Verstopte neus en bloedneuzen tijdens de zwangerschap

Zit je neus helemaal vol? Of beter gezegd is jouw neus verstopt? Dit is de oorzaak van de congestie tijdens de zwangerschap (en soms de bloedneuzen). Lees hier wat je eraan kunt doen.

Neus of bloedneus tijdens zwangerschap
 
Je bent neus zit net zo vol alsof je verkouden of allergisch bent. Als het je helpt om je beter te voelen, ben je in goed gezelschap; een onderzoek wees uit dat maar liefst 65 procent van de zwangere vrouwen samen met jou te maken heeft met een verstopte neus.

 

Wanneer beginnen congestie en neusbloedingen meestal tijdens de zwangerschap?

Die vervelende benauwdheid in je neus en soms zelfs de neusbloedingen die ermee gepaard gaan (vooral als je vaak snuit) beginnen meestal rond week 16 van je zwangerschap en blijven meestal bij je (en worden soms erger) tot het einde. Houd dus een tissue bij de hand!

 

Wat veroorzaakt congestie en neusbloedingen tijdens de zwangerschap?

Het voelt waarschijnlijk alsof elk deel van je lichaam tegenwoordig zwelt (dankzij oedeem tijdens de zwangerschap), maar eerlijk gezegd, nu je neus? Als je je vóór de zwangerschap benauwd en verstopt voelde, voelt het nu waarschijnlijk nog erger.

Hoge niveaus van de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron verhogen de bloedstroom naar alle slijmvliezen van jouw lichaam – inclusief de neus – en jouw allergieën kunnen toeslaan. Het resultaat? Jouw neus weet het waarschijnlijk al: de slijmvliezen zwellen op en worden zachter, wat leidt tot een verstopte neus. Bovendien veroorzaakt het constante snuiten en niezen af ​​en toe een bloedneus. Je kunt ook postnasaal druppelen krijgen, wat op zijn beurt ’s nachts af en toe hoesten of kokhalzen kan veroorzaken (alsof je niet genoeg andere dingen hebt die jou wakker houden). Er druppelt dan namelijk slijm de keelholte in door overmatige neusslijm productie.

 

Wat kan ik doen aan congestie en neusbloedingen als ik zwanger ben?

  • Gebruik de juiste snuittechniek. Gebruik de juiste snuittechniek om jouw neusgaten schoon te maken zonder al te veel schade toe te brengen aan die delicate neusslijmvliezen. Gebruik je duim om een ​​neusgat te sluiten en snuit voorzichtig de andere kant uit. Herhaal met het andere neusgat totdat je weer kunt ademen. Zorg ervoor dat je een zachte tissue gebruikt om schuren te voorkomen.
  • Vraag jouw arts naar verlichting. Medicijnen en de meeste neussprays kunnen veilig zijn voor kortdurend gebruik – dus vraag jouw arts of hij of zij er een kan aanbevelen die effectief is en die je kunt gebruiken tijdens jouw zwangerschap. Sprays met zoutoplossing en neusstrips worden ook als veilig beschouwd voor jou en jouw baby.
  • Bevochtig de lucht. Plaats een luchtbevochtiger met warme mist in jouw kamer om wat neusverzorgend vocht aan de lucht toe te voegen. (Gebruik het niet fulltime en gebruik helemaal geen koude-mistbevochtiger.)
  • Bevochtig daar. Om de droge neus tegen te gaan, dep je met een wattenstaafje een beetje vaseline in elk neusgat.
  • Krijg meer vitamine C binnen. Praat met jouw arts over het nemen van 250 milligram extra vitamine C tijdens de zwangerschap naast jouw gebruikelijke dagelijkse inname. Hierdoor kunnen jouw haarvaten sterker worden, waardoor de kans op bloedneuzen tijdens de zwangerschap kleiner wordt. Of drink gewoon meer pure fruitsap en eet meer vitamine C-rijk fruit en groenten zoals kiwi’s, paprika’s en tomaten.
  • Leun naar voren. Als je een bloedneus krijgt, leun dan iets naar voren in plaats van naar achteren, en knijp het gebied recht boven jouw neusgaten en onder de brug van jouw neus gedurende vijf minuten dicht. Herhaal dit als het bloeden aanhoudt. Raadpleeg jouw arts als bloedneuzen vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

 

Kan ik een verstopte neus en bloedneuzen tijdens de zwangerschap voorkomen?

Hoewel je op deze symptomen kunt voorbereid zijn door zachte tissues in te slaan en ervoor te zorgen dat je een luchtbevochtiger hebt, kun je niet veel doen om ze te voorkomen. Gezond en vitamine en mineraalrijk eten tijdens de zwangerschap is uiteraard belangrijk.

 

Wanneer kan ik verwachten dat mijn verstopte neus en congestie eindigen terwijl ik zwanger ben?

Je zult mentaal voorbereid moeten zijn om een ​​tijdje met deze symptomen te leven. De kans is groot dat ze tijdens jouw zwangerschap waarschijnlijk steeds erger zullen worden – en jouw neus zal pas na de bevalling verlichting krijgen.

 

Wanneer moet ik de dokter bellen over mijn verstopte neus tijdens de zwangerschap?

Neem eerst contact op met jouw arts om er zeker van te zijn dat jouw verstopte neus geen teken is van iets ernstigers, zoals sinusitis of erger. En als jouw neus voldoende verstopt is om slapeloosheid, uitputting, overmatig snurken of andere symptomen te veroorzaken die jouw kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap ernstig kunnen beïnvloeden, kan hij of zij behandelingsopties aanbevelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief