Diarree tijdens de zwangerschap

Heb je last van diarree tijdens de zwangerschap? Hier is alles wat je moet weten en doen als je te vaak naar het toilet gaat.

Diarree
Hoewel veel vrouwen klagen dat ze tijdens de zwangerschap verstopt zitten, kan het tegenovergestelde ook gebeuren – hoewel niet zo vaak, en het duurt over het algemeen niet zo lang.

 

Wat veroorzaakt diarree tijdens de zwangerschap?

In tegenstelling tot constipatie, die kan worden veroorzaakt door fluctuerende hormonen tijdens de zwangerschap, wordt diarree meestal veroorzaakt door iets dat van buiten jouw lichaam komt – en iets dat ook niet per se schadelijk is.

Diarree kan het gevolg zijn van al dat goede voedsel dat je nu eet, het extra water dat je drinkt of zelfs het bewegen waarmee je bent begonnen. Het kan ook gebeuren vlak voordat je gaat bevallen, omdat jouw spieren losser worden en zich voorbereiden op de bevalling.

Sommige vrouwen vinden dat hun zwangerschapsvitamine dunne ontlasting veroorzaakt; veranderende merken kunnen soms het verschil maken.

Dat gezegd hebbende, er zijn dingen die tijdens de zwangerschap diarree kunnen veroorzaken die niets te maken hebben met hormonen of veranderingen in levensstijl. Voedselvergiftiging, darmparasieten of een simpele buikgriep kunnen de oorzaak zijn van een vervelende aanval van diarree tijdens de zwangerschap. Als je vermoedt dat een van deze het geval is, bel dan zo snel mogelijk jouw arts zodat je getest en behandeld kunt worden.

 

Wat je moet weten over diarree tijdens de zwangerschap

Diarree die langer dan een paar dagen aanhoudt, hoe mild ook, is een telefoontje naar jouw arts waard: het is niet alleen pijnlijk voor de billen, maar het kan ook snel leiden tot uitdroging. Dat is een belangrijke risicofactor voor een vroegtijdige bevalling. Alleen al om die reden, als je diarree hebt, neem het dan serieus.

 

Wat je kunt doen tegen diarree tijdens de zwangerschap

Blijf uit de buurt van voedsel dat het probleem alleen maar erger maakt: gedroogd fruit (beschouw pruimen als je vijand); vet of gekruid voedsel; en melk, vooral als je lactose-intolerant bent. Het zogenaamde BRAT-dieet (bananen, rijst, appelmoes, toast) wordt al jaren aanbevolen omdat het zacht is voor je spijsvertering en kan helpen om de ontlasting steviger en steviger te maken.

De nieuwste manier van denken breidt die opties echter uit met andere belangrijke vitamines en mineralen (vooral zink) die niet door het BRAT-dieet worden geleverd. Probeer het volgende toe te voegen:

 • Andere zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, ongezoete granen en crackers
 • Gekookte groenten waaronder wortelen, geschilde courgette, sperziebonen, bieten en eikelpompoen
 • Soepen op basis van melk met groenten
 • Mager vlees
 • Gekookte eieren
 • Yoghurt, vooral met levende, actieve culturen van lactobacillus acidophilus

Zorg er ook voor dat je niet een paar voedingsmiddelen eet die diarree kunnen verergeren:

 • Dranken met veel suiker (appel- en druivensap, gelatine, gewone cola’s en andere frisdranken), die water in je buik kunnen trekken, waardoor diarree nog langer aanhoudt
 • Vet en gefrituurd voedsel
 • Gas veroorzakende groenten en fruit, zoals bonen, broccoli, erwten, pruimen en kikkererwten
 • Zuivelproducten, als ze gas of andere darmklachten veroorzaken

Ook de sleutel? Gehydrateerd blijven – wat belangrijk is tijdens jouw zwangerschap, maar vooral als diarree toeslaat. Vraag jouw arts om het drinken van een sportdrank met elektrolyten, die verloren vloeistoffen en belangrijke mineralen zoals natrium, chloride en kalium kunnen aanvullen.

Raadpleeg altijd jouw arts voordat je vrij verkrijgbare medicijnen tegen diarree gebruikt. En als je tijdens de zwangerschap een ontlastingverzachter gebruikt voor constipatie, stop dan met het innemen totdat jouw ontlasting weer normaal is.

 

Wanneer moet je jouw arts bellen?

Onthoud dat, hoewel een mild geval van diarree niet echt iets is om je echt zorgen over te maken, dat wanneer het aanhoudt je contact op moet nemen met jouw arts, ook als je:

 • Heb meer dan drie ontlasting per dag
 • Als je diarree hebt die langer dan 48 uur aanhoudt, ondanks veranderingen in jouw dieet
 • Ontlasting heeft die bloederig is, slijm bevat of puur vloeibaar is
 • Onlangs in nauw contact geweest met iemand waarvan bekend is dat hij een parasiet of buikgriep heeft
 • Je denkt dat jouw diarree een teken is dat je aan het bevallen bent

Meld je aan voor onze nieuwsbrief