worden gecontroleerd. Het is goed als je een exemplaar van het plan krijgt en er moet worden vermeld hoe jij en jouw gezin snel hulp kunnen krijgen als je je onwel voelt. Je kunt dit plan delen met iedereen die bij jouw zwangerschapszorg betrokken is.

 

Psychologische therapie

Jouw specialist kan cognitieve gedragstherapie of andere gesprekstherapie aanbieden om de kans te verkleinen dat jouw aandoening tijdens en na de zwangerschap terugkeert. Dit kan vooral handig zijn als je van medicatie verandert of stopt met het innemen van medicijnen.

 

Manie

Als je manie of ernstige depressie krijgt en ke al medicijnen gebruikt, moet je onmiddellijk naar jouw arts gaan.

 

Zal ik worden doorverwezen naar sociale diensten?

Sociale diensten willen er misschien zeker van zijn dat je de hulp krijgt die je nodig hebt en dat je in orde bent en dat je ondersteuning krijgt. Maak je hier geen zorgen over. Sociale diensten geven er de voorkeur aan gezinnen bij elkaar te houden en zullen nooit een baby in zorg nemen alleen omdat de moeder een psychisch probleem heeft. Ze zullen alleen voor een baby zorgen als jij en de vader van de baby niet veilig voor ze kunnen zorgen (vanwege je psychische probleem of om een ​​andere reden).

 

Borstvoeding als je een bipolaire stoornis hebt

Als je medicijnen voor een bipolaire stoornis gebruikt en je bent van plan borstvoeding te geven, moet jouw arts ervoor zorgen dat je jouw medicatie veilig kunt blijven innemen. Als je borstvoeding geeft en medicijnen gebruikt voor jouw aandoening, moet jouw baby op bijwerkingen worden gecontroleerd.

Lithium kan in de moedermelk terechtkomen, dus het is niet geschikt voor borstvoeding. Maar sommige vrouwen met een bipolaire stoornis hebben lithium nodig om gezond te blijven. Als je lithium gebruikt, vraag dan jouw arts of verloskundige om meer ondersteuning en informatie over flesvoeding voor jouw baby.

Er kunnen andere redenen zijn waarom borstvoeding niets voor jou is. Als je bijvoorbeeld niet slaapt omdat je de baby aan het voeden bent, kan dit jouw toestand beïnvloeden. Sommige moeders besluiten om flesvoeding te geven of moedermelk af te kolven, zodat hun partner de nachtvoedingen kan doen.

Als je besluit geen borstvoeding te geven om slaapgebrek te voorkomen, hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby heeft je nodig om gezond te zijn.

 

Hoe kan ik mezelf helpen?

 • Houd een stemmingsdagboek bij, zodat je de signalen leert herkennen dat jouw stemming uit de hand loopt
 • Gebruik strategieën voor stressmanagement, bijv. vermijd stressvolle situaties waar mogelijk, of gebruik cognitieve gedragstherapie om met onvermijdelijke stress om te gaan
 • Praat met jouw partner of familie over hoe je je voelt
 • Zorg goed voor jezelf
 • Oefen ontspanningsoefeningen
 • Maak tijd voor jezelf
 • Eet gezond en sport regelmatig
 • Neem jouw medicatie in, ook als je je goed voelt. Praat met jouw arts als je wilt stoppen met het gebruik
 • Probeer goed te slapen

 

Zorg voor een ondersteunend netwerk

Je kunt niet alles plannen, vooral niet als het gaat om het worden van moeder. Maar misschien vindt je het nuttig om met familie en vrienden te praten over jouw toestand en wat zij kunnen doen om je te helpen goed te blijven nadat de baby is geboren. Dit kan je helpen je beter voorbereid en onder controle te voelen.

Zorg ervoor dat jouw beste vrienden en familie jouw toestand begrijpen en hoe deze je beïnvloedt. Je kunt bijvoorbeeld met hen praten over:

 • jouw belangrijkste symptomen
 • welke medicatie je neemt
 • hoe je de triggers en tekenen van een episode van depressie of manie kunt herkennen
 • met wie ze contact moeten opnemen als je je onwel voelt

Vrienden en familie kunnen ook praktische ondersteuning bieden, zoals:

 • gezonde maaltijden voor je koken
 • de baby meenemen voor een wandeling zodat je wat kunt slapen
 • huishoudelijke taken voor je doen, zoals schoonmaken of de was doen
 • tijd besteden aan het vermaken van de baby terwijl je een pauze neemt – ook al is het maar om een ​​bad of een douche te nemen

Zorg ervoor dat jouw zorgplan gegevens bevat van de professionals waarmee je contact kunt opnemen als je extra hulp nodig hebt nadat de baby is geboren. Hulp vragen als je dat nodig hebt, is altijd een positieve stap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief