Bloedverlies tijdens zwangerschap

Het komt vaker voor dan je denkt. 1 op de 5 vrouwen verliest vaginaal bloed in het eerste trimester van de zwangerschap. Gelukkig gaat het in veel gevallen gewoon goed met de zwangerschap en houdt het bloeden vanzelf op.

Bloedverlies
 

Welke feiten moet je weten over bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Vaginale bloeding of bloedverlies tijdens het eerste trimester van de zwangerschap komt relatief vaak voor. Enige hoeveelheid lichte bloeding tijdens de zwangerschap komt voor bij ongeveer 20% van de zwangerschappen, en de meeste van deze vrouwen hebben een gezonde zwangerschap.

 

Wat is innesteling?

Innesteling is een bloeding die optreedt wanneer de bevruchte eicel in het slijmvlies van de baarmoeder implanteert. Dit gebeurt rond de tijd van de verwachte menstruatie. Implantatiebloedingen kunnen optreden voordat een vrouw zich realiseert dat ze zwanger is.

Wat zijn de ernstige oorzaken van vaginale bloedingen in het eerste trimester van de zwangerschap?

 

Wat moet ik doen als ik zwanger ben en de bloeding ernstig is?

Oorzaken voor ernstige bloeding tijdens de zwangerschap zijn onder meer een miskraam, een dreigende miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je zwanger bent en vaginale bloedingen hebt, bel dan de verloskundige.

 

Hoeveel bloeden is normaal tijdens de zwangerschap?

Vaginale bloeding tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap komt relatief vaak voor en baart de moeder gewoonlijk zorgen. Vrouwen vragen zich af hoeveel bloedverlies tijdens de vroege zwangerschap normaal is. Hoewel vroegtijdige bloeding kan duiden op de aanwezigheid van een ernstig probleem, is dit vaak niet het geval. In feite ervaart ongeveer 20% van de zwangere vrouwen lichte bloedingen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De meeste vrouwen hebben ongecompliceerde zwangerschappen en krijgen uiteindelijk een gezonde baby.

Het kan gaan om een paar druppels bloed die een verband of inlegkruisje niet zouden bedekken. Maar het kan ook gaan om een bloedstroom die zwaar genoeg is om een ​​verband te dragen. Als er tijdens het eerste trimester een bloeding optreedt, draag dan een inlegkruisje, zodat je een idee krijgt van de hoeveelheid bloeding die optreedt en dit aan de zorgverlener kunt vertellen. Je mag tijdens de zwangerschap echter geen tampon gebruiken.

 

Welke andere problemen veroorzaken bloedingen tijdens de vroege zwangerschap (eerste trimester)?

Veranderingen in de baarmoederhals: de normale hormoonproductie tijdens de zwangerschap kan veranderingen in de baarmoederhals veroorzaken, waardoor deze zachter wordt en vatbaarder voor bloedingen. Bovendien kan zich een cervicale poliep (een goedaardige overgroei van weefsel) vormen, die tijdens de zwangerschap gemakkelijker kan bloeden. In beide gevallen kan een lichte bloeding worden uitgelokt na geslachtsgemeenschap of een bekkenonderzoek.

Infectie: een vaginale infectie kan tijdens de zwangerschap spontane vaginale bloedingen veroorzaken. Het bloeden kan gepaard gaan met een abnormale vaginale afscheiding.

 

Wat veroorzaakt hevig bloeden tijdens de vroege zwangerschap (eerste trimester)?

Vaginale bloeding tijdens de vroege zwangerschap kan soms wijzen op een ernstig probleem. Ernstige oorzaken van bloeding tijdens de zwangerschap zijn onder meer:

 

Miskraam

 • Bloeden, buikpijn en rugpijn zijn veel voorkomende tekenen van een miskraam.
 • Een onderzoek laat zien dat de baarmoederhals open is.
 • Weefsel kan door de baarmoederhals en de vagina worden geëxtrudeerd.
 • Een miskraam komt voor bij naar schatting 15% tot 20% van de zwangerschappen, meestal tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap.
 • Een genetisch defect dat beperkt is tot het specifieke embryo in kwestie, is de meest voorkomende oorzaak van een miskraam.
 • Er zijn maar weinig omstandigheden waarin een aan de gang zijnde miskraam kan worden voorkomen.

 

Mola zwangerschap

 • Mola-zwangerschap is een afwijking van de bevruchting die resulteert in de groei van abnormaal weefsel in de baarmoeder.
 • Mola-zwangerschap is geen typische zwangerschap, maar de groei in de baarmoeder leidt tot de typische symptomen van een vroege zwangerschap.
 • Bij een volledige mola-zwangerschap is er alleen abnormaal weefsel in de baarmoeder (en geen foetus).
 • In een zogenaamde gedeeltelijke mola-zwangerschap is er abnormale weefselgroei samen met de aanwezigheid van een foetus met ernstige geboorteafwijkingen.
 • De foetus wordt meestal verteerd door de abnormale groei van weefsel in de baarmoeder, en een mola-zwangerschap kan niet resulteren in een normale foetus of bevalling.
 • Vaginale vlekken of bloeding kunnen een symptoom zijn van een mola-zwangerschap.
 • Een echografie of echografie wordt gebruikt om een ​​mola-zwangerschap te diagnosticeren.
 •  

  Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

  • Milde vaginale bloedingen en toenemende buikpijn kunnen wijzen op de aanwezigheid van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt voor bij ongeveer 1 op de 60 zwangerschappen.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer de bevruchte eicel buiten de baarmoeder implanteert, waar de bloedtoevoer onvoldoende is om de groei van een normale zwangerschap te ondersteunen.
  • In de meeste gevallen van buitenbaarmoederlijke zwangerschap bevindt het embryo zich in een van de eileiders; dit wordt soms een eileiderszwangerschap genoemd.
  • Naarmate de zwangerschap groeit en de buis uitzet, wordt de buikpijn steeds heviger.
  • Soms kunnen deze zwangerschappen de eileider zelfs scheuren, wat leidt tot aanzienlijk bloedverlies.
  • In sommige gevallen zijn een bloedtransfusie en een spoedoperatie nodig om deze mogelijk levensbedreigende aandoening snel te verhelpen.

   

  Dreigende miskraam

  • Als een vrouw tijdens het eerste trimester van de zwangerschap bloedt, moet de mogelijkheid van een miskraam worden uitgesloten.
  • Symptomen van een dreigende miskraam zijn bloeding en lichte krampen, maar de baarmoederhals blijft gesloten en de foetus is nog steeds levensvatbaar.
  • Bij veel vrouwen stopt het bloeden en gaat de zwangerschap door. Bij anderen gaat het bloeden door en krijgen ze uiteindelijk een miskraam (d.w.z. spontaan zwangerschapsverlies).
  • Ondanks veel advies is er geen bewijs dat beperking van fysieke activiteit zal helpen bij het voorkomen van zwangerschapsverlies.

   

  Subchorionische bloeding

  • In deze toestand verzamelt zich bloed tussen de zwangerschapszak en de baarmoederwand.
  • Soms is het intra-uteriene stolsel te zien bij echografisch onderzoek.
  • Het lichaam neemt deze bloedstolsels regelmatig weer op; af en toe kan er echter oud donker bloed of zelfs kleine bloedstolsels uit de vagina komen.

   

  Wat veroorzaakt bloedverlies tijdens de zwangerschap (tweede en derde trimester)?

  Bloedverlies later in de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het hebben van seks of zelfs een inwendig (bekken) onderzoek door uw gynaecoloog of verloskundige tijdens de zwangerschap lichte bloedingen veroorzaken. Problemen met de baarmoederhals, waaronder cervicale insufficiëntie (wanneer de baarmoederhals te vroeg tijdens de zwangerschap opengaat) of infectie van de baarmoederhals, kunnen tot bloeding leiden. Ernstigere oorzaken van bloeding tijdens een latere zwangerschap zijn onder meer placenta previa, vroegtijdige bevalling, baarmoederruptuur of placenta-abruptie.

   

  Wanneer moet je jouw arts bellen als je tijdens de zwangerschap hevig bloedt?

  Elke keer dat je een bloeding opmerkt tijdens een zwangerschap, is het raadzaam om jouw arts te bellen. Het is vooral belangrijk om medische hulp in te roepen als de bloeding hevig is (zoals een menstruatie) of gepaard gaat met pijn of krampen.

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief